EHIC förnyelse - Kan du fortfarande få ett nytt europeiskt sjukförsäkringskort, vad täcker det verkligen och hur länge kommer det att fungera?

Högtider

Ditt Horoskop För Imorgon

Europeiskt sjukförsäkringskort

Hur länge med ditt EHIC fortsätta arbeta?



Det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) har länge kallats ett måste-kit när du reser i Europa, men trots detta är många resenärer fortfarande förvirrade om exakt vad som täcker ett av dessa kort.



Här syftar vi till att rensa upp den förvirringen, och också att dämpa rädslan för att EHIC är på väg att försvinna över en natt efter Brexit -beslutet.



EHIC påverkas inte av Brexit - du behöver fortfarande en

Storbritannien kan ha röstat för att lämna Europeiska unionen, men för närvarande har åtminstone ingenting förändrats när det gäller EHIC.

Tills regeringen trycker på knappen på artikel 50 och vi avslutar förhandlingar med våra europeiska partner är det som vanligt, säger Bob Atkinson från Travelsupermarket.

När detaljerna i Brexit är lösta kommer vi då att veta om vi förblir en del av systemet - eller om vi kommer att lämna EHIC -systemet.



Mark Shepherd från Association of British Insurers (ABI), tillade: Oavsett omröstningen om att lämna EU är EHIC fortfarande ett 'måste' när man reser genom Europa.

emily canham och james bourne

Men om du är på väg att ansöka om ett kort för första gången, se till att du använd den officiella länken från Nhs.uk , eftersom en mängd inofficiella webbplatser tar ut en avgift för en tjänst som du kan få gratis. Detta kan göra att du i onödan betalar ett företag upp till £ 35 för att behandla din kostnadsfria ansökan.



Läs mer

EU -folkomröstningen och dina pengar
Kommer Brexit att göra körningen dyrare? Kommer Brexit att ogiltigförklara mitt EHIC -kort? 7 gånger sparar EU oss pengar Den potentiella kostnaden för familjer

Vad vi gör fel

Även om EHIC har funnits ett tag, gör många semesterfirare rutinmässigt antaganden om kortet som inte är korrekta.

Faktum är att nya resultat från GoCompare visar att 10% av vuxna överskattar fördelarna med EHIC.

Detta inkluderar sju av tio brittiska semesterfirare som förväntar sig gratis akut medicinsk behandling i Europa - och 7% förutsätter att kortet får dem hem med flygambulans. Men så är inte fallet.

För att vara säker på att du har dina fakta rätt, läs vår enkla guide till denna värdefulla plastbit.

Var gäller EHIC?

Reykjavik

Reykjavik - inte i EU, men din EHIC fungerar fortfarande där

Ytterligare resultat från GoCompare visar att 70% av semesterfirarna tror att kortet ger dem rätt till gratis akutsjukvård var som helst i Europa, och 6% tror att det kommer att ge dem denna behandling var som helst i världen.

I verkligheten gäller EHIC inom EU och de ytterligare länder som utgör Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Dessa är Island, Norge och Lichtenstein.

Även om Schweiz varken är medlem i EU eller EES, accepterar det fortfarande EHIC som en del av den inre marknaden. EHIC accepteras dock inte i Turkiet, eftersom det inte är medlem i EU eller EES.

Vilket skydd erbjuds?

Lager av en Great Western Air Ambulance

Luftambulans ingår inte (Bild: Adam Gasson / GWAAC)

Den viktigaste fördelen med EHIC är att minska kostnaden för akuta medicinska utgifter som är nödvändiga tills din planerade hemkomst.

Enligt den officiella webbplatsen: EHIC låter dig få statlig sjukvård till en reducerad kostnad eller ibland gratis.
Med andra ord kommer kortet att ge dig tillgång till statlig vård på samma grund som en medborgare i det land du besöker.

Fördelarna är inte så omfattande som vissa tror

Tandarbete är inte på Menorca, oavsett hur vattnet smakar

Som resenär måste du dock vara medveten om att tillhandahållandet av statlig vård varierar från land till land.

Sjukvård och behandling är kanske inte gratis, och du ska inte förvänta dig att alltid bli behandlad som om du besökte din NHS -läkare eller sjukhus, säger Alex Edwards från GoCompare. Alla EU -länder betalar inte hela kostnaden för medicinsk behandling som du kan förvänta dig av NHS.

Atkinson tillade: Till exempel i Spanien täcks tandvården inte gratis, medan du i Frankrike betalar en daglig sjukhusavgift på 18 € om du är inlagd. I Italien betalar man en sambetalningsavgift för all sjukhusbehandling, säger han.

Det finns inte heller några garantier för att en ambulans tar dig till ett statligt sjukhus för akut behandling.

Detta är en viktig faktor att tänka på eftersom många av de mindre sjukhusen är kliniker som finns på semesterorter är privata. Om du hamnar på en privatstyrd klinik eller ett sjukhus kanske din EHIC inte accepteras för några behandlingar.

hur många siffror för att vinna miljoner euro

När det gäller medicinsk hemtransport är EHIC inte alls användbar, eftersom EHIC inte täcker kostnaden för att flyga hem under medicinsk övervakning från någon destination.

Att ha en EHIC är inte ett substitut för en fullständig resepolicy

Brittiskt pass med euro

En EHIC kommer säkert inte att täcka ett förlorat pass eller bagage (Bild: Getty)

Med tanke på detta är det viktigt att ha en omfattande reseförsäkring på plats.

Detta kommer att stoppa luckorna där avgifter finns, tillägger Atkinson. En fullständig policy säkerställer att du kan repatrieras om behovet uppstår. Det kommer också att täcka saker som ambulanskostnader, som kan vara dyra.

Detta är en vy som delas av Edwards.

Många semesterfirare tror att EHIC är ett slags 'gå ut från sjukhusfritt' -kort, men det är helt enkelt inte fallet, säger han. Även om det är en riktigt användbar plastbit att ta med sig på resor till Europa, är det ingen ersättning för de medicinska utgifter som en anständig reseförsäkring erbjuder.

Dessutom är det värt att notera att om du använder din EHIC kommer många reseförsäkringsbolag att avstå från överskottet - den första delen av fordran som du betalar själv.

england tjeckiska republiken tv

Åker på semester

Trevligt, cotes d & apos; azur, Frankrike

EHIC accepteras fortfarande här (Bild: Getty)

När du reser till ett land där EHIC gäller, se till att du tar ditt kort med dig - och förvara ditt kortnummer tillsammans med din reseförsäkringsinformation eller i din telefon.

Det är också värt att ta ett foto av kortet.

Glöm inte att förnya ditt kort

Om du planerar att ta din EHIC på semester med dig är det viktigt att komma ihåg att kortet måste förnyas efter fem år.

Om du redan har ett kort är det värt att kontrollera att det är i datum. Om det inte är det kan du förnya det online.

Men än en gång, se till att du använder den officiella webbplatsen (Nhs.uk) för att undvika att bli lurad av onödiga avgifter.

Läs mer

Hitta ett resefynd
Kryssningserbjudanden Gångbara städer Skidsemester Stadsresor

Se Även: