Dion Dublin: 'Jag var så trött när jag började spela fotboll, jag skulle städa de andra spelarnas bilar för ett par kronor'

Kändisnyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Dion Dublin

Dion Dublin vet en sak eller två om egendom(Bild: BBC)



När den tidigare Premier League -fotbollsspelaren Dion Dublin gick med i Homes Under The Hammer -presentationslaget höjdes en hel del ögonbryn. Han kanske har spelat för åtta topplag och har fyra England -kepsar under bältet, men vad visste han om egendom?



Det var inte bara de vanliga Twitter -trollen som sjönk ner i klorna - även Dions egna fotbollskompisar kunde inte motstå en knäpp eller två.



när börjar cheltenham 2020

'Det var ett överraskande drag för en fotbollsspelare antar jag', säger han och skrattar. 'Jag fick lite stick av mina gamla lagkamrater, som sa saker som, & apos; Vad vet du? & Apos; och & apos; Jag kan inte bli av med dig, du är där varje gång jag slår på min TV. & apos; Till och med nu twittrar människor fortfarande ibland och säger, & apos; Vad gör Dion Dublin? & Apos; Men det mesta har varit med god humor. '

Fyra år senare och Dion går fortfarande starkt, vilket ger glädje och ostiga ordval till dagtid. Det visar sig att han vet en eller två saker om tegel och murbruk: i slutet av 90 -talet byggde han upp en portfölj med hus och hyr ut dem för att komplettera sin inkomst.

Dion gick med i Homes Under the Hammer 2015



Han blir nu mer upptäckt för sin roll på HUTH än hans fotbollsdagar - 183 mål verkar det ha bleknat i människors minnen. 'Jag kommer att gå runt i snabbköpet och ett äldre par väntar tills jag går förbi och sedan säger, Åh titta, Alfred, det är han utanför det husprogrammet', skrattar han. ”All respekt för den äldre generationen, de upptäcker mig mest. Det är i stort sett dagligen. '

Vi träffar honom idag vid BBC: s lansering av deras FIFA-VM, där han förbereder sig för att flyga till Ryssland och är grundligt i fotbollsspelarläge. Vid 6 fot 2 tum är han lång och bred, och när vi slår oss ner för en pratstund får han soffan att se liten ut.



Klädd i en vass marinblå kavaj och en svart tee ser han nästan ut som den pensionerade fotbollsspelaren, förutom en sak - Dion har noll swagger.

Medan många av fotbollsspelarna och experterna vid lanseringen verkar vara lite flashiga, är Dion lika jordnära nu som under sina dagar när han växte upp i ett rådhus i Leicester.

'Det spelar ingen roll vem du är eller vad du gör, det är bara ett jobb', säger han medan han lutar sig framåt. 'Missförstå mig inte, det är det bästa jobbet i världen - du får betalt för att göra din hobby. Jag är mycket medveten om hur lycklig jag fick betalt för att sparka en fotboll. Men jag kommer aldrig ändra mig. Du kan ändra din livsstil, men om pengar förändrar dig har du ett problem.

Dions talanger upptäcktes först i nioårsåldern när han valdes att spela för Leicester under 10-årsåldern. Men efter några år av hård träning befann han sig lämna skolan med en handfull O -nivåer och utan fotbollskontrakt. Som 16-åring drev han ett år på att driva från jobb till jobb, arbeta på ett fritidshem, innan han gjorde skift i en glassfabrik (han erkänner att han smygprovade produkterna när han tyckte om det!). När han undertecknades till Norwich FC som 17 -åring var han grundligt ödmjuk över möjligheten.

Dion Dublin spelade för bästa brittiska fotbollslag inklusive Man United och Celtic (Bild: Shaun Botterill)

'Jag skulle inte ändra något på de jobb jag gjorde', säger han. 'Om du vet vad som krävs för att komma dit, uppskattar du det så mycket mer än om du får allt på en tallrik. När jag började spela tjänade jag 27,50 pund i veckan och jag erbjöd mig att städa fotbollsspelarnas bilar för ett par kronor. Jag skulle sopa läktarna under lågsäsong och till och med måla omklädningsrummen. Jag gillar blodet, svetten och tårarna när man jobbar hårt för det man har. '

När han blev uttagen till Englands trupp var de första han ringde hans föräldrar, 'sa jag till dem,' hela tiden körde du
mig runt på en söndag morgon och nu spelar jag för mitt land! & apos; '

Han har fortfarande brevet inramat på väggen, men tyvärr blev Dion aldrig vald för att spela vid VM.

'Jag blev helt förstörd när jag missade truppen 1998', säger han eftertänksamt. - Men jag visade inte min besvikelse för tränaren eller de andra spelarna, för jag ville inte att de skulle tycka synd om mig. Du måste vara positiv. Jag sa till chefen, & apos; Lyssna, gaffer, jag uppskattar din åsikt, gå ut och ge det ett bra försök för ditt land. & Apos; Att inte bli vald till VM är min största ånger, men det var ur mina händer. Jag skulle gärna ha vetat om jag var tillräckligt bra.

Tyvärr fick Dion under vår intervju en skrämmande nyhet: hans vän och tidigare lagkamrat Jlloyd Samuel hade dödats i en bilolycka den morgonen, minuter efter att han tappat sina unga barn i skolan. Naturligtvis blev Dion förkrossad och intervjun avslutades.

checkers premiärministerhus

Men en vecka senare, någonsin proffsen, ringde Dion oss så att vi kunde avsluta vår chatt. Han är onödigt ursäktande över hur vår intervju slutade, och är fortfarande upprörd.

'Vi har varit i Lake District, min fru Louise och jag, plus min hund Maggie,' säger han med rösten mjukare än när vi träffades förra veckan. 'Efter att ha hört nyheterna ville jag bara komma undan. Vi tillbringade bara några dagar på långa promenader runt sjöarna. Det är bra för själen. '

Med fru Louisa (Bild: )

Dion är inte främmande för förlust. För några år sedan förlorade han sin mamma i bröstcancer samtidigt som hans far kämpade med tarmcancer, och förra året dog även hans älskade hund Frank av sjukdomen.

'Självklart är cancer viktigt för alla, det är en förödande sak, men de senaste åren har det haft stor effekt på min familj', säger han. ”Det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Det jag har varit med om har påverkat hur jag känner för livet. Saker som skulle ha stört mig innan inte längre
stör mig. Jag njuter av livet och försöker uppnå så mycket jag kan med ett leende. '

Han har också haft några livsförändrande skador på fotbollsplanen. År 1992 bröt han benet på sin debut i Manchester United och tillbringade sex månader i återhämtning, och sju år senare fick han en livshotande bruten nacke medan han spelade för Aston Villa. Han har fortfarande en titanplatta som håller ihop tre av hans nackkotor och har tur att inte ha blivit förlamad.

'Olyckan gav mig en helt annan syn på livet', säger han. ”Jag hade kunnat sitta ner resten av mitt liv, men jag var inte för att jag hade väldigt bra människor runt mig. Det är därför jag inte låter små saker irritera mig så mycket. Jag vet att jag är en mycket lycklig man.

Dion är väldigt privat om sitt familjeliv, och alla prat om hans vuxna barn är borta från bordet. Så pratsam och avslappnad som Dion är, kan vi inte låta bli att känna att det är svårt att få en känsla av den riktiga Dion.

Precis som han överraskade oss alla med sin egendomskunskap när han började i HUTH -teamet, har han också en annan dold talang i ärmen: musik.

Dion Dublin

Dion och hans musikaliska uppfinning, Duben (Bild: Getty)

Upplagd med ett brutet ben 1992, använde Dion tiden utanför planen för att lära sig saxofon. Han blev så passionerad om musik att han till och med uppfann ett bästsäljande slagverksinstrument som kallas Dube, en kubformad trumma som har en solid fanskara.

'Jag är en serietappare', skrattar han. 'Jag är en mardröm, knackar alltid. Jag irriterade så många människor att jag insåg att jag behövde göra något jag kunde slå, så jag gick till järnaffären och fick en hammare, trä och spikar och gjorde en låda.

Vi kan inte låta bli att avsluta intervjun och undrar vilka andra talanger den gåtfulla Dion håller schtum om. När han berättar att han för närvarande arbetar med ett topphemligt projekt, känner vi ärligt att inget skulle förvåna oss med Dion ...

Läs mer

VM 2018
Vårt lag i turneringen Frankrike slog Kroatien för att vinna VM VM -utmärkelser VM -resultat i sin helhet

Dions förutsägelser för VM

Gareth Southgate och Harry Kane (Bild: AFP)

'De vanliga misstänkta kommer att klara sig bra: Spanien, Brasilien, och om kuggarna faller på plats kan Belgien vara riktigt farligt. Naturligtvis har England en chans. Jag blir irriterad över att folk säger att detta VM bara är en inlärningskurva för vårt lag, och att det inte är mer än en chans för pojkarna att få en bra upplevelse.

Gareth Southgate är den perfekta tränaren och han står vid rodret i ett bra lag. Han är mycket positiv och alla unga spelare respekterar honom.

Om England vann VM skulle det bli en fördröjd reaktion på cirka fyra dagar eftersom alla skulle vara så fulla. Jag skulle vilja se alla vara positiva och stödjande. Det handlar om huruvida spelarna kan hantera pressen, och de behöver vårt stöd.

Hur tillbringar Dion sin söndag?

Helga borta eller söndagsbrunch hemma?

Om vädret är rätt så stannar jag alltid i Storbritannien. Jag älskar att komma undan med min fru och hund.

noel edmonds house party död

Slö ligg eller upp med lärken?

Jag skulle vilja säga ligg, men jag sover egentligen aldrig särskilt sent. 08:30 skulle vara det senaste - när jag väl är uppe börjar jag bara på saker.

Hungover eller fräsch som en tusensköna?

Jag är väldigt lyckligt lottad att jag inte får baksmälla. Jag gillar den udda pinten äkta öl, det är min godbit. Det är min last, snarare än choklad.

Gym eller lat dag?

Jag gillar att hålla mig så passform som jag kan. Jag kommer aldrig att vara så passform som jag var, men så länge en ölmage inte syns kommer jag att betrakta mig som acceptabel. Jag önskar att jag kunde gå till gymmet mer, men jag har inte tid.

Tillagad frukost eller gröt?

Full engelska, med allt bra gjort. Min fru är en bättre kock än jag på en miljon mil. Hon lagar det mesta när jag är ute på jobbet och ser alltid till att jag får mat och vattnas.

BBC tillhandahåller 24/7 täckning av VM 2018 på tv, radio och online från och med 14 juni

Se Även: