Martin Lewis: Så här återkräver du skatt på din PPI -utbetalning

Hushållsräkningar

Ditt Horoskop För Imorgon

Om du är en av de miljoner människor som har delat in de 34 miljarder pund som återbetalats (hittills) kan du ha betalat skatt i onödan.



Om så är fallet, och din utbetalning skedde under de senaste fyra skatteåren, ska du betala tillbaka pengarna.



Innan jag kommer till det, för dem som inte har återvunnit PPI än, är deadline för att starta ett krav 29 augusti.



Om du har haft ett kreditkort, lån, inteckning, kassakredit eller bilfinansiering under de senaste 20 åren, kontrollera om du ska betala tillbaka.

romantiska platser i Storbritannien

Du behöver inte betala någon, full hjälp och ett gratis återvinningsverktyg är här .

Varför skatt tas bort

Pengarna du får tillbaka för PPI kan ha upp till tre huvudelement:



  1. Återbetalning av PPI du betalade.
  2. Om banken (upprörande) lade till ett extra lån i ditt ursprungliga lån bara för att betala för PPI får du tillbaka eventuella räntor som du debiterades på detta extra lån.
  3. Du får lagstadgade räntor (med åtta procent om året) på summan av båda dessa summor, för varje år sedan du fick PPI.

Endast den tredje delen är skattepliktig. All skatt tas vanligtvis på din utbetalning.

Skatt beror på att detta lagstadgade ränta är avsett att återföra dig till den position du hade varit i om du inte hade haft PPI.



Därför räknas det för att förenkla något och räknas som sparintresse, som om du hade tjänat det på de sparade kontanterna.

Varför kan du få tillbaka skatt

Om skatt betalas på PPI -utbetalningar, drar de flesta företag av det automatiskt, med 20 procent, innan du får pengarna. Det har alltid varit en fråga för icke-skattebetalare.

Men sedan den 6 april 2016 har betydligt fler människor fått tillbaka skatt, eftersom det var då det personliga sparandet startade.

Det gör att de flesta skattebetalare kan tjäna £ 1 000 per år i sparräntor, skattefritt.

Sedan dess, medan de flesta sparräntorna har betalats utan att någon skatt tagits av, har PPI fortfarande 20 procent automatiskt avdrag.

Och eftersom PPI beskattas som ett engångsbelopp vid den tidpunkt då det betalas, har de flesta som har betalats skatt på PPI -utbetalningar sedan dess rätt till pengarna tillbaka.

pete wicks och chloe sims

Skatten kan vara £ 1000+

För varje 100 £ av lagstadgad ränta tas 20 £ av i skatt.

För att ge dig en uppfattning om hur detta går till har jag skrivit upp en redovisare (nedan), men det finns många faktorer, så det här är tuffare än Gino D'Acampos stubb.

Utbetalningar efter den 5 april 2016

Om du var en icke-skattskyldig det år PPI betalades ut (till exempel just nu betyder det att du tjänar under 11 850 £), kan du vanligtvis kräva tillbaka hela skatten.

För skattebetalarna, sedan den 5 april 2016, liksom det personliga bidraget, har det personliga sparpenget låtit dig tjäna lite sparräntor skattefritt. Så ... Grundläggande skattesatser på 20 procent kan tjäna £ 1000 ränta om året skattefritt.

Högre skattebetalare med 40 procent kan tjäna £ 500 ränta om året skattefritt.

De 45 procent bästa skattebetalarna (intäkter över 150 000 pund) får inget personligt sparpengar.

Om den totala intjänade räntan (inklusive PPI lagstadgade räntor) är lägre än ditt personliga sparpenning, ska du inte betala skatt på den och ska betala tillbaka pengarna.

louise speed ny man

Om det sammanlagda beloppet drev dig över tröskeln betalar du bara skatt på beloppet ovan. Ett exempel kommer att hjälpa.

Betty Basicrate är en skattskyldig på 20 procent. År 2017 a) Tjänade hon 200 £ sparränta. b) Fick en PPI -utbetalning, som inkluderade 850 £ av lagstadgade räntor.

Så hennes totala intresse var 1 050 pund. Därför ska hon bara betala 20 procent skatt på £ 50 över hennes personliga sparpenning (alltså £ 10 skatt) och resten är skattefritt.

Eftersom PPI automatiskt hade tagit bort £ 170 skatt, ska hon betala tillbaka £ 160 skatt.

Utbetalningar före den 6 april 2016

Du kan bara kräva tillbaka fyra skatteår. När det nya skatteåret började igår betyder det att det längsta du kan gå tillbaka är 2015/16.

Eftersom grundläggande skatteskattebetalare borde ha betalat 20 procent, och det är det som dras av, finns det inget att kräva tillbaka.

sarah jane honeywell gift

Ändå borde icke-skattebetalare kunna ta tillbaka en del eller hela skatten på detta, precis som andra sparinkomster.

Hur man tar tillbaka skatt

Använd anspråket en återbetalning från skatt som dras av med besparingar på R40, kl gov.uk .

Skattebetalare med högre ränta som borde ha betalat 40 procent och inte noterat det på sina självutvärderingsblanketter måste deklarera de extra lagstadgade räntorna.

Ring inkomstskattens hjälptelefon på 0300 200 330.

Se Även: