Saturns ringar fångas i EXQUISITE detalj av Cassini -sonden i det sista dödsdyket

Nasa

Ditt Horoskop För Imorgon

En falskfärgad bildmosaik visar Daphnis, en av Saturns ringinbäddade månar, och vågorna som den sparkar upp i Keeler-gapet



Häpnadsväckande närbilder av Saturnus ringar, fångade av NASA: s Cassini rymdsond under sitt sista år som utforskade den gigantiska planeten, kan hjälpa till att kasta nytt ljus över bildandet av vårt solsystem.



Data som samlats in med hjälp av fyra av Cassinis instrument visar ringarna mer detaljerat än någonsin tidigare.



De avslöjar distinkta texturer - klumpiga, släta och strimmiga - och gör det klart att dessa texturer förekommer i bälten med skarpa gränser.

whitney houston obduktionsbilder

Forskarna upptäckte också små månar som ligger i och nära Saturnus ringar, bildade av ringmaterial som har fastnat på en tätare kärna.

Data har använts för att skapa nya kartor som avslöjar hur färger, kemi och temperatur förändras över ringarna.



siffror i mitt område

'Det är som att skruva upp strömmen ytterligare ett snäpp på vad vi kunde se i ringarna. Alla fick bara en tydligare bild av vad som händer, säger Cassini -projektforskaren Linda Spilker.

'Att få den extra upplösningen besvarade många frågor, men så många pirriga finns kvar.'



Denna falska färgbild till höger visar en infraröd spektral karta över Saturnus A-, B- och C-ringar, fångade av Cassini

Data visar att ringarna - som består av vattenis, ammoniakis och metanis - är mycket yngre än planeten själv.

burnley vs man utd på tv

Det ger också ett fönster till hur planeter bildas i de jätte ringarna av damm och skräp som cirklar kring nyfödda stjärnor.

Men forskare förstår fortfarande inte vem de olika texturerna och mönstren bildade, eller varför de förekommer i bälten.

Denna grafik visar ringmånarna inspekterade av NASA: s Cassini-rymdfarkoster i supernära flybys

'Vi ser så mycket mer och närmare, och vi får nya och mer intressanta pussel', säger NASA: s Ames Research Center Jeff Cuzzi.

De data som analyserades samlades in under Ringbetande banor (december 2016 till april 2017) och Grand Finale (april till september 2017), när Cassini flög strax ovanför Saturnus molntoppar.

star wars visar benidorm

Eftersom rymdfarkosten tog slut på bränsle, störtade uppdragsgruppen det avsiktligt i planetens atmosfär i september 2017.

Forskningen har publicerats i Vetenskap .

Se Även: