Fastighetsmäklare lanserar 0% provision, vilket innebär att det säljer bostäder 'gratis'

Fastighetsmäklare

Ditt Horoskop För Imorgon

Flytten kan spara säljare tusentals vardera - men finns det en fångst?(Bild: Getty)



I genomsnitt tar fastighetsmäklare mellan 0,75% och 3% av slutpriset när du säljer ett hem.



Det betyder att de tar in cirka £ 2000 per försäljning, och ibland mycket mer än det beloppet.



Förutom att nu har en agent bestämt sig för att skrota avgifter till vissa husförsäljare helt.

Online -agent Husenkelt började pröva 0% provisionssystemet i Yorkshire och North West tidigare i år och har nu sagt att det kommer att rullas ut permanent över dessa marknader.

Mer än så finns det planer på att ta det rikstäckande - med gratis tjänsten snart anländer till andra städer i Storbritannien.



Sam Mitchell, verkställande direktör på Housesimple, sa: ”Det här är ett djärvt drag men ett som har testats.

'Inom bara sex månader efter prövningen av detta erbjudande har vi ökat våra fastighetsannonser femfaldigt.'



Visst är det ett trick?

Vad är det för liten stil? (Bild: Getty Images/Westend61)

Det är svårt att argumentera för att fastighetsmäklaravgifterna är rättvisa - med standardprovisionsmodellen ser säljarna på high street -hus tre gånger så mycket att sälja ett dyrt hus som ett prisvärt, trots att de gör samma arbete.

vad betyder 921

Du behöver inte betala hela avgifter - dessa är ofta förhandlingsbara - och det finns flera agenter som tar ut en fast avgift för arbetet snarare än en procentsats också. Onlinebyrån Purplebricks - till exempel - har en fast avgift på £ 899 och stiger till £ 1399 i London och omgivande postnummer.

Men många av kostnaderna är helt enkelt oundvikliga också.

Det kostar pengar att lista ett hem på en webbplats som Zoopla eller Rightmove, då behöver du en fotograf för att ta bilder, någon att mäta lägenheten för och göra golvplaner samt skriva en beskrivning av fastigheten.

Och allt det här före den tid det tar att få någon att visa människor runt ditt hem och förhandla eller hantera en försäljning efter att ett erbjudande kommer in.

Allt detta kostar pengar, tid och mycket av det kräver expertis.

Så frågan är hur HouseSimple lyckas erbjuda en tjänst för 0% provision trots dessa kostnader? Enkla, kick-backs från andra leverantörer.

Är det ens lagligt?

(Bild: Getty)

Ja. Inte bara är återhämtningar - eller ”remissavgifter” som de officiellt kallas - lagliga, oddsen är att alla fastighetsmäklare du använder redan utnyttjar dem när de kan.

van der beek man utd

Enkelt uttryckt är du en värdefull kund för alla, från inteckningsmäklare till transportörer till försäkringsbolag - och det betyder att dessa företag är villiga att betala en 'introduktionsbonus' till företag som förser dem med nya kunder.

NEWSAM Money har hänvisningsavgifter på mer än 600 pund betalats till fastighetsadvokater av fastighetsmäklare och hundratals avgifter för att teckna människor till en inteckning eller livförsäkring.

Det är därför som agenter ibland är så angelägna att du använder sin egen inteckningsmäklare eller registrerar dig hos en viss transportör.

Som en onlineagent, utan några huvudgatakontor att underhålla, tror HouseSimple att det kommer att räcka tillräckligt med dessa remissavgifter för att täcka sina kostnader.

Det säger till och med att det planerar att rulla ut gratis tjänsten rikstäckande på lång sikt.

Vad kostar det att sälja ett hus? (Bild: PA)

Liksom de flesta fastighetsmäklare genererar vi intäkter från tilläggstjänster, men eftersom vi inte har dyra filialer och vi använder teknik för att göra oss mer effektiva kan vi föra över dessa besparingar till våra kunder genom att inte ta ut avgifter till säljare eller köpare, Sa Mitchell.

Företaget tillade att de kan få dessa provisioner från mer än bara säljaren.

'För varje fastighet vi listar genererar vi 15 köpare. Vi kan också hjälpa dem, oavsett om det är med bolån eller en conciergetjänst för att byta verktyg, säger HouseSimple till NEWSAM Money.

Företaget vägrade att säga hur mycket de tjänade på dessa affärer annat än att de var 'i linje med branschnormer'.

HouseSimple tillade att det inte finns någon skyldighet att använda de tjänster som den får dessa bonusar från, och att de är fullständigt avslöjade.

Om du inte vill använda deras tjänster finns det flera gratis, oberoende inteckningsmäklare inklusive Trussle , Vana och L&C .

nummer 727 betyder

Du kan jämföra transportörernas online också, samt söka efter försäkring med en jämförelsesajt.

Se dock till att du läser recensioner noga innan du väljer en transportör som servicenivåer och vad som erbjuds kan variera mycket mellan företag - allt från små motorvägar till stora rikstäckande och online -märken.

Kommer det att fungera och blir det bra?

Fastighetsmäklare

En kvinna tittar på hus till salu i en fastighetsmäklare (Bild: PA)

Det är rättvist att säga att folk är skeptiska till projektet.

Jeremy Leaf, fastighetsmäklare i norra London och en tidigare RICS bostadsordförande, är tveksam till om folk skulle välja en agent som inte var motiverad av en kommission för att få det bästa priset.

'Om du funderar på att sälja ditt hem, skulle du säkert vilja ta kontakt med en agent vars främsta funktion är att sälja din fastighet till det högsta möjliga priset så snabbt som möjligt', sa han till NEWSAM Money.

'Den främsta anledningen till att instruera en fastighetsmäklare borde vara att få dem att sälja din fastighet snarare än kostnaden eller bristen på en.'

Han undrade också hur allmänheten skulle ta emot erbjudandet om en gratis bostadsförsäljning.

'Det ser ut som en gimmick och luktar desperation', sa han.

”Folk brukar inte värdera något de inte betalar för och det här kommer nästan säkert att vara en falsk ekonomi. Om du säljer ditt hem och inte får de bästa råden, har du mycket att förlora.

victoria beckham wimbledon klänning

Köpagenten och marknadskommentatorn Henry Pryor håller med.

& apos; Betala jordnötter, skaffa apor & apos; säger man. Tänk vad du får om du inte betalar något. Jag är inte säker på att jag skulle vilja överlåta försäljningen av min mest värdefulla tillgång till någon som får betalt för att rekommendera tjänster till mig och den eventuella köparen.

Trenden att sänka avgifterna baserat på smart teknik har vuxit under de senaste åren med märken som PurpleBricks och Emoov som spårar spår. Emoov gick i konkurs före jul och PurpleBricks -aktier ligger för närvarande under sitt rörelsekurs.

”Att köpa och sälja är redan en av de tre mest stressiga sakerna du kan göra. Det är där uppe med sorg och uppdelning av relationer för skojs skull och spänning. Vill du verkligen bli bombad av företag som erbjuder dig allt från flyttningar till byte av adresskort? Jag gör inte.'

Är erbjudandet för bra för att vara sant? (Bild: Moment RF)

Andra var mer positiva.

thomson dreamliner routes 2018

Paula Higgins, vd för HomeOwners Alliance, sa till Press Association: ”Det är bra att se innovation inom sektorn.

'Låga kostnader - eller utan kostnad - alternativ som detta kan hjälpa till med vad som är den mycket dyra uppgiften att sälja ett hem i Storbritannien.'

Hon tillade att konsumenter som letar efter en fastighetsmäklare i allmänhet bör kontrollera att det inte finns några dolda kostnader och shoppa runt för att få de bästa erbjudandena på andra tjänster oavsett.

Där affären erbjuds

Vem kan dra fördel (Bild: Hero Images)

Om du fortfarande är intresserad sa HouseSimple att gratistjänsten är tillgänglig i postnummerområden, inklusive:

  • Lancaster
  • Bradford
  • Harrogat
  • Ripon
  • York
  • Preston
  • Blackpool
  • Svart brännskada
  • Halifax
  • Leeds
  • Skrov
  • Doncaster
  • Wakefield
  • Huddersfield
  • Oldham
  • Begrava
  • Wigan
  • Manchester
  • Salford
  • Liverpool
  • Sheffield
  • Stockport
  • Lincoln
  • Warrington
  • Chester
  • Crewe
  • Stoke-on-Trent

Läs mer

Hus
Hypoteksförmedlare Råd Ingen insättning? Inga problem. Första huset kl 19 Hur delat ägande fungerar

Se Även: