EastEnders Pam St Clement: 'Jag hade en lesbisk affär bakom min mans rygg'

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

EastEnders-legenden Pam St Clement har erkänt att hon hade en livsförändrande lesbisk fling bakom sin mans rygg när deras äktenskap slutade.



Stjärnan, som spelade matriark Pat Butcher på Albert Square i 26 år, var i 30 -årsåldern när hon föll för en kvinna på en resa till Australien medan hennes tjänsteman make stannade hemma i Storbritannien.



För första gången slog en oväntad känsla mig som en bomb, dess chockvåg uppslukade mig, säger Pam när hon avslöjar sin kast på en världsturné 1975 med Royal Shakespeare Company.



I sin sensationella nya självbiografi berättar Pam, 72, också om hur en yxväxande galning inledde en skrämmande homofobisk attack mot henne och en grupp vänner utanför en välkänd gayklubb.

Och hon avslöjar att hon var tvungen att köra bilen rakt mot honom för att rädda dem alla.

Pam öppnade upp för första gången om hennes första år som döljer hennes bisexualitet, säger Pam att flyga ut till Australien gav henne det andningsutrymme hon behövde.



Avståndet tillät mig en objektiv syn på mitt äktenskap - särskilt efter att vi landat i Sydney, säger hon. Det var en ganska homosexuell stad redan då, ett mekka av roligt och upprörande alternativitet.

Pam St Clement

Fyrkantiga ikoner: Pat och Frank (Bild: BBC)



Och jag föll, inte för någon buskande hunk, utan för en kvinna. Det var en tid för upptäckt och övergivenhet, av spänning och frihet. Jag ville be och bli ångrad och kände ingen skuld.

Den månaden i Sydney gick alldeles för snabbt och vi sa snart farväl på flygplatsen med löften om återföreningar tillbaka i Storbritannien. Jag missade nästan planet, jag var så orolig att lämna.

Pam hade många relationer med män i sin ungdom. Att få en pojkvän var aldrig ett problem, säger hon.

Men när jag växte upp var samlag oacceptabelt beteende. Jag var 19 när jag kände mig tillräckligt mogen för att avstå från min oskuld.

Han var en italiensk sjöbefäl. Han såg gudomlig ut i uniform och kallade mig Paloma, italienaren för duva. Det var tillräckligt för att få någon jungfru att svälla.

Det var 1969 innan Pam gifte sig. Och lika mycket som hon försökte få saker att fungera med sin handelsman, Louis, skulle det inte vara så.

Hon säger: Jag hade drömmar om att göra ett konventionellt äktenskap och uppfylla funktionerna som en pliktskyldig hemmafru. Mors instinkter ökade ibland.

Men jag hade ingen förebild. Jag var rädd för att vara en fruktansvärd förälder, för att få samma början som jag hade utstått.

Pam St Clement

Ung skådespelerska: Pam St Clement i Enemy at the Door, 1978

Louis var tvungen att återvända till havet och var borta tre månader i taget. Det var väldigt svårt att anpassa sig till att han kom hem, som att träffas om igen.

Vi gick framåt med olika karriärer och min tonårsdröm om att vara 'den perfekta fruen' stred mot mitt arbete. Jag kände att han såg mig som ambitiös. Jag ville helt enkelt agera eftersom det matade min själ.

Under de första åren lade Pam sin oro över sitt äktenskap åt sidan. Hon säger att hon ignorerade tvivelns frön.

Sedan åkte hon på sin världsturné med stjärnor som Glenda Jackson, Timothy West och Patrick Stewart.

Strax efter turnén, och fling, var över Pams äktenskap rasade.

Hon minns: Något hade oåterkalleligt förändrats. Han hade blivit tull- och avgiftsofficer och ansökte om en överföring till Skottland.

'Han förväntade mig att jag skulle följa honom men det gjorde jag inte. Det borde ha varit en lättnad när han gick men jag kände mig konstigt övergiven.

Pam kastade sig ut i arbetet och började gå mot homosamhället. I slutet av 70 -talet började kvinnopolitiken påverka mig, säger hon.

Jag har aldrig varit en rabiat partipolitisk person, men att sträva efter rättvisa och rättvisa för alla verkar logiskt. Jag började doppa en trevande tå i Londons homescene.

Det var vid den här tiden stjärnan och hennes kompisar blev förstenade av yxangriparen.

Pam St Clement

Skärmstjärna: Pam St Clement (Bild: Adam Gerrard / Sunday NEWSAM)

Vi gick till tidens mest kända klubb, Gateways i Chelsea, säger hon. Jag blev helt överväldigad av dess märkliga kraft, men var ännu inte en del av det.

hur man stoppar hösnuva omedelbart

Inte alla lokala invånare var toleranta mot klubbens existens. En grupp av oss klev in i min bil i slutet av en kväll när vi blev attackerade av en man med en yxa.

Lyckligtvis var skadan bara på bilen, men den skrämde oss alla.

Det enda sättet att fly var att jag körde mot honom så att han skulle röra på sig. Trots att jag skakade som ett blad kände jag mig upprymd över att ha räddat oss från skador eller dödsfall.

Pam säger att hon hade den udda gayfesten men inget meningsfullt. Sedan blev hon kär i Diana, som skulle bli en stor del av hennes liv.

Hon säger: Jag föll för en attraktiv kvinna som var intelligent, kvick och rolig att vara med. Diana och jag slog oss in i ett lyckligt och stabilt förhållande.

'När jag ser tillbaka undrar jag om jag borde ha stannat ensam. Jag vill älska och bli älskad men jag är starkt oberoende.

Men det här var en relation som jag inte kunde motstå. Det var en ny upplevelse, spännande och annorlunda på alla sätt. Vi hade våra egna yrken men skapade ett hem tillsammans.

Men vårt liv tillsammans var inte avsett att bestå. Jag kan kväva en nära relation. Jag har en tendens att överomsorg, att tänka och göra för den andra personen. Detta, i kombination med att jag blev mycket känd, medförde press på vårt förhållande.

Pat Evans PAM ST CLEMENT

Slutscen: Pat Evans (Bild: BBC)

Samtidigt blev Pam mer och mer engagerad i homosexuella rättigheter med sin EastEnders-kollega Michael Cashman och andra välkända stjärnor mot en lagändring som sedan hindrade lokala myndigheter från att främja homosexualitet.

Ett antal gayrörelser växte fram, inklusive Stonewall, den största välgörenhetsorganisationen för lesbiska, homosexuella och bisexuella i Europa. Pam var en ursprunglig kommittémedlem.

Men hemma blev allt mer olyckligt. Pam säger: Diana och jag drog oss tillbaka till vår egen smärta.

Det var dags att släppa taget, för var och en av oss att skapa ett nytt liv. Det är en sorg när du träffar någon som har betytt så mycket bara att inse att det inte kan vara för alltid.

Pam säger att hon alltid har roat sig över att hon har föreslagits av både män och kvinnor genom åren. Hon säger: Jag har haft många förslag om äktenskap och till och med ett erbjudande om en 'trekant' - som alla fick tummen ner!

Jag var också kittlad USA: s EastEnders -missbrukare röstade Pat Butcher som kvinnan med flest sexappell i serien.

En gång fick jag ett brev i vacker handstil som säger Me, varje gång du dyker upp i EastEnders. Bilden, säger hon, var tydlig.

Pam tillägger: Men den mest bisarra hyllningen var ett fan med en tatuering av Pats ansikte på underarmen. Vilket engagemang! Jag hoppas bara att hon inte kommer att ångra sig.

  • The End of an Earring av Pam St Clement publiceras av Headline den 12 februari, pris £ 16,99. För att beställa ditt exemplar för erbjudandepriset £ 12 + £ 1,75 P&P vänligen ring till NEWSAM Bookshop på 0843 060 0022.

Så här? Visste du att vi har en dedikerad TV- och filmsida på Facebook?

Se Även: