Ensamstående föräldrar tvingas betala miljoner i underhållsavgifter för barn trots att de förlorar 408 miljoner pund

Fördelar

Ditt Horoskop För Imorgon

Ensamstående föräldrar vars barn får barnunderhåll genom tjänsten 'Samla in och betala' måste betala en ansökningsavgift på £ 20 även om betalningarna aldrig kommer

Ensamstående föräldrar vars barn får barnunderhåll genom tjänsten 'Samla in och betala' måste betala en ansökningsavgift på £ 20 även om betalningarna aldrig kommer(Bild: Getty)



Välgörenhetsorganisationer uppmanar regeringen att skrota barnavgifter för föräldrar som är skyldiga tiotusentals pund från icke-betalande partners.



Dessa administrativa avgifter tas ut av barnunderhållstjänsten (CMS) från båda partnerna när de använder systemet - men det kan tvinga många kämpande familjer till fattigdom.



Det beror på att den ensamstående föräldern måste betala en administrationsavgift på 20 £ för att registrera sig - även om pengarna aldrig kommer.

Samtalet kommer som siffror som släpptes idag visar att ensamstående föräldrar som använder CMS kollektivt är skyldiga 408,3 miljoner pund från frånvarande föräldrar - pengar som det inte har lyckats samla in.

wolf moon uk 2019

Siffrorna visar också att 100 900 barn inte får det barnunderhåll som de är skyldiga dem genom ‘Samla in och betala’ och 42 000 betalar inte något av det barnunderhåll de är skyldiga under ‘Samla in och betala’.



Barnunderhåll är de pengar en förälder som inte är bosatt i landet ska betala för att försörja sitt barns uppväxt och i Storbritannien är det ett lagkrav.

Är systemet rättvist? Låt oss veta dina tankar i kommentarerna nedan



CMS - som drivs av DWP - hjälper ensamstående föräldrar där ett avtal om barnbidrag inte kan uppfyllas

CMS - som drivs av DWP - hjälper ensamstående föräldrar där ett avtal om barnbidrag inte kan uppfyllas (Bild: Blanda bilder)

I de fall föräldrarna inte ömsesidigt kan komma överens om en betalningsplan kan CMS - som drivs av avdelningen för arbete och pensioner (DWP) - ingripa och effektivt tvinga den utländska partnern att betala sig.

honung boo boo viktminskning 2019

CMS gör detta på två sätt. 'Direktlön' är gratis att använda och betyder att den frånvarande föräldern betalar ensamstående föräldern själv.

Men 'Samla och betala' är där CMS beräknar, samlar in och vidarebefordrar barnunderhåll till den förälder som är bosatt. Detta innebär avgifter i båda ändar.

'Samla in och betala' används vanligtvis när en förälder som inte är bosatt är ovillig att betala det underhåll som CMS har bedömt att de är skyldiga för sitt barns uppväxt.

Ensamstående föräldrar vars barn får barnunderhåll genom tjänsten 'Samla in och betala' debiteras en ansökningsavgift på £ 20 samt en avgift på 4% som tas ut på alla underhållsbetalningar de får för sina barns räkning.

Ansökningsavgiften debiteras oavsett om CMS faktiskt samlar in skyldiga pengar eller inte - även om det finns undantag från ansökningsavgifterna för överlevande av övergrepp i hemmet.

Under åren 2019 till 2020 betalade föräldrarna 800 000 pund i 20 pund administrativa avgifter, visar siffror.

Men sedan oktober 2020 har den totala restskulden till barn ökat med 12,5 miljoner pund under 'Samla in och betala'.

vinnare av rösten 2012

Detta tillkommer en avgift på 20% som debiteras utländska föräldrar som använder 'Samla och betala' -arrangemang.

Victoria Benson verkställande direktör för Pepparkaka sade: Det är ett barns lagliga rätt att få försörjning av båda föräldrarna, och barnunderhållstjänsten inrättades för att hjälpa till att verkställa denna rättighet.

Men själva tjänsten som är utformad för att skydda denna rättighet misslyckas inte bara med dem utan laddas också.

Även om det är rätt att regeringen samlar in underhåll för barns räkning där det inte är villigt betalt, är det otroligt orättvist att avgifter dras från dessa pengar innan de förs vidare.

CMS undersöks av Riksrevisionen om hur det stöder de överlevande från våld i hemmet

CMS undersöks av Riksrevisionen om hur det stöder överlevande från övergrepp i hemmet (Bild: I bilder via Getty Images)

Barn går utan att dessa avgifter dras av och det kan helt enkelt inte vara rätt att en statlig tjänst ansvarar för detta.

Pepparkakor säger att det är till förmån för att en avgift tas ut till föräldrar som inte är bosatta i landet och som inte villigt betalar underhållet de är skyldiga sina barn, men det går inte med på att hemvistföräldrar ska betala antingen ansökningsavgiften eller 4% avgiften.

lugna kuststäder Storbritannien

Det sa att barnen slutligen förlorar på grund av att dessa extra avgifter tas ut.

CMS undersöks för närvarande av Riksrevisionen om hur det stöder de överlevande från våld i hemmet.

DWP konsulterar också om en reform av CMS -systemet som gör att de kan skriva av miljoner pund utöver 2 miljarder pund förra året.

En rapport kommer ut senare i år.

Department of Work and Pensions talesman sade: CMS sätter barn i första rummet, med sitt arbete som säkrar 249 miljoner pund för brittiska barn under första kvartalet 2021 när de använder hela sin makt för att säkra pengar från föräldrar som inte klarar av att möta deras ansvar.

Avgifter finns för att stimulera föräldrar att försörja sina barn utan CMS: s ingripande, och den senaste statistiken visar att rekordmånga av dessa föräldrar nu betalar över 90% av vad de är skyldiga.

Se Även: