Personalrättigheter när ditt företag likvideras - vad Debenhams -anställda beror på

Debenhams

Ditt Horoskop För Imorgon

Personalen på Debenhams står inför en osäker framtid idag, efter att företaget bekräftat att det hade påbörjat likvidationsprocessen.



Om det blev klart skulle det 242-åriga varuhuset upphöra att existera, med alla filialer stängda och 12 000 jobb förlorade.



Som det ser ut nu letar administratörer fortfarande efter erbjudanden 'för hela eller delar av verksamheten', och butikerna öppnar igen som planerat den 2 december - men bara för att sälja så mycket lager som möjligt om köpare inte kan hittas.



'Efter avslutad process, om inga alternativa erbjudanden har mottagits, kommer den brittiska verksamheten att stängas,' sade företaget i ett uttalande.

strängt komma dansande vinnare

Och om de stänger betyder det uppsägning för personalen.

Ross Meadows, partner på Oury Clark advokater, sa: 'Om arbetsgivaren är föremål för en obligatorisk likvidation, finns det inga fortsatta affärer och personal kommer att vara utan jobb.'



Men för dem, och alla som undrar vad som skulle hända med dem om deras arbetsgivare gick samma väg, finns det åtminstone några goda nyheter.

Även om Debenhams slutade existera - så det fanns ingen att betala dem - betyder det inte att arbetare & apos; rättigheter försvinner eller får de ingenting för sin oanvända semester, efterlön och år av tjänst.



Den största skillnaden är att de kan behöva göra anspråk från staten, snarare än företaget.

Debenhams kan vara borta för gott id inte ny investerare hittas (Bild: Jonathan Buckmaster)

Om du har varit i samma jobb i minst två år måste din arbetsgivare betala dig uppsägningspengar.

Det lagliga minimumet kallas lagstadgad avgångsersättning - du kan kolla vad du är skyldig enligt detta här .

Men det är värt att kontrollera ditt kontrakt, eftersom du kan få mer eller ha rätt till avgångsersättning även om du har varit hos företaget mindre än två år.

'Personalen bör kontrollera vad de har rätt till från sin arbetsgivare, inklusive uppsägningar och semesterlön', säger Jackie Spencer, från Money and Pensions Service.

Om din arbetsgivare går i konkurs och inte har råd att betala dig får du fortfarande lagstadgade avgångsvederlag och semesterersättningar som du är skyldig till, men du måste kräva dem från staten i stället för från din arbetsgivare.

Oroliga arbetare kommer att få något (Bild: Getty Images)

Du kanske kan hävda klyftan mellan detta och vad ditt kontrakt säger att du är skyldig tillbaka från företaget som gick i konkurs dock.

”Anställda kommer att ha olika krav mot den insolventa arbetsgivaren inklusive krav på obetald lön, förmåner och uppsägningslön. lagstadgad avgångsvederlag; och orättvist avsked, säger Meadows.

'Det kan också finnas ett skyddspris där kollektiva uppsägningar (dvs. 20 eller fler anställda) har gjorts utan att den lagstadgade informationen ges eller samråd har ägt rum.'

Läs mer

Redundansrättigheter
Nolltidskontrakt förklaras Vad ska man göra om man tappar jobbet Hur jag förvandlade uppsägning till ett drömjobb Vad är CVA?

Men vad du får tillbaka - även om du vinner - är kanske inte hela beloppet som krävs.

'De flesta arbetsgivares ansvar gentemot en anställd (inklusive dömningsskulder) kommer att rangordnas som osäkra fordringar i en formell insolvensprocess och rankas som näst sist i prioritetsordningen', sade Meadows.

'Osäkra borgenärer (som anställda) får i bästa fall i bästa fall några cent av varje pund som de är skyldiga.'

Debenhams har varit en del av brittiska huvudgator i mer än 200 år (Bild: /Ian Vogler)

Den bättre nyheten är att vissa anställningsanspråk ligger mycket högre i ordningen vad de ska göra med alla pengar kvar - och det finns till och med någon annanstans att kräva dem från.

'Tidigare anställda hos en insolvent arbetsgivare kommer att kunna kräva vissa skulder från National Insurance Fund (NIF). Andra lagstadgade betalningar kan också krävas från HM Revenue and Customs eller Pension Protection Fund, säger Meadows.

Det finns dock gränser där £ 528 i veckan är den högsta räntan som staten täcker - fast i upp till 20 år & apos; service. Men det är i allmänhet mycket billigare och enklare än att hantera människor som hanterar de återstående tillgångarna i ett dött företag.

Personen som hanterar företagets insolvens ('insolvensutövaren' eller 'officiell mottagare') måste berätta hur ditt jobb påverkas och vad du ska göra härnäst.

De ger dig också en:

  • RP1 faktablad
  • 'CN' -nummer (ärendehänvisning) som ska användas när du ansöker om pengar du är skyldig

Med dessa är detta vad som kan hävdas från regeringen:

  • En uppsägning
  • Semesterlön
  • Enastående betalningar som obetalda löner, övertid och provision
  • Pengar du skulle ha tjänat med din uppsägningstid ('lagstadgad uppsägningslön')

För att göra anspråk från staten måste du få ett RP1 -formulär, som är tillgängligt från Redundancy Payments Service, RP1 -formuläret är bara tillgängligt uppkopplad , inte genom att ringa eller skicka e -post till tjänsten Redundansbetalningar.

Du kan göra anspråk online när du har ditt uppsägningsbrev och KN -nummer.

Du måste kräva semesterlön och eventuella löner du är skyldig samtidigt.

Du kan göra anspråk på förlust av uppsägningslön online om du har ett LN -nummer (vanligtvis skickat efter att du har yrkat på uppsägning) här .

Men du kan bara yrkande om förlust av uppsägning efter att din lagstadgade uppsägningstid upphör. Insolvenstjänsten sa att det kommer att skicka e -post direkt till folk för att meddela dem när de kan göra detta.

Om du behöver mer information eller hjälp kan du ringa tjänsten Redundancy Payments på 0330 331 0020 eller skicka e -post till dem på redundancypaymentsonline@insolvency.gov.uk

Se Även: