Är det olagligt att betala någon kontant - och vad är konsekvenserna om du gör det?

Beskatta

Ditt Horoskop För Imorgon

Att betala kontant kan spara dig ett paket - men bryter du mot lagen när du gör det?(Bild: )



Målare och dekoratörer, hantverkare och till och med byggare erbjuder ofta ett billigare pris om du kan betala dem kontant. Den underförstådda nickningen och blinkningen här är att genom att ge dem anteckningar kan de hålla den borta från böckerna och slippa skatt.



Men är det faktiskt olagligt och vad har du för rättigheter om något går fel och det inte finns något pappersspår?



Vi fick tag på experterna på Lagen för att ta reda på exakt var du står när det gäller att betala kontant.

storebror vräkning 2014

Bryter du mot lagen genom att betala kontant i handen, och vad är konsekvenserna?

Ett kuvert som innehåller en mängd kontanter, återhämtat från olika adresser efter Hatton Garden Safe Deposit Company -razzian

Ställningen hos en näringsidkare är att de är ansvariga för att deklarera eventuellt kontant betalt arbete/inkomst som mottagits till HMRC.

Det finns inga juridiska konsekvenser för någon av parterna att betala kontant för arbete eller erbjuda rabatt för att betala kontant för att undvika administrations-/bankkostnader.



Detta upphäver dock inte näringsidkarens skyldigheter att deklarera de tjänster och kontanter som mottagits till HMRC för skatteändamål.

Ansvaret för deklaration till HMRC kommer alltid att falla på näringsidkaren. HMRC kan eventuellt argumentera för att du är medhjälpare till brottet, även om det skulle visa sig vara svårt.



Därför skulle talan i allmänhet vara mot näringsidkaren ensam.

Om du har betalat kontant i handen, finns det några försäkringskonsekvenser om hantlangaren skadas medan du är på din fastighet?

Lager av en borr

Inget kan gå fel här .... (Bild: Getty)

Varje krav på personskada är baserat på vårdslöshet och inte den betalningsmetod som används. Eventuella skador på personskada bestäms av de individuella fakta och omständigheterna kring skadan.

För att näringsidkaren skulle kunna driva ett krav mot husägaren måste de bevisa att husägaren hade orsakat skadan genom vårdslöshet och att det i huvudsak var en förutsebar skada.

Det finns ingen anledning till att kontant betalning skulle påverka eventuella ansvarsförsäkringar, eftersom de juridiska principerna är av största vikt enligt ovan.

Som sagt, det rekommenderas alltid att kontrollera villkoren i försäkringspolicyn för att säkerställa att det inte finns några undantag som skulle påverka någon del av försäkringen.

Är det någon skillnad när det gäller regress om du inte är nöjd med det arbete som utförs?

Tänk om de gör ett hemskt jobb? (Bild: Rex)

holly willoughby terry willoughby

Det finns konsekvenser för att inte få ett kvitto eller bevis på eventuella kontantbetalningar. Utan några bevis för de tillhandahållna tjänsterna och de belopp som betalats, innebär detta att konsumenten utsätts för en sårbarhet.

Även om det inte finns några rättsliga konsekvenser för att betala kontant, bör konsumenter som får tjänster vara medvetna om att det vid begränsat utförande eller om företaget slutar handla kan ha begränsade möjligheter.

Handelsstandarder kan också vara ovilliga att hjälpa till om tjänsterna anses vara informella och det inte finns något tydligt spår av det legitima avtalet.

Läs mer

Konsumenträttigheter
Dina rättigheter för återbetalning av high street Hur man klagar på ett avlöningsdagslån Mobiltelefonkontrakt - dina rättigheter Dåliga recensioner - hur får jag tillbaka

Näringsidkarens ansvarsförsäkringsgivare kan också vägra att täcka en fordran om det inte finns något kvitto eller bevis på betalningarna.

Konsumenträttslagen 2015 ger skydd för konsumenterna. Det anger underförstådda villkor som näringsidkaren måste följa eller de kan anses bryta mot kontraktet.

Till exempel måste alla tjänster som tillhandahålls utföras med rimlig omsorg och skicklighet och i överensstämmelse med rimliga tidsramar och fasta kostnader.

Det finns inget krav på att ha ett skriftligt kontrakt eftersom villkoren är underförstådda av stadgar oavsett om de anges skriftligen eller överenskommits muntligt.

monica lewinsky blå klänning

Men det skulle säkert vara fördelaktigt att ha ett pappersspår tillgängligt för att bevisa att kontraktet faktiskt existerade utöver alla överenskomna villkor.

Om hantlangaren inte ger dig ett momskvitto i slutet av jobbet, vems ansvar är det då att det utförda arbetet är skattemässigt?

En allmän syn på hushållskvitton

(Bild: PA)

Alla näringsidkare som säljer varor eller tillhandahåller en tjänst kan initialt utöva diskretion om de vill registrera sig hos HMRC för momsändamål.

Därför kommer inte alla företag att kunna tillhandahålla ett momskvitto. Det vore dock bra att begära ett kvitto på de mottagna tjänsterna och det belopp som betalats för att säkerställa att ett tydligt pappersspår är tillgängligt.

Om en företagsomsättning överstiger (nuvarande kurs) på £ 83 000 måste företaget registrera sig hos HMRC.

Ansvaret för registrering hos HMRC åligger näringsidkaren och de ansvarar därför för att deklarera eventuella inkomster. Att inte registrera sig och deklarera sin fulla inkomst till HMRC för att undvika att betala skatt är skatteflykt och ett brott.

Se Även: