De berättade att vi inte kunde ha en inteckning - hur vi bevisade dem fel

Kreditvärdighet

Ditt Horoskop För Imorgon

Bamidele och familj till en bra inteckning



Det tresiffriga numret som utgör vår kreditvärdighet styr våra ekonomiska liv.



Det kan innebära skillnaden mellan att packa upp de billigaste finansiella affärerna, eller avslag och betala över oddsen i ränta.



Pappa-till-två Bamidele Sotonwa vet detta för väl. Han fick avslag när han först ansökte om inteckning på ett helt nytt familjehem.

Men att hitta rätt bolånemäklare innebär att familjen är på väg att flytta in.

En inteckningsmäklare kan hjälpa dig att få nycklarna till ditt nya hem



Jag kontrollerade mitt kreditbetyg innan jag sökte inteckning, säger Bamidele, 38, biomedicinsk forskare från Birmingham.

Jag hade en standard på en betalning för fyra år sedan och ville se om den fortfarande fanns där och påverkade mitt kreditbetyg.



Bamidele, som har två tjejer, Sharon, tre och Shalom, en,
fick reda på att standard kommer att finnas kvar på hans kreditupplysning i sex år.

Han förklarar: Jag bestämde mig för att gå vidare och försöka få en inteckning. Vi hade hittat ett nybyggt hem som var perfekt för familjen.

'Jag sökte en inteckning via utvecklarna. Jag tackade nej och började få panik. Jag trodde att vi inte skulle kunna få det hem vi behövde för vår växande familj. '

oxford vaccin covid 19

Vår kreditpoäng används av långivare för att avgöra om de tycker att vi är en säker satsning att låna till och vilken ränta de kommer att ta ut.

Ändå har mer än hälften av oss aldrig kontrollerat vår kreditpoäng och tre fjärdedelar av 25 till 34-åringar har ingen aning om vad deras kreditpoäng är.

omröstning

Har du någonsin kontrollerat din kreditpoäng?

0+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JaLåt bli

Siffror från Mortgage Advice Bureau visar att mer än hälften av dem som vill köpa en fastighet eller återlånar sitt befintliga hem inte känner till sina kreditbetyg.

Att få en inteckning är tillräckligt svårt redan, men om du har en dålig kreditpoäng är det mycket troligt att bankernas datorer säger nej till ansökningar, annars höjer de räntan.

Men allt är inte förlorat.

Med rätt hjälp från en specialiserad inteckningsmäklare som känner till marknaden och finansiella företags utlåningskriterier kan de med mindre än pipiga rena historier fortfarande hitta anständiga lån.

aaliyah r. kelly

Det är precis vad Bamidele gjorde. Han och hustrun Toyin bestämde sig för att fortsätta spara så att de kunde få en större insättning tillsammans, och medan sparandet kom över Trussle, en inteckningsmäklare online.

Bamidele tillägger: Jag var ovillig att använda Trussle först eftersom jag inte hade hört talas om dem. Men jag bestämde mig för att jag inte hade något att förlora.

'Några timmar efter att ha fyllt i några detaljer på nätet kom de tillbaka till mig. Jag förklarade min situation med min kreditpoäng och de sa att de kunde hjälpa mig att hitta en potentiell långivare.

Läs mer

Hur du ökar din kreditpoäng
Vad ska du göra om du står på en svartlista 5 enkla steg för att öka din kreditpoäng Fakta och myter om kreditpoäng 6 bästa kreditkort för dålig kredit

Bamidele blev glad när de hjälpte honom att säkra ett bostadslån hos Nationwide.

Efter en stenig start har det fungerat för familjen eftersom de har fått ett ännu större hus, fortfarande med tre sovrum men mer utrymme och i ett mycket trevligare område.

Ishaan Malhi, verkställande direktör och grundare av online -inteckningsmäklaren Trussle, säger: Att ha dålig kredit kommer att begränsa antalet långivare som är beredda att låna ut till dig.

Generellt, men inte alltid, kommer de återstående långivarna att erbjuda högre priser än de mest konkurrenskraftiga på marknaden. Våra egna uppgifter visar att den genomsnittliga räntan som erbjuds av långivare till kunder med negativ kredit är 2,76% jämfört med 2,26% för dem med bra kredit.

Detta visar hur viktigt det kan vara att göra allt du kan för att upprätthålla en hälsosam kreditpoäng.

Det är avgörande att det första steget alla potentiella låntagare gör är att ta reda på var de står innan man börjar köpa ett hus.

På det sättet kan de bestämma om de ska göra sitt drag nu eller lägga planer på vänt medan de förbättrar sin kreditpoäng för bästa chans att få en ansökan godkänd.

Tidskontroll innan du ansöker kan innebära att du accepteras för en inteckning (Bild: Getty Images)

James Jones, chef för konsumentfrågor på Experian, säger: För många av oss är ansökan om inteckning den viktigaste ansökan vi någonsin gjort i våra liv, så det är värt att vara förberedd.

leeds united red bull

Detta inkluderar att investera lite tid i att granska din kreditpoäng så tidigt som möjligt i processen.

Detta kommer att ge dig tid att stryka ut eventuella problem och, om det behövs, förbättra din poäng för att ge dig bästa möjliga chans att få en bra inteckning.

5 sätt att öka din inteckning chans om du har en lägre kredit värdering

    1. Ge din kredithistorik en hälsokontroll

    Långt innan du ansöker om inteckning, kontrollera din kreditupplysning. Vet var du står innan du startar köpprocessen.

    Det kan finnas misstag som du kan korrigera eller så kan du hitta tidiga tecken på bedräglig aktivitet. Du måste få dessa rättade och hanterade.

    Kom ihåg att ju högre poäng du har desto bättre inteckning får du.

    Hög med tjugo pund sedlar

    En större insättning hjälper till att övertala långivare att hosta upp ditt bostadslån (Bild: Getty)

      2. Spara en större insättning

      Om kreditfrågor hotar din förmåga att få en inteckning, kan en större insättning hjälpa.

      Att sätta ner en större insättning minskar risken för långivaren och gör dem mer benägna att acceptera din ansökan.

      Att spara längre ger dig också tid att hjälpa till att reparera ditt kreditbetyg. Tiden är en bra healer för en dålig poäng.

        3. Titta till specialist långivare

        I extrema fall, och om du behöver tillgång till finansiering snabbt, är det värt att överväga en 'negativ kredit' inteckning.

        Specialistlångivare som Precise Mortgage, Platform och Kensington accepterar blips i kredithistoriken, men räntorna på deras affärer kommer att vara högre.

        Om du funderar på ett av dessa lån, prata med en oberoende finansiell rådgivare för att ta reda på om det är ett ekonomiskt lönsamt alternativ på längre sikt.

        Du måste vara helt ärlig (Bild: Getty Images)

          4. Sök råd och var ärlig

          Att vara ärlig med en inteckningsmäklare om din situation kommer att få saker att fungera smidigare.

          Banker och andra långivare kommer att göra grundliga sökningar och om du försöker dölja en dålig kredithistoria kommer det att göra saker värre för dig i längden.

          drottning elizabeth drottningmamma

          Under ansökningsprocessen, om du har en dålig kreditpoäng, var beredd att förklara varför du hamnade i ekonomiska problem
          och vad som har hänt sedan dess för att öka dina chanser att lyckas.

          Läs mer

          Vad du behöver veta om bolån
          Bästa nya bolåneaffärer Family Deposit Mortgage förklaras Hur hittar man det bästa bolånerådet Hur man remorterar

            5. Sök en flexibel mäklare

            Det finns en mängd olika inteckning mäklare där ute. Vissa är ganska styva i sitt tillvägagångssätt och alltför snabba för att berätta för en kund varför de kommer att bli avvisade.

            Men det finns också många mäklare som specialiserat sig på flexibilitet, vilket gör dem mer skickliga på att hjälpa dem med fläckar på sin kreditpoäng.

            Trussle har till exempel teknik som skannar produkter från 90 långivare, vilket innebär att de kan hitta en lämplig inteckning för individuella omständigheter. Andra inteckning mäklare inkluderar London & Country och John Charcol .

            Se Även: