Hur man köper en begagnad bil säkert - bästa återförsäljare, PCP förklarade och 10 frågor att ställa innan du betalar ett öre

Bilar

Ditt Horoskop För Imorgon

Många bilister planerar att köra iväg med en ny bil nu när de nya 68 registreringsskyltarna har lanserats.



Men för många människor-inklusive yngre förare-är begagnade bilar det enda valet, eftersom de ofta är de enda bilar som de som har en snävare budget har råd att köra.



Att köpa en begagnad bil är ett bra sätt att sänka kostnaderna, eftersom den första ägaren har drabbats av initiala avskrivningar. De flesta nya bilar tappar cirka 40% av sitt värde under det första året, enligt AA.



Att välja en modell som är några år gammal kommer dramatiskt att sänka kostnaden i förskott.

Men det finns risker med att köpa begagnat, så det är viktigt att ta sig tid och inte skynda på någonting, även om du inte spenderar en förmögenhet.

Vad behöver du tänka på om du planerar att köpa en begagnad bil?

Att kontrollera tillståndet och ägarhistoriken kan spara mycket på lång sikt (Bild: iStockphoto)



När du letar efter en uppsättning hjul är det inte bara den initiala inköpskostnaden du behöver tänka på.

jose antonio reyes fru

Det finns också löpande kostnader att ta hänsyn till, liksom fordonets skick och ägande.



Alex Buttle från bilköp jämförelse webbplats, Motorway.co.uk , sa: Det kan tyckas självklart, men tänk på vad du behöver från bilen innan du slutar med en cabriolet när du verkligen behöver ett familjehus.

'Tänk noga på bensin eller diesel, som om du till exempel bor i London måste kraftigt förorenande dieslar nu betala en extra skatt utöver trängselavgiften.

'Du kanske tycker att hybridbilar är dyrare att köpa, men du kommer att betala lite eller ingen tull eftersom det är lågutsläppsfordon.

Tänk också på storleken på bilen du köper, eftersom mindre bilar (med mindre motorer) i allmänhet är billigare att försäkra.

Var får du det bästa värdet?

En lite dyrare modell från en respektabel återförsäljare kan ha mycket färre mil - vilket gör det till en bättre investering (Bild: Getty Images)

Nyckeln till att hitta den mest prisvärda begagnade bilen är att först få en indikation på hur mycket vissa modeller hämtar för den åldern och körsträckan.

Sajter som AA Cars kan hjälpa till att minska detta arbete genom att visa hur mycket vissa åldersmodeller hämtar, medan webbplatser som Parkers, What Car? Och Carbuyer ger dig också en grov uppskattning av vad en bil är värd.

Någon annanstans, Honestjohn.co.uk och modellspecifika forumsajter kan också vara en användbar informationskälla om vanliga fel och vad man ska leta efter tips, men kom ihåg att de få som har en dålig upplevelse är mer benägna att vara uttalade än nöjda kunder. Glöm inte Topgear.com också.

James Fairclough, bilsexpert för AA -bilar, sa: Värde kan vara ett svårt koncept. En billig prislapp kan dölja det faktum att bilen behöver mycket arbete.

'Däremot kan en något dyrare modell från en respektabel återförsäljare ha mycket färre mil under sitt bälte, så det kan vara bättre värde på lång sikt. Allt detta är värt att väga upp i sökandet efter din nästa bil.

Hur är det med gamla PCP -bilar?

Bilar till salu

Frestad att köpa på en PCP -plan? (Bild: Getty)

Under de senaste åren har billig ekonomi och personliga avtalsplaner (PCP) gett upphov till en högkonjunktur i nya bilar.

Förare har kunnat köpa en helt ny bil med en relativt liten insättning, följt av överkomliga månatliga betalningar fördelade på ett antal år.

Med tanke på att förare uppgraderar sin bil efter bara två eller tre år, ska du specifikt leta efter en bil som har haft ett PCP -avtal?

Motorspecialisten Rebecca Jackson, som presenterar WhatCar-videorecensionerna, sa: De gamla PCP-bilarna går in i det använda nätet på samma sätt som en delbytesbil skulle.

'Du kommer inte att veta om en bil har ingått ett PCP -avtal eller inte, eftersom detta skulle klassas som en del av dataskyddet för den tidigare ägaren.

Och även om en återförsäljare ger ett garanterat värde vid den ursprungliga försäljningen (när PCP -affären gjordes) är en bil bara värd den summa den säljer för den dag den säljer.

'När du köper en begagnad bil är nyckeln att shoppa runt på flera ställen för att hitta den bil som passar dig bäst för ett pris du kan acceptera - och service du gillar.

Ett alternativ du kanske vill överväga är att köpa en bil som är fyra år gammal.

Enligt MoneySavingExpert, när en bil är runt fyra år gammal, är det ofta stort värde eftersom priset sannolikt har halverats sedan nytt-även om det bara har 20 000–30 000 miles på klockan. Så du kanske vill överväga att begränsa din sökning till bilar i den här kategorin.

Oavsett ålder, kom ihåg att du inte köper en tillgång som kommer att öka i värde.

Var ska du börja leta?

Så mycket val men var ska du börja? (Bild: Getty)

När det gäller att leta efter en begagnad bil tar online över från förplatserna som det bästa stället att börja.

Men medan webbplatser som eBay och Gumtree har tusentals privata begagnade bilförteckningar, är det i allmänhet säkrare att köpa från återförsäljare, snarare än allmänheten.

Buttle sa: Återförsäljare tenderar att ha begagnat lager av bästa kvalitet-inklusive nästan nya bilar som fortfarande är i garanti-plus att du har skydd om bilen har ett fel.

'De flesta kan erbjuda tillfredsställelsesgarantier, garantier, fordonshistorik och tillgång till finansiering som du inte får om du köper direkt från allmänheten.

Gary Caffell från MoneySavingExpert.com höll med och sa: Att köpa från en ansedd återförsäljare ger dig extra skydd.

'Det är inte alltid det billigaste alternativet, men du kan vanligtvis få en garanti och ofta har återförsäljaren fått bilen att se ut och kännas ny, med felaktiga delar utbytta före försäljning.

Om du köper en begagnad bil online, prova ett betrodt namn, till exempel AA -bilar och RAC -bilar. Testa även webbplatser som CarGurus, Pistonheades, AutoTrader, Motorpoint, Carcraft och Cargiant.

Om du köper från en privat säljare är det en fråga om köpare, se till att det är ditt ansvar att kontrollera bilens skick och historik.

Fairclough sa: Privata affärer kommer att ses på 'sett' -basis med mycket liten återkomst om bilen går fel. Så även om du kanske får ett bättre pris, kompromissar du genom att förlora det skydd du kan ha med köpet.

Läs mer

Körning behöver veta
Så här avbokar du parkeringsbiljetter Hur man gör anspråk på gropolyckor Körvanor som kostar oss 700 miljoner pund per år Nya hastighetsregler i sin helhet

Köper från en återförsäljare

  • Fördelar - Många återförsäljare har godkänt begagnade bilar som har kontrollerats innan de säljs. De kan ha bytt ut felaktiga delar före försäljning. Många erbjuder också garantier.

    Om du köper via en återförsäljare har du också rättigheter enligt lagen om konsumenträttigheter som säger att bilen måste vara av tillfredsställande kvalitet med hänsyn till bilens ålder och körsträcka.

    Om det är ett fel har du rätt till återbetalning.

  • Nackdelar - Du kommer att betala mer än du skulle köpa privat.

Köp privat via webbplatser som eBay eller Gumtree

  • Fördelar - Du kommer att hämta en bil billigare än du skulle göra från en återförsäljare. Du kan bjuda från ditt vardagsrum.

  • Nackdelar - Även om bilen måste matcha beskrivningen i annonsen har du färre rättigheter.

    Det är ett mer riskabelt sätt att köpa en bil för om något går fel har du väldigt lite rättsligt skydd.

    Det finns risk för bedrägerier.

Köper från en bilaffär

  • Fördelar - Kan erbjuda några bra erbjudanden.

  • Med s - Du får inte samma servicenivå och expertis som en traditionell återförsäljare.

Köper på auktion

  • Fördelar - Du kanske kan göra ett fynd.

    Om säljaren är en återförsäljare får du skydd enligt lagen om försäljning av bra varor.

    les dawson svärmor skämt
  • Nackdelar - Auktioner är egentligen bara för den erfarna köparen. Återförsäljare har öga för detaljer och är duktiga på att fatta ett snabbt beslut.

    Det finns en fara att du kan dras med och betala för mycket för en bil. Du måste komma ihåg att det finns en ersättning ovanpå hammarpriset.

    Om säljaren är en privatperson behöver bilen bara vara enligt beskrivningen så köparens aktning återigen.

    Om bilen visar sig vara defekt är dina juridiska rättigheter begränsade.

Läs mer

Hur man sänker kostnaden för körning
Hypermiling - Hur man använder 40% mindre bränsle Telematik - vad det är och hur det fungerar 6 saker att kontrollera INNAN du får en MoT De billigaste bilarna du kan köpa

Tips när du köper en begagnad bil

När du köper en begagnad bil är det viktigt att gå och ge fordonet en gång innan du skriver på den streckade linjen.

Buttle sa: Leta efter uppenbara reparationsarbeten, särskilt arbete som kan tyda på att bilen har råkat ut för en olycka. Titta under motorhuven, kontrollera oljenivån genom att lyfta upp oljestickan och titta på motorn för att se om det finns några tecken på olja eller vattenläckage.

'Kontrollera att lamporna fungerar, säkerhetsbältena fungerar och se till att däckbanorna inte är hårt slitna eller tömda.

Om du är orolig kan du missa det uppenbara, ta med en vän som vet vad han ska leta efter - och som omedelbart kan lyfta röda flaggor.

Du kan också överväga att betala för en professionell inspektion. Ett litet utlägg kan spara dig ett paket i längden.

En talesman för motorförsäkringsbolaget och telematikleverantören Insurethebox sa: Till skillnad från många av dagens bilar har begagnade bilar inte alltid toppklassiga säkerhetsfunktioner.

'Kontrollera vad som finns tillgängligt. Saker du bör leta efter inkluderar krockkuddar, dragkontroll och låsningsfria bromssystem.

Om din försäkring täcker det, ta bilen för en provkörning. Detta är din enda möjlighet att kontrollera bilens allmänna mekaniska skick.

Mike Brewer, bilsexpert och talesperson för Smartdriverclub, sa: Utseendet kan skilja sig ganska mycket från känslan, och du kan upptäcka tecken på nya problem när du kör bilen för första gången.

Se Även: