Martin Shaw: Natten jag trodde att jag dör på scenen precis som Tommy Cooper

Uk News

Ditt Horoskop För Imorgon

Martin Shaw (Bild: Tim Anderson)

Martin Shaw (Bild: Tim Anderson)



STANDANDE på scenen och spelade en tvättad alkoholiserad skådespelare, befann sig Martin Shaw plötsligt frusen på plats och bokstavligen dumbstruck.



Sedan, till skräck för sin tittande son Luke, medstjärnan Jenny Seagrove och resten av rollistan, besättningen och publiken på Shrewsbury's Severn Theatre, kollapsade veteranstjärnan.



Inom några minuter var sjukvårdare på plats och fruktade att Shaw hade fått en stroke.

Nu, ett år efter, har stjärnan öppnat för första gången om sin hälsorädd under en föreställning av teaterproduktionen A Country Girl.

Han minns: Jag hörde min signal och tänkte, det är konstigt, jag kan inte röra mig. Jag kan inte tala. Det var riktigt läskigt. Då var det precis som i filmerna, jag gick baklänges och jag tänkte, 'oh s ***'.



Hans son Luke, som också var med i pjäsen, ropade för att gardinen skulle tas ner och ambulans kallades. Shaw sa: Jag kunde inte prata men läkaren fortsatte att säga, ”kan du le för mig sir?” Jag visste att han kollade om jag hade fått en stroke för att om du ler vansinnigt går de ”eh-oh” och vet vad de har att göra med. Stackars Luke tittade på allt detta.

När jag äntligen talade tittade jag på honom och sa, 'S ***, det är precis som Tommy Cooper'. Det var det första jag kunde tänka på, men jag insåg att det var lite taktlöst när han såg så ångestad ut.



Tommy Cooper dog av en hjärtattack på scenen 1984, 63 år gammal.

Lyckligtvis var Shaws kollaps resultatet av ett engångsvirus från vilket han återhämtade sig helt. Vem som helst kommer att berätta att turnéteater är ansträngande. Jag mådde illa men jag fortsatte när jag borde ha tagit några lediga dagar.

Kollapsen var särskilt frustrerande för den 68-årige skådespelaren eftersom han är känd för sin robusta konstitution och sunda livsstil. Yoga, meditation, hälsosam kost och ingen alkohol är det som får Shaw att ticka.

Han har levt helt rent sedan 1971, då han bestämde sig för att ge upp rock and roll-livsstilen som han tidigare hade följt och följa en andlig väg som har pågått i 40 år.

kim och ray-j

Ibland saknar jag att dricka men inte så mycket som jag trodde när jag gav upp, ler han. Ibland luktar jag en fantastisk Scotch eller ett lysande vin men det är så långt det går. Livet är oändligt mycket bättre utan det. Det var inte bara det att jag alltid var full. Det är en komplicerad historia men vissa som dricker mycket, inklusive jag själv, kan inte vara som de är eller vem de kan vara, utan masken av alkohol för att smörja den skenningen. Om du inser att det är alkoholen som ger denna falska persona, kan du vara helt själv och det är en otrolig lättnad.

Tyvärr tycker de flesta att livet är för svårt att möta sig själva.

Tidigare en gränsöverskridande alkoholist säger han: Jag har fastnat på vägen. Det handlar om att leva ett gott liv, vara ärlig, trogen, meditera, ha ingen alkohol och inga sinnesförändrande droger.

Jag gör de tibetanska sträckorna också, de som Bruce Forsyth gör. Tjugo minuter om dagen, det är väldigt enkelt och snabbt.

där ratched filmades

Efter 48 år på scen och skärm har Shaw byggt upp en armé av fans.

Han är särskilt populär bland kvinnor i en viss ålder, för vilka han alltid kommer att vara en sexsymbol sedan hans tidiga dagar som Ray Doyle i The Professionals.

Men skådespelaren, en av de mest bankbara stjärnorna på TV, insisterar på att han aldrig har känt sig som en. Han säger: Jag känner mig inte annorlunda än den osäkra skolpojken jag en gång var. Det är uppenbart att det jag ser i spegeln inte är vad folk ser på skärmen.

Dessa dagar tenderar kvinnorna som närmar sig honom på gatan att vara medföräldrar och han brukar njuta av deras artiga beröm.

Vad som är härligt nu är att folk säger mycket tack för den njutning du har gett oss genom åren. Det betyder så mycket. Jag tänder som en lykta.

Men hans enorma popularitet i roller som nyligen inkluderar domaren John Deed och den återvändande inspektören George Gently, har också lett till en ganska obehaglig uppmärksamhet.

År 2009 flydde Sandra Price smalt ur fängelset efter att ha hällt bensin genom sin flickväns brevlåda efter en femårig period av trakasserier mot Shaw. Price flyttade från sitt hem i North Yorkshire till hans by Hingham, Norfolk, och tillbringade timmar med att titta på hans hus och bombardera honom med post. Tack och lov är allt slut nu.

Hon var något annat, suckar Martin. Innan mig var det Russell Harty. Hon brukade sitta utanför hans hus i åtta timmar om dagen, och sedan, när han dog, brukade hon sitta utanför mitt.

Dessa dagar finns det en halv mils uteslutningszon runt huset, men det lilahåriga priset bor fortfarande i byn. Lyckligtvis led hans förhållande till yogaläraren Karen da Silva inte.

Faktum är att han till och med kan göra henne till sin fjärde fru en av dessa dagar och säger att han inte skulle utesluta ett nytt äktenskap.

Jag vet inte, du måste leva i nuet, det är meningslöst att fatta beslut om något när du inte vet vad som kommer att hända, förklarar han.

Förutom Luke har hans två andra barn Sophie och Joe - alla tre från hans första äktenskap med skådespelerskan Jill Allen - också skapat skådespelarkarriärer, och det ser nu ut som om han står vid rodret i en showbiz -dynasti när barnbarnen alla går med .

Emily, som är Lukas dotter, är en född artist. Hon har precis fyllt fem år och älskar att klä ut sig. Sophies son Barney är bara tre men han är också en fantastisk artist. Att vara morfar är fantastiskt.

På söndag kommer Martin att spela i den första av två nya omgångar av inspektör George Gently, som behandlar åldringsprocessen för ungdomar 1966 och presenterar Neil Morrissey som en galen värd för en Ready, Steady, Go-type show.

Shaw är fortfarande irriterad över beslutet att döda John Deed 2009 trots dess popularitet.

Folk frågar alltid när det kommer tillbaka och allt jag kan säga är att BBC har berättat för mig aldrig, säger han. Tv -chefer gillar att ansvara för att lägga ut sina egna program och de personer som beställde domare John Deed finns inte längre där.

Tillbaka 1967, året efter att Gently är klar, dök Shaw upp i sex avsnitt av Corrie. Han kritiserar den nuvarande trenden för överklassiga tomter och förklarar: Den ursprungliga Coronation Street, för alla år sedan, var bra drama. Nu handlar det om mord och sensation.

Shaws nästa projekt är en flygdokumentär för BBC.

Pensionering är inget alternativ - så länge han får fly till sitt andra hem i den skotska vildmarken. Jag kommer att fortsätta så länge jag är frisk och frisk och ändå tjäna tillräckligt för att ta pauser, skrattar han. Jag älskar mina pauser.

stacey solomon baby shower

3 Inspektör George Gently är på BBC1 klockan 20.30 på söndagen.

Se Även: