Förare behöver inte försäkringsgröna kort för att besöka Europa - vad det betyder för dig

Bilförsäkring

Ditt Horoskop För Imorgon

Korten ser ut så här - och måste vara gröna enligt lag

Korten ser ut så här - och måste vara gröna enligt lag(Bild: Alamy Stock Photo)



Miljontals förare kan spara pengar och tid när de besöker Europa, som regler kring att ha en bilförsäkring & grönt kort & apos; är inställda på att skrotas.



Förare i Storbritannien har behövt dessa kort för att bevisa att deras bil är försäkrad i Europeiska unionen (EU) ända sedan den 1 januari 2021 - Brexit -datumet.



De kostar upp till £ 25 att få, och utan dem om du åker till Europa i din bil kör du tekniskt oförsäkrat.

Men nu har EU -kommissionen backat behovet av korten för att hjälpa situationen på Irland.

Medan cirka 12 miljoner brittiska förare åker till Europa under ett normalt år, passerar cirka 43 miljoner förare gränsen mellan Nordirland och Irland under samma tidsram.



För dessa förare är gröna kort ett mycket större krångel och riskerar att väcka spänningar längs gränsen.

vilken kanal boxas på

Ändringen kommer att ske om cirka 20 dagar, när den har skrivits i Europeiska unionens officiella tidning - som registrerar alla större förändringar i EU.



Vad är gröna kort och hur mycket kostar det?

Före 1 januari i år fungerade alla bilförsäkringar som köptes i EU automatiskt i alla dess länder, liksom Island, Liechenstein, Norge och Schweiz.

Men efter Brexit gällde det inte längre för brittisk bilförsäkring. Sedan den 1 januari behövde alla förare i Storbritannien som åkte till EU ansöka om ett grönt kort hos sin försäkringsgivare för att bevisa att försäkringen uppfyller europeiska standarder.

Dessa kort är gratis, men försäkringsgivare får ta ut en administrationsavgift för att skicka dem. De som tar betalt kräver normalt cirka £ 25, och försäkringsbolag tar cirka en månad att skicka ut dem.

På grund av pandemin behövde dock relativt få förare korten, eftersom avstängningar innebar väldigt lite resor till EU.

Formerna på korten varierar. Men lagligt måste de skrivas ut på papper och måste färgas grönt. De håller normalt cirka 90 dagar.

Brexitregeländringarna är nu i kraft

Korten ser ut så här - och måste vara gröna enligt lag (Bild: AFP via Getty Images)

Behöver jag fortfarande ett grönt kort om jag åker till Europa?

För nu, ja. Alla förare som åker till Europa innan ändringarna registreras i officiella tidningen kommer fortfarande att behöva korten.

Det är osannolikt att försäkringsgivare skulle utfärda återbetalningar för alla betalade kort men inte längre behövs, enligt en talesman för Association of British Insurers (ABI).

Även efter att de gröna korten har skrotats bör du ändå meddela din försäkringsgivare om du planerar att ta din bil till Europa.

Detta kommer att påskynda alla krav, eftersom det inte kommer att bli en chock för försäkringsgivaren att din bil inte längre är i Storbritannien.

ABI: s generaldirektör Huw Evans sa: 'Förare i Storbritannien kommer inte längre att behöva ansöka om ett grönt kort via sin försäkringsgivare som hjälper till att minska byråkratin för förare och vägtransporter som reser mellan Storbritannien och EU.

hur många greggs i newcastle

'Det kommer särskilt att välkomnas av bilister i Nordirland som kör över gränsen.

Se Även: