Hur man överklagar en NHS -böter eftersom 1,7 miljoner människor får sina annullerade

Nhs

Ditt Horoskop För Imorgon

Omkring 1,7 miljoner människor har framgångsrikt överklagat NHS -böter sedan 2014.

Omkring 1,7 miljoner människor har framgångsrikt överklagat NHS -böter sedan 2014(Bild: Getty)



Medan NHS är gratis vid användning, kommer behandling för många av oss fortfarande att kosta pengar.



I England måste du till exempel betala för dina recept, som för närvarande sätter patienter tillbaka 9 £ för varje föreskriven vara.



Det finns också avgifter för att få tandvård, även om du använder en NHS -tandläkare.

Band ett, som täcker saker som din vanliga kontroll, marginalkorrigering av fyllningar och justering av falska tänder, kostar £ 22,70, med ytterligare kostnader för mer avancerade behandlingar.

Men det betyder inte alltid att de är berättigade - med de senaste siffrorna som visar sedan 2014 har 1,7 miljoner sanktionsavgifter meddelats men senare dragits tillbaka eftersom det finns ett giltigt undantag.



Det motsvarade 30% av alla PCN som utfärdats sedan 2014 till ett värde av 188 miljoner pund.

När kan NHS meddela straffavgifter?

Medan vissa människor har rätt till gratis recept, måste många människor i England betala.

Medan vissa människor har rätt till gratis recept, måste många människor i England betala (Bild: PA)



Dessa avgifter är en stor finansieringskälla för NHS, men inte alla måste betala.

innebörden av 22

Vissa människor har rätt till gratis recept och gratis tandvårdsarbete, oavsett om det är på grund av deras ålder eller det faktum att de har vissa förmåner.

Men varje år försöker människor få sina recept eller tandvård gratis när de inte har rätt att göra det, och det är där dessa avgifter för straffavgifter kommer in.

De NHS Business Services Authority (NHSBSA) är ansvarig för att kontrollera anspråk på gratis recept och behandling och sedan 'återställa' pengarna från de människor som har hävdat att de inte behöver betala.

Hur mycket kostar ett NHS -straffavgift?

Du får en extra avgift om du inte betalar böterna snabbt.

Du får en extra avgift om du inte betalar böterna snabbt (Bild: Getty Images/Science Photo Library RF)

Meddelandet om straffavgift räcker inte bara för att täcka kostnaden för medicinen eller behandlingen du fått, eftersom det tillkommer en extra kostnad.

Detta beräknas som fem gånger det ursprungliga beloppet, upp till maximalt £ 100.

Dessutom, om du inte betalar inom 28 dagar efter det att böterna har utfärdats, kommer ytterligare £ 50 att läggas på toppen.

Får det fel

Det & apos; komplicerade & apos; regler om undantag har bidragit till det stora antalet framgångsrika överklaganden (Bild: Getty)

Även om det är rätt att NHS säkerställer att endast de berättigade drar nytta av gratis behandling, verkar det som att det har varit lite överdrivet när det gäller att utfärda straffavgifter.

En ny rapport från Riksrevisionen har avslöjat att det har skett en dramatisk ökning av antalet receptkontroller och efterföljande böter under de senaste åren.

Tillbaka 2014-15 utförde NHSBSA 750 000 kontroller och utfärdade böter för totalt 40 miljoner pund.

År 2018-19 hade detta hoppat till 24 miljoner kontroller och avgifter värda hela 198 miljoner pund.

Det noterade dock också att sedan 2014 har cirka 1,7 miljoner av dessa meddelanden dragits tillbaka på överklagande, efter att mottagaren visat att de faktiskt hade rätt till gratis behandling.

NAO påpekade att reglerna kring vem som är undantagna är komplicerade vilket kan leda till förvirring.

håriga cyklister viktminskning

Till exempel, medan någon som får inkomstbaserad arbetssökandestöd automatiskt har rätt till gratis recept och tandvård, är det inte någon som får den nya arbetssökandestödet eller avgiftsbaserade arbetssökandestödet.

Som Amyas Morse, chef för NAO uttryckte det, måste NHS ta vederbörlig hänsyn till människor som helt enkelt faller illa med de förvirrande behörighetsreglerna. Det är inget bra tecken på att så många straffavgifter meddelas framgångsrikt.

En talesperson för regeringen sa: ”Det är viktigt att vårt system för att hämta gratis recept är enkelt att förstå för patienter och kliniker, varför vi för närvarande testar teknik som gör det möjligt för apotek att kontrollera om en patient är befriad från avgifter innan receptbelagda varor skickas ut.

'Recept- och tandläkarbedrägeri kostar NHS uppskattningsvis 212 miljoner pund 2017-18 och det är helt rätt att regeringen vidtar åtgärder för att få tillbaka dessa pengar så att de kan återinvesteras till vård av patienter.'

Överklagande av ett NHS -straffavgift

Du kan bestrida ett meddelande om straffavgift, men du måste kunna visa att du var berättigad.

Du kan bestrida ett meddelande om straffavgift, men du måste kunna visa att du var berättigad (Bild: Getty)

Du kan bestrida en NHS -avgift på nätet via NHSBSA: s webbplats . Alternativt kan du ringa 0300 330 1368 eller mejla nhsbsa.dentalbecs@nhsbsa.nhs.uk.

Du måste visa varför du hade rätt att kräva gratis recept eller tandvård, eller om du tror att du hade en exceptionell anledning att inte betala.

Om du helt enkelt gjorde ett misstag kan du också utmana meddelandet.

Du måste visa att du inte avsiktligt agerat felaktigt eller med bristande omsorg.

I dessa fall kan NHSBSA välja att avstå från meddelandet om straffavgift, även om du fortfarande måste hosta upp för behandlingen eller recept du fått.

Minska dina chanser att få ett straffbesked

Att se till att dina uppgifter är uppdaterade med husläkaren bör hjälpa till att minska chanserna att få en straffavgift.

Att se till att dina uppgifter är uppdaterade med husläkaren bör hjälpa till att minska chanserna att få en straffavgift (Bild: PA Arkiv)

NHSBSA utför automatiska kontroller, vilket är en anledning till att fel kan dyka upp.

Dina uppgifter på receptet eller tandformen - saker som din adress och postnummer - kontrolleras mot NHS: s register.

jesy nelson före operationen

Om de inte matchar kommer ett avgiftsmeddelande att utfärdas, så att se till att dina uppgifter är uppdaterade med din läkare, tandläkare och förmånsorganisationer minskar chansen att få ett avgiftsmeddelande.

Läs mer

Konsumenträttigheter
Dina rättigheter för återbetalning av high street Hur man klagar på ett avlöningsdagslån Mobiltelefonkontrakt - dina rättigheter Dåliga recensioner - hur får jag tillbaka

Se Även: