Toppadvokaten säger att han får mindre betalt än vad McDonalds -arbetare tjänar en timme

Minimilön

Ditt Horoskop För Imorgon

Advokater i offentliga brottmål som finansieras av staten möter ofta olika löneregler(Bild: Getty)



En högst rankad advokat har hävdat att advokater kan tjäna mer en timme genom att arbeta på en takeaway -kedja.



Chris Henley, som är ordförande i Criminal Bar Association, sa att advokater ofta betalas mindre per timme än de skulle arbeta på en restaurang som McDonalds.



strikt komma dansande sexband

'För ofta producerar avgifter för åtal att timpriserna är sämre än lönerna på McDonald's,' sa han.

Medan lag kan vara ett otroligt lukrativt yrke, särskilt i den privata sektorn där kunder ofta faktureras per timme, är advokater i offentliga brottmål underkastade olika betalningsregler som fastställs av staten.

I ett exempel sa han att en junior åklagare (som kan ha ett decennium erfarenhet) kommer att få 46,50 pund för en hel natt med förberedelser och en dag i rätten, skulle träna på cirka £ 5 i timmen.



Det kan jämföras med intäkterna för någon som arbetar vid en McDonalds kassa med en startlön på £ 8 i timmen.

På samma sätt kommer vissa advokater att tjäna mycket mer och de som arbetar privat kan tjäna hundratusentals (Bild: Getty)



Och medan den genomsnittliga lönen för en junior kriminell advokat är cirka 40 000 pund per år, sa han att detta kan sjunka till mindre än 28 000 pund när du tar med avgifter för att hyra kammare och andra kostnader.

Men det är ett genomsnitt - låga fasta avgifter för offentliga advokater och de fruktansvärda skift som det kan ta att förbereda ett ärende betyder att de ganska lätt kan glida under minimilönen.

Åklagare och försvarsadvokater & apos; priserna fastställs av Crown Prosecution Service (CPS) respektive Justitiedepartementet (MoJ) - och de flesta advokater är egenföretagare, så deras bruttoavgift måste betala för resor, försäkringar, pensioner och andra kostnader.

Vissa kriminella advokater väljer att komplettera sina inkomster genom att ta en blandning av offentliga och privata ärenden (Bild: AFP/Getty Images)

På andra ställen kommer en juniorförsvarsadvokat att få 90 pund för ett enda rättsuppträdande och 125 pund för en domstolsförhandling.

En grundläggande rättegångsavgift skulle vara £ 600 men kan vara betydligt mer beroende på brottet som prövas och hur länge den rättegången därför sannolikt kommer att pågå.

Criminal Advokatsamfundet har beräknat att genomsnittliga timpriser för åtalsprocesser fungerar på £ 20 eller mindre i en fjärdedel av Crown Court -förhandlingarna.

Branschpersonal kommer att träffas nästa vecka för att diskutera vad de ska göra med 'krisen' i avgifter - med planer på att reformera systemet för att göra det mer rättvist.

Men den sa att även dessa avgifter kanske inte tar hänsyn till all förberedelse som ingår i en prövning.

Läs mer

Topppengar
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

Se Även: