Legend of Mana Remaster Review: En fantastisk nypremiär som behåller all sin ursprungliga charm

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Square Enix har sakta tagit tillbaka sin klassiska JRPG-serie på de senaste konsolerna för en ny generation att uppleva dem. Spelare har haft chansen att uppleva SaGa-serien för första gången och återuppleva episka ögonblick från Final Fantasy VII.



En annan serie som har tagits tillbaka är Mana-serien. Från samlingen av de tre första titlarna till Trials of Manas fantastiska 3D-remake, den har fått en realitet. Det senaste spelet som återupplivats från Mana-serien är Legend of Mana i en remastrad version.

Legend of Mana är det fjärde spelet i Mana-serien, det är också det första spelet som inte finns på en Nintendo-konsol förrän nu.



Återskapade bakgrunder ser fantastiska ut (Bild: Square Enix)



Spelen utspelar sig i olika världar, med vissa titlar som sägs vara på samma tidslinje som andra.

Den här gången utspelar sig Legend of Mana i Fa'Diel-världen, som är i ruin. Århundraden före händelserna i det aktuella spelet brann Mana-trädet ner vilket resulterade i ett krig mellan de olika raserna.

När kriget slutade växte Mana-trädet igen och några av civilisationerna lagrades i artefakter. Det är nu upp till huvudkaraktären, vem som kan vara antingen man eller kvinna att bygga om världen hur de tycker passar genom att använda artefakterna.



Berättelsen delas sedan upp i tre olika bågar som består av många uppdrag. Det kanske inte finns en huvudhistoria men detta ger mer djup med så många vändningar i varje båge.

Karaktärer och chefer behåller fortfarande sitt 32-bitars utseende (Bild: Square Enix)



Detta kan skilja sig från vad folk är vana vid men annorlunda är bra.

Legend of Mana såg fantastisk ut när den ursprungligen kom ut på Playstation, men remastern har verkligen höjt ribban. De nya handritade förrenderade bakgrunderna ser fantastiska ut med förstärkta färger som verkligen får varje plats att hoppa av skärmen.

Karaktärerna behåller fortfarande sina fräcka 32-bitars karaktärsmodeller vilket hjälper spelet att hålla lite charm från originalet.

Kontroller är lätta att plocka upp (Bild: Square Enix)

Karaktärsdesignerna är fantastiska, med en fin mängd detaljer som betalas till NPC:erna och fiender.

Det kan vara svårt att tyda var utgångar och nyckelplatser finns inom nivåerna eftersom allt tenderar att blöda in i varandra.

Originalsoundtracket producerat av Yoko Shimomura, som också är känd för sitt arbete med Kingdom Hearts och Final Fantasy, kommer tillbaka i två olika versioner.

Spelare kan välja mellan originalversionen och den remastrade versionen. De stora orkesterstyckena låter mycket tydligare på den remastrade versionen, men originalet låter fortfarande lika bra.

Spelare kan forma sitt eget äventyr tack vare Land Make-systemet som är ett steg bort från den vanliga berättelsen i tidigare titlar. Här kommer spelare att placera artefakter på världskartan för att skapa ett 'land' att utforska.

Varje nytt land kommer att innehålla ett huvuduppdrag som kommer att belöna dig med en ny artefakt och så vidare.

Det kan bli ganska komplicerat eftersom världskartan är typ på ett isometriskt rutnät och beroende på hur långt du placerar artefakten från ditt hem kommer det att avgöra vilka monster och föremål som kommer att dyka upp. De kommer också att få olika elementära attribut.

Det finns en mängd uppdrag att slutföra (Bild: Square Enix)

fotbollsquiz frågor och svar

Land kan variera från långa fängelsehålor med en chef eller stad full av NPCs som kan gå med dig eller ge ut uppdrag.

Land Make-systemet kan vara förvirrande i början och kommer att kräva en del försök och misstag för att komma in i svängningen, men när spelarna väl är vana är det ett väl genomtänkt system med en stor variation av utmaningar med mycket reprisvärde.


Uppdragsvariationen är fullt välkommen, med varje genomspelning av länderna är väldigt olika. Det kan dock vara svårt att aktivera några av dessa uppdrag eftersom anvisningarna i det här spelet kan vara väldigt vaga och kräva mycket försök och misstag.

Jag upptäckte att det är viktigt att prata med alla eftersom du inte vet vem eller vad som kan utlösa ett uppdrag eller hur många gånger du måste prata med dem.

Det vapensystem kan vara komplext (Bild: Square Enix)

Det finns några trevliga tillägg som att kunna stänga av fiendemöten, vilket gör backtracking mycket lättare och autosave-funktionen som gör räddningsstatyerna föråldrade.

Det finns mycket att bryta igenom, men eftersom du inte behöver slutföra alla bågar för att nå slutet av spelet är det inte lika frustrerande om du missar några saker.

Spelare kommer att göra ett sällskap på tre med de två extra platserna som går till en annan karaktär och ett tämjt husdjur. Dessa monsterkompisar kan hittas i hela länderna och läggas till i din fest.

Spelare kommer också att kunna uppfostra dem på sin gård och till och med spela det en gång så exklusiva Japanska minispelet Ring Ring Land. Detta var ett Playstation pocket-spel som gjorde det möjligt för spelare att höja sina husdjur i nivå.

Otroligt nog låter Legend of Mana två spelare ta sig an äventyret, med den andra spelaren som styr den extra karaktären. Detta gör en enorm skillnad eftersom A.I. kontrollkaraktärer kan slås och missa i strid samtidigt som de inte heller verkar veta hur man samlar in XP-kristallerna.

Varje fängelsehåla är fylld med fiender som är strategiskt placerade i vissa områden och spelare måste ofta slåss mot dem och bossarna.

Världen är bara väldigt vacker och välförverkligd (Bild: Square Enix)

Striderna är i realtid och spelare måste använda olika färdigheter och förmågor för att slå ner fiender. Varje karaktär kommer att ha tillgång till en snabb och stark attack, som var och en har sina egna styrkor och svagheter.

Spelare kommer också att kunna tilldela defensiva manövrar som kan låsas upp när du går framåt. Karaktärer kan byta vapen när de vill, det finns en enorm mängd att välja på, som passar olika stridsstilar.

Varje vapen lär sig unika förmågor som en gång bemästrat kommer att leda till att spelaren lär sig en speciell teknik.

Detta system kan till en början verka överväldigande för nykomlingar eftersom det finns så mycket val för att skapa den bästa karaktären. Jag tycker dock att det övergripande spelet är tillräckligt enkelt för en andra spelare att lätta på sig själv.

Senaste spelrecensioner

Dom


Legend of Mana Remaster är ett fantastiskt spel som går emot de traditionella formerna av berättande för att skapa ett unikt äventyr.

Med monstertämjandet och variationen inom Land Make-systemet är det en kolossal bedrift att slutföra detta spel och kommer att kräva ett par genomspelningar för att se allt. Tillägget av tvåspelarlägen gör detta till ett måste för JRPGs fans och nykomlingar.

Legend of Mana Remaster är ute nu för Nintendo Switch, Playstation 4 och PC

Läs mer

Läs mer

Mest lästa
Missa inte

Se Även: