EHIC -kort ersatta med GHIC - vad det betyder och vad du ska göra med ditt gamla

Europeiska Unionen

Ditt Horoskop För Imorgon

där

Det har varit en EHIC-up med korten(Bild: PA)



Efter ett år med kaos och volatilitet är en av de vanligaste frågorna jag får ”när kan jag boka en semester”.



Vi bombarderas alla av reseannonser för tillfället - både på TV och i tryck. Faktum är att du skulle bli förlåten för att tro att alla nuvarande resebegränsningar sannolikt kommer att vara över i maj.



Jag vill inte regna på någons parad, men faktum är att boka en semester är fortfarande en risk just nu. Trots de glansiga annonserna bör du stanna upp och tänka på framtida resor innan du bokar.

Vad händer om Covid får en återupplivning i det land du vill besöka? Vad händer om du inte känner dig trygg att resa? Och viktigast av allt - kan du avboka och få tillbaka dina pengar om rådet fortfarande är att inte resa.

Men det är inte bara Covid -komplikationer som orsakar problem.



conor mcgregor nettovärde 2021

I slutet av 2020 lämnade Storbritannien EU och oavsett vilken sida av debatten du står på har saker och ting förändrats avsevärt för resenärer i Storbritannien till EU.

lindsay lohan playboy naken

Resor, hälsoproblem och EHIC -kortet

De gamla EHIC -korten och passen är på väg ut

De gamla EHIC -korten och passen är på väg ut (Bild: Kredit: AKP Photos / Alamy Stock Photo)



Lurar i din plånbok eller handväska kan vara ett gammalt EHIC- eller E111 -kort.

Dessa kort (det europeiska sjukförsäkringskortet och dess föregångare) gjorde det möjligt för resenärer i Storbritannien att få begränsat skydd för hälsoproblem när de besöker länder i EU (och några andra länder som Schweiz, Norge, Island eller Liechtenstein).

Så mycket som EHIC -kortet var en användbar - och gratis - sak att ha till hands vid resor utomlands, var det aldrig avsett att ersätta reseförsäkring.

De saker som kortet täckte dig för varierade från land till land och i allmänhet tillät någon statlig sjukvård gratis eller reducerad.

Många en semesterfirare kom en beskärare efter att ha vandrat in på ett privat sjukhus oavsiktligt, bara för att drabbas av en räkning. Oavsett var det väl värt att resa med kortet till hands.

EHIC -kort nu har Brexit -övergången tagit slut

Kontrollera ditt befintliga kort, du kan fortfarande behöva det

Kontrollera ditt befintliga kort, du kan fortfarande behöva det (Bild: Getty Images)

bästa budget smartphone uk 2017

Nu när vi har lämnat EU kommer EHIC -kortet så småningom att upphöra att existera.

Kontrollera utgångsdatumet på kortet - ditt är giltigt fram till det datumet. Den goda nyheten är att det kommer att bli en ersättare, GHIC -kortet.

GHIC (Global Health Insurance Card) har just meddelats av regeringen och - varning varning - är så ny att detaljerna fortfarande stryks.

De nya reglerna är lite komplicerade, så det är enklare att säga, anta inte att din gamla EHIC eller nya GHIC kommer att täcka dig i alla länder så kolla Gov.uk -webbplatsen innan du reser. Förvirrande nog, om du ansöker nu, går du igenom den gamla processen. Så här ansöker du

Om du blir ombedd om pengar är det en bluff

Om du blir ombedd om pengar är det en bluff (Bild: Getty Images)

Nu, om du tror att du kan lägga in en smygapplikation och få en förlängd EHIC -giltighetstid, är jag rädd att systemet kommer att reda ut detta och få dig att ansöka om ett ersättningskort!

Du behöver ditt folkförsäkringsnummer för att kunna ansöka så att du inte heller kan använda olika registreringsuppgifter.

Ett varningsord. Våra kompisar på MoneySavingExpert har betonat att det finns ett antal falska webbplatser där ute som ser officiella ut men tar betalt för att hjälpa dig med ansökningsprocessen.

Detta är lagligt, men omoraliskt. Så gå bara igenom den officiella regeringens webbplats.

som är filt Jacksons mamma

Kortet och processen är gratis, så om någon ber om kontanter vet du att det inte är legitimt.

Läs mer

Brexit -affären förklarad
17 sätt ditt liv har förändrats från 1 januari 11 detaljer i det finstilta Handelsavtal förklarat - de fem nyckelfrågorna Vad vi ville ha och fick i 1246 sidor

Reseförsäkring

Även om EHIC/GHIC -kortet täcks i det land du ska till (och låt dig inte luras av det ”globala” - mycket återstår att sortera), måste du ha en heltäckande reseförsäkring.

Det har varit ett kaotiskt år för reseförsäkring, med nya policyer som torkar ut helt vid ett tillfälle.

Men goda nyheter, du kan fortfarande få försäkringar och många av dem kommer att täcka dig för covid - men bara om du får diagnosen (inte bara visar symptom).

gul väst hand avblåst

Reseförsäkringsdokument är långa och komplicerade, men det är verkligen viktigt att du läser de viktigaste faktadokumenten så att du vet exakt vad du omfattas av och vilka överskridande gränser/krav.

Glöm inte att ta med dig dokumenten om du reser - och behåll nödnumret och ditt polisnummer på din telefon eller e -post så att du snabbt kan hitta det om du behöver det.

Resolver kan hjälpa dig med alla dina semester- och reseproblem och klagomål gratis på www.resolver.co.uk

Se Även: