TSB, Halifax med flera sänker räntorna på löpande konton - vad du kan göra åt det

Nuvarande Konton

Ditt Horoskop För Imorgon

Skyltar sitter utanför grenar

De löpande räkenskaperna har blivit spararnas tillflyktsort under de senaste åren eftersom räntorna på besparingar har sänkts till benet(Bild: Bloomberg via Getty Images)



Det har varit en hektisk oktober på bytesmarknaden, med TSB, Lloyds och Halifax som följer i Santanders fotspår och meddelar sänkningar av antingen räntan eller förmånerna på deras mest populära konton.



Förändringarna kommer att påverka miljontals britter som kommer att se deras förmåner börja sjunka, med Santander som berömt sänker sitt intresse på 123 -kontot, från 3% på saldon mellan £ 3000 till £ 20.000 till bara 1,5% från november.



Den prisbelönta konsumentfavoriten, som för närvarande rymmer över 500 000 sparare, har toppat bästköpsborden i flera år med sin 3% utbetalning, men inte mycket längre.

Lloyds Bank kommer att följa efter med sitt Club Lloyds -konto och TSB med sitt Classic Plus -konto i januari och sänka räntan från 4% till 2% på saldon upp till £ 5000 (Lloyds) och £ 1500 (TSB).

Under tiden kommer Halifax och Bank of Scotland Reward och Ultimate Reward löpande konton, som för närvarande betalar £ 5 i månaden, att reduceras till £ 3 i månaden från februari 2017.



sam bailey craig pearson
omröstning

Är detta det sista sugröret?

0+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JALÅT BLI

Nedskärningarna på dessa & apos; högt intresse & apos; löpande konton kommer som ett sista slag för sparare som strävar efter en anständig avkastning på sina kontanter, efter att HSBC, First Direct och M&S Bank alla sänkt räntorna på sina vanliga sparkonton från 6% till 5%.



Hannah Maundrell, chefredaktör för Money.co.uk sa: ”Santanders beslut att sänka sin prisvärda ränta på 3% känns som en smäll i ansiktet för sparare som använde 123 -kontot för att få en anständig avkastning.

'För att förolämpa skada gav deras djärva drag andra banker förtroendet att minska utbetalningarna på deras höga räntekonton för att lämna oss med få platser att vända.

Tashema Jackson, pengesexpert på uSwitch.com, tillade: ”Fyra av de största bankerna har meddelat en sänkning av sina räntor som de har använt för att locka kunder att byta konto.

'Detta kommer sannolikt att innebära en förändring av taktiken för att få folk att byta - så det kommer att vara värt att hålla ögonen öppna för framtida utvecklingar.

För tillfället finns det fortfarande några löpande konton som erbjuder en hög ränta på sparande - Nationwide erbjuder 5% ränta på upp till 2500 pund under de första 12 månaderna, liksom M&S Bank. '

Varför gör de det här ?!

holyoaks dansar på is

Monopolstyrelse 5 augusti 2004

Experter säger att sänkta priser har väntat länge (Bild: Getty)

Bankerna säger att de svarar på 'förändrade marknadsförhållanden', med hänvisning till Bank of Englands beslut att sänka basräntan från 0,5% till 0,25% redan i augusti - det lägsta det någonsin varit.

Som experter på Moneywise tidigare varnat innebär en sänkning av räntan oundvikligen dåliga nyheter för spararna eftersom sparräntorna sannolikt kommer att sjunka ytterligare.

'Detta beror på att en låg basränta innebär att banker kan låna pengar från Bank of England extremt billigt, vilket i sin tur betyder att de inte behöver kämpa för dina insättningar genom att tävla med varandra om de bästa affärerna.'

En talesman för Lloyds Banking Group sa: Dessa förändringar följer en översyn av vårt fullständiga bytesbalansintervall, med beaktande av förändrade marknadsförhållanden. Vi tror att dessa förändringar säkerställer att produkterna förblir både attraktiva för kunderna och konkurrenskraftiga på marknaden.

Vi kommer att skriva individuellt till kunderna för att förklara detaljerna, med minst två månaders skriftligt varsel innan några ändringar träder i kraft.

En talesperson för TSB sa: Vi kommer att skriva till våra berörda kunder och ge dem två månaders varsel under vilken tid de kommer att fortsätta dra nytta av de aktuella priserna och tillämpliga saldon.

Ska du släppa och byta?

Är det dags att ompröva dina alternativ? (Bild: Getty)

Om du har något av kontona i listan nedan bör du börja avväga om det är värt att hålla det nya året. Även om priser och belöningar till synes faller över hela linjen, kan vissa av dessa konton fortfarande vara de bästa där ute.

En talesperson för Moneyfacts sa: Med sparmarknaden som sjönk till rekordlåg var det bara en tidsfråga innan dessa affärer också minskades.

'Men dessa konton klipps inte av ännu, så kontoinnehavare hinner utvärdera sina alternativ för att se om en bättre affär skulle kunna göras någon annanstans.

'Även om räntesänkningarna på sparkonton inte visar några tecken på att stanna för tillfället kan dessa affärer fortfarande vara ett attraktivt alternativ för många.'

Tashema Jackson, pengar expert på uSwitch.com , sade: Innan du byter, kontrollera villkoren. Vissa konton kräver att du sätter in ett minimibelopp varje månad eller betalar ut ett visst antal autogiro för att få den stora räntan.

'Det är också värt att notera att båda kontona har en övre gräns för saldon som är berättigade till den högre räntan.'

Hannah Maundrell, chefredaktör för Money.co.uk tillägger: 'Om du har ett 123 -konto har du inte råd att göra ingenting eftersom det kan börja kosta dig så snart sänkningen börjar. Du måste kontrollera att du får tillbaka tillräckligt mycket från den nya lägre räntan och cashback för att täcka £ 5 i månaden, annars betalar du genom näsan för ett konto som ger dig lite tillbaka.

Att byta bankkonto är enkelt, men om du behöver ett hem för ditt sparande kan du behöva tänka utanför boxen.

  • Använd extra pengar för att betala ned skulder, undersök kompenserade bolån om du är en husägare.

  • Se till att resten av dina pengar finns på ett konto som betalar mer än 1% för att åtminstone hålla jämna steg med inflationen.

  • Håll ett öga på årets höstuttalande eftersom vi kunde se en bit av räddning för sparare.

    15-årig pojke

Jag är inte nöjd. Vad kan jag göra åt det?

1. Håll ögonen öppna

Med många av bankerna sänka räntan på sina löpande konton, se till att du håller koll på vad din bank gör, även om den inte har meddelat ännu.

Genom att agera snabbt minimerar du de pengar du förlorar och det hjälper dig att hålla koll på din ekonomi.

2. Shoppa runt

Om du vill leta efter en ny plats att spara, är det värt att shoppa runt. Vissa banker erbjuder fortfarande högre räntor, men om du inte behöver omedelbar tillgång till ditt sparande kan det finnas en långsiktig sparare som är rätt för dig.

Genom att använda en prisjämförelsewebbplats kan du enkelt jämföra vilka räntor och erbjudanden som är tillgängliga - så att du hittar rätt för dina förhållanden.

3. Andra sätt att spara

Det finns andra alternativ för ditt sparande, med liknande kreditföreningar och peer to peer långivare som potentiellt erbjuder högre räntor. Som alltid lönar det sig att göra läxor.

Kontrollera att verksamheten är auktoriserad och reglerad. Det kan kräva lite arbete på kort sikt, men det betyder att du inte kommer att förlora i längden.

Läs mer

Hur man tjänar mer på dina pengar
Det bästa du kan göra med pengar Dina pengar är inte säkra på banken Appbankernas risker och fördelar Peer-to-peer förklaras

Moneyfacts Topp 5 bästa löpande konton

  1. Halifax belöning Löpande konto : Ingen kontoavgift, minst £ 1, betalar £ 5 per månad. Krav: £ 750,00 per månad (minst två direktdebiteringsmandat på konto per månad).

  2. TSB Classic Plus : ingen kontoavgift, 0,01 p minimum, 5% ränta. Krav: Minst £ 500 inbetalt per månad.

  3. Nationwide FlexDirect : ingen kontoavgift, £ 1 minimum, 5% ränta. Krav: Minst £ 1000 inbetalt per månad.

  4. Tesco bankens löpande konto : ingen kontoavgift, 0,01 p minimum, 3% ränta. Krav: Inga.

  5. Nationwide BS FlexPlus : £ 10 kontoavgift, 0,01 p minimum, 3% ränta. Krav: Inga.

omröstning

Har du bytt bankkonto?

1000+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JALÅT BLI

Se Även: