Är Cast Away en sann historia? Verkliga historier - och fakta om den berömda filmen

Filmer

Ditt Horoskop För Imorgon

Släpptes 2001, Tom Hanks & apos; Kasta bort var en omedelbar träff och vann Hanks en Golden Globe för sin stjärntur som FedEx-chefen Chuck Noland vars plan kraschar över Stilla havet under en storm.



Hanks & apos; karaktären tillbringar fyra år på en ö mitt i havet och har bara Wilson, en tvättad volleyboll, för sällskap.



Vissa har jämfört historien med den om den legendariska romanen Robinson Crusoe och det är inte svårt att se likheterna mellan filmen och romanen.



Det har också funnits vissa misstankar om att filmen var baserad på en verklig historia. Dessa är falsk.

Men samtidigt Kasta bort var inte baserat på ett specifikt fall i allmänhet, det finns många fall genom historien som liknar varandra. Läs vidare för att ta reda på det.

Alexander Selkirk

Betraktad som den riktiga Robinson Crusoe, var Selkirk en skotsk man som klarade sig på en öde ö i fyra år - även om hur han hamnade var mer beroende på hans egna beslut.



I oktober 1704 befann sig Selkirk på ett fartyg som hette St. George när det stannade vid skärgården Juan Fernandez, väster om Chile. Selkirk tyckte att skeppet var i dålig form och sa att han hellre skulle vara kvar på Juan Fernandez.

Han stod kvar med kläder, en musket, några verktyg, en bibel och tobak, och han kände sig säker på att ett annat skepp snart skulle komma.



Fyra år och fyra månader senare korsade ett fartyg äntligen hans väg och under tiden åt han vildmål och styrde undan sjölejon i hetta.

Ön som han bodde på döptes så småningom till Robinson Crusoe och en närliggande kallades Alexander Selkrik.

Leendert Hasenbosch

Som straff för 'homosexuell aktivitet' lämnades holländaren på Ascension Island i södra Atlanten 1725.

Hans dagbok avslöjade att han hade ett tält, frön, en månads vatten, böcker, skrivmaterial och extra kläder men när hans vatten tog slut kunde han inte hitta mer.

Han drack sin egen urin och sköldpaddablod och dog efter sex månader.

Den mest tragiska aspekten av historien är att det fanns två källor till färskvatten på ön.

Historien är full av berättelser om människor som strandar på öar. (Bild: Getty Images)

Marguerite de La Rocque

En fransk adelskvinna, Marguerite var på resa till Newfoundland med sin farbror. 19 år gammal började hon sova med en man på fartyget och hennes farbror tog bort dem.

De var marooned på & apos; Isle of Demons & apos; nära floden Saint-Paul i Quebec.

Hon blev kvar på ön i ungefär två år, tillräckligt länge för att bli gravid, få barnet och titta på det och hennes barns pappa dör.

Hon räddades av baskisk fiskare och återvände till Frankrike där hon blev skollärinna och bosatte sig i Nontron, Frankrike.

Tom Neale

Till skillnad från de flesta kastade, och definitivt till skillnad från Tom Hanks & apos; karaktär i filmen, rånade Tom Neale frivilligt på en av Cooköarna i oktober 1952.

I maj 1954 skadade han ryggen och fick återvända till civilisationen för att träffa en läkare och gifte sig och fick två barn.

små festivaler i Storbritannien 2019

Han återvände till sin ö till 1960 i tre och ett halvt år men fick lämna igen när pärldykare flyttade in i området.

Hans sista vistelse på ön var 1967 och varade i tio år när han dog i magcancer 1977.

Medan Castaway var inte baserat på en specifik verklighetshistoria, kom mannen bakom den i sakens anda - här är alla fakta från Cast Away.


tommy molly mae love island

Det finns många historiska historier som liknar handlingen Cast Away (Bild: Reuters)

Amerikanska skådespelaren Tom Hanks (Bild: chriscornell/Twitter)

Manusförfattare William Boyles JR. medvetet strandade sig på en ö för forskning

Den engagerade och vågade författaren tillbringade flera dagar ensam i Mexikos Cortezhav och försökte klara sig själv.

Han lärde sig att öppna en kokosnöt, spjutade och åt stingrays som blev vän med en tvättad Wilson-volleyboll och försökte göra eld, som hamnade i filmen.

Denna erfarenhet fördjupade hans förståelse för Chuck som en karaktär, berättade han för Austin Chronicle : 'Det var då jag insåg att det inte bara var en fysisk utmaning.

'Det skulle också bli en känslomässig, andlig.'

Tom Hanks dog nästan när han filmade

Innan Hanks lämnade produktionen i Fiji klipptes han som blev smittad och lämnade honom med en stafylokokinfektion i benet som nästan gav honom blodförgiftning.

Det var bara två veckor senare efter att svullnad vägrade gå ner som Hanks såg en läkare som berättade för honom att han var nära att dö.

Sa Hanks : 'Han sa,' jag måste sätta dig på sjukhus så snart som möjligt ... för du är ungefär en timme bort från blodförgiftning som kommer att döda dig. '

Tom Hanks & apos; karriären fick ett enormt lyft av filmen (Bild: Reuters)

Filmen ledde till skapandet av Lost

Ordföranden för ABC Entertainment, Lloyd Braun, ville att en författare skulle komma med ett tv -program baserat på hans favoritfilm Kasta bort.

Enligt Chicago tidning Jeffrey Lieber valdes att skriva piloten för en serie baserad på Kasta bort och kom på Ingenstans, som överlämnades till J. J. Abrams och blev Förlorat.

Under hela serien av serien listades Lieber i krediterna.

Wilson -bollarna är värda mycket pengar

I januari 2001 såldes en av de tre ursprungliga Wilson -volleybollarna i filmen på en auktion online.

De Los Angeles Times rapporter att den sålde för 18 400 dollar.

Filmen var så populär att en rekvisita såldes för 18 400 dollar (Bild: Reuters)

Där har du det: Kasta bort var inte baserad på en verklig historia men det har funnits många historier som liknar varandra.

Tom Hanks dog nästan under inspelningen medan manusförfattaren gick mycket långt för att skriva ett autentiskt manus, vilket verkar ganska verkligt för oss.

Det är inte svårt att se varför Kasta bort var en så lyckad film.

Se Även: