Nya fjärdeändringar du behöver veta - inklusive hur du beräknar deltidslön

Hmrc

Ditt Horoskop För Imorgon

En arbetare stressad på jobbet

Planen förbereder en enorm översyn nästa månad(Bild: Getty)



Kansler Rishi Sunak har varnat för ett antal ändringar av löptidsplanen innan det avvecklas för alla 9 miljoner sökande i oktober.



Anställda kommer att kunna återgå till arbete på deltid från och med den 1 juli, samtidigt som deras lön subventioneras av regeringen.



Från augusti måste arbetsgivarna också börja göra avgifter, och i oktober kommer alla företag att bli ombedda att betala 20% av lönen - men vad betyder detta för dig?

Om du är orolig för redundans har vi en fullständig guide om dina rättigheter här.

Men avgörande, som en del av ansträngningarna för att förhindra nedskärningar av jobb, säger kanslern att din chef kommer att kunna ta dig tillbaka på en deltidsrota från nästa månad.



Under initiativet kommer du att kunna arbeta ett visst antal timmar och få din lön fylld av statskassan. Det är en del av ansträngningarna att hjälpa kämpande företag att komma på benen igen efter 11-veckors avstängning.

När vi förbereder oss för att dessa nya ändringar ska träda i kraft har vi tittat på vad de betyder för dig nedan.



1. Kan jag gå tillbaka till jobbet deltid?

Ja, förutsatt att du har - eller håller på att fullfölja - en tre veckors vistelse på löptid

För att kvalificera dig för deltidsfrist måste du ha slutfört minst tre hela veckor på programmet senast den 30 juni.

Det betyder att din arbetsgivare borde ha anmält dig till den senast den 10 juni.

Enligt systemet kan anställda gå med på att arbeta några dagar i veckan och få lön för resten.

De som inte vill dra nytta av flexibel avlopp kan fortfarande använda de befintliga avtalsarrangemangen till och med den 31 oktober 2020, men systemet stängs helt för nya aktörer från och med den 30 juni 2020.

2. Hur beräknar du din lön om du får deltid

Från och med 1 juli kommer företag att kunna be personalen att återgå till arbetet på deltid. Regeringen har inte bestämt vilka timmar dessa kommer att vara - det är sagt att enskilda arbetsgivare kommer att kunna välja vad som fungerar för dem.

Den avgörande punkten här är att alla som tas tillbaka på heltid måste få betalt fullt ut för alla arbetade timmar.

Regeringen kommer sedan att fortsätta att betala upp till 80% - upp till £ 2500 - för de timmar du inte kan arbeta.

Och arbetsgivare har fortfarande möjlighet att fylla på ytterligare 20% men det kommer inte att vara obligatoriskt.

Så vad kommer din lön att vara om du har gått på deltid?

Arbetsrättspartner Clive Dobbin på advokatbyrå Paris Smith har förklarat hur arbetstagare kan beräkna sin lön.

'Från och med den 1 juli 2020 kan anställda som har fått löptid återgå till arbetet flexibelt - så att de kan återgå till arbetet under några av sina normala timmar, men förbli lediga för resten av sin tid.

'Så till exempel kan en anställd som normalt arbetar 40 timmar i veckan ha varit på löptid sedan april 2020. Om deras normala timlön var £ 10 per timme, då de i utetiden skulle få 80% av sin normala lön lön. Därför skulle denna anställd få £ 320 per vecka.

'Enligt det nya flexibla avtalsarrangemanget kan ovanstående anställd komma överens med sin arbetsgivare om att återgå till arbetet i 10 timmar och stanna kvar i de resterande 30 timmarna.

'När det gäller betalning, om en anställd återvänder till arbetet i 10 timmar per vecka, bör de få sin fulla, normala lön för de 10 timmarna. Arbetsgivaren är då ansvarig för att betala för dessa timmar och kan inte kräva tillbaka någon av den kostnaden från regeringen. För dessa 10 timmar i veckan skulle den här medarbetaren få betalt £ 100 (alltså 10 x £ 10/timme).

'I vårt exempel stannar den anställde kvar i 30 timmar. Arbetstagaren bör fortsätta att få sin 'lön' för dessa 30 timmar, vilket är 80% av deras normala lön för dessa timmar (även om arbetsgivaren kan fylla på detta om han vill). Den anställde skulle därför ha rätt till 80% av sin normala lön för löptiderna, så 80% av 30 x 10 £ eller 240 £, förklarar Clive.

'Efter detta genom att gå med på att återgå till arbetet i 10 timmar per vecka, har den anställde då rätt till totalt 340 - 240 £ £ för de 30 arbetstimmarna och 100 £ för de arbetade timmarna. Detta kan jämföras med £ 320 om de hade stannat helt kvar. '

3. Vem kan anmälas på löptid

(Bild: Getty)

Alla på någon typ av anställningsavtal kan få löptid, inklusive heltid, deltid, byrå, flexibel eller noll timmars kontrakt.

Men för att vara berättigad till programmet från och med den 1 juli och framåt måste arbetstagare ha varit avbruten i minst tre veckor i rad mellan den 1 maj och den 30 juni.

Programmet stänger för nya sökande den 30 juni.

Det är inte tillgängligt för egenföretagare. Om du är frilansarbetare bör du istället ansöka om universell kredit eller ett småföretagsbidrag.

'Varje enhet med en brittisk lönelista kan ansöka, inklusive företag, välgörenhetsorganisationer, rekryteringsbyråer och offentliga myndigheter', säger regeringen i ett uttalande.

4. Ett tak för fordringar

Fram tills nyligen fick företagen besked om att de kunde registrera så många anställda som behövs på löptid.

Från och med den 1 juni begränsas detta till antalet fordringar som gjordes i juni (eller den senaste månaden som krävdes).

Det betyder att om du begärde 30 anställda i juni, kan du nu begränsas till 30 per månad fram till oktober.

Detta för att uppmuntra chefer att underlätta arbetstagarna på heltid.

5. Regeländring i tre veckor

Just nu kan arbetsgivare ta och stänga av arbetstagare vid rotation - förutsatt att de har slutfört minst tre veckor i taget.

Men när deltidsarbete träder i kraft i juli, kommer denna tre veckors regel att skrotas.

6. Förändringar för dem som återvänder till jobbet från mammaledigheten

Regeringen har bekräftat planer på att hålla förloppsprogrammet öppet för föräldrar - även efter att det stänger för nyanställda den 30 juni.

Tillkännagivandet innebär att personal som återvänder från mammaledigheten och pappaledigheten efter den 1 juli kommer att kunna ansluta sig till anställningsavhållandet om deras arbetsgivare inte kan ta tillbaka dem till jobbet.

Kansler Rishi Sunak sa: 'När jag meddelade dessa förändringar [till fjärde] förra månaden var jag tydlig med att vi ville göra detta på ett rättvist sätt, som stöder människor tillbaka till jobbet. Men för föräldrar som återvänder från ledighet har deras omständigheter inneburit att de fortfarande är i behov av stöd, och jag är glad att de kommer att kunna få det ekonomiska bistånd som de och deras familj kommer att behöva. '

De som återvänder till arbetet (inklusive sjukfrånvaro) kommer att få sin lön beräknad mot sin lön, före skatt, inte den lön de fick under lagstadgad ledighet.

Läs mer

Furlough förklarade
1 juli Furlough ändras Furlough regler förklaras Furlough och uppsägningar Hur man beräknar deltidslön

7. Kan jag fortfarande bli överflödig om jag är på väg in?

Tyvärr Ja.

'Planen är avsedd att hålla människor i arbete', förklarar Slater och Gordon anställningsadvokat, Danielle Parsons.

”Det finns dock ingenting i nuvarande regeringens vägledning som hindrar arbetsgivare från att säga upp personal under någon period av löptid. Arbetsgivare bör vara medvetna om att HMRC kan granska sina påståenden. '

robert sullivan (judoka)

Det påverkar dock inte dina avgångsrättigheter.

'Om du blir uppsagd medan du är i tjänst bör dina rättigheter till avgångsvederlag förbli opåverkade.

'Din arbetsgivare bör fortfarande informera och rådgöra med dig om eventuella uppsägningar av din roll och bör utföra en rättvis uppsägningsprocess.

'Om du är en anställd med över två hela sammanhängande tjänstgöringsår kan du ha ett yrkande om oskäligt uppsägning om din anställning avslutas orättvist av en orättvis anledning och/eller utan något rättvist förfarande. Om detta händer måste du vidta åtgärder inom tre månader. '

Se Även: