It's a Sin's Jill är baserad på en otrolig riktig kvinna - och hon förekommer i tv -serien

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Jill Nadler med Lydia West, som spelar Jill i It's A Sin(Bild: lydiawestie/Instagram)



It's A Sin är den kraftfulla och rörliga show som har brutit alla våra hjärtan sedan den släpptes på Channel 4.



Russell T Davies otroliga serie följer en grupp homosexuella vänner som bodde i London under AID -krisen på 80 -talet.



Tre i gruppen dör av den förödande sjukdomen medan resten måste komma till rätta med vad som händer - inklusive den blivande skådespelerskan Jill Baxter.

Medan de flesta var livrädda för den mystiska sjukdomen, volontärer hon för hotlines för att ge råd till människor över huvudstaden, deltar i protester och besöker män som dör på sjukhus som har övergivits av sina familjer.

Jill och Richie i It's a Sin

Jill och Richie i It's a Sin (Bild: Ben Blackall 2019)



Karaktären, som spelas av Lydia West, är baserad på en inspirerande verkliga kvinnor, Davies vän Jill Nalder.

Den riktiga Jill dyker till och med upp i Channel 4-serien och spelar hennes namnes mamma på skärmen.



Precis som karaktären förlorade Jill tre av sina nära vänner i sjukdomen och berättade för BBC hur hon minns att många unga män försvann under den tiden.

Hon var en stor inspiration för succé -tv -serien (Bild: ITV)

Jill, 60, som nu bor i Neath i södra Wales, beskriver tiden som ett 'minfält av sekretess' på grund av skammen kring hiv och aids.

paul gascoigne raoul vallgrav

Medan många fortfarande var livrädda och generade besökte hon män som hon inte kände på sjukhuset för att se till att de inte var ensamma under sina sista dagar.

Hon berättade för Självständig : Jag åkte på oändliga sjukhusbesök. Du tar på något sätt plats för en familjemedlem eftersom du blir den familjen tillsammans och du bara finns där på ett kärleksfullt sätt.

Det är inte en exceptionell sak att göra. Men det var dolt. Eftersom du känner för, 'Ok, jag måste gå men inte berätta för någon att jag ska.'

I en separat intervju med BBC , sa hon: 'Pojkarna ville inte oroa sig för sina mammor och pappor. De ville bara att deras föräldrar skulle vara stolta över dem. De ville inte svika dem. '

Jill har också ägnat sin tid åt att samla in pengar till forskning kring sjukdomen och har hjälpt till att starta en välgörenhetsorganisation som heter West End Cares. Hittills har det samlats in cirka 14 miljoner pund.

Jill under inspelningen (Bild: jill.nalder/Instagram)

Det är en synd visar hur attityden till hiv förändrades mellan 80 -talet och början av 90 -talet, med skrämmande scener av patienter som var inlåsta när läkare inte visste hur det spreds.

Om det inte behandlas utvecklas hiv till aids. Det fanns ingen behandling i Storbritannien förrän 1997, vilket innebar att det faktiskt var en dödsdom.

emma bunton make jade jones

Medan showen är fiktion, baserade Davies flera av karaktärerna på människor han kände vid den tiden - och The Pink Palace var vad de kallade deras London -lägenhet.

Tala till Bra hushållning , Jill förklarar hur hon hanterade den känslomässiga pressen vid den tiden.

Hon sa: Jag blir lite känslosam nu när jag tänker på det så jag måste ha varit ett vrak då. Om du ser efter någon, sätter du på den fronten och du blir den som sköter och gör det praktiska och det är där du verkligen kan hjälpa.

Det fanns en bestämd stigma, det fanns bestämd rädsla, det fanns bestämd skräck att du kunde ha det, eller att en av dina vänner kunde ha det, och då skulle de bli stigmatiserade och behöva hålla det hemligt.

Se Även: