Debenhams kollapsar: presentkort och återbetalningsrättigheter när kedjan går in i administrationen

Debenhams

Ditt Horoskop För Imorgon

Kedjan kommer inte att öppna sina butiker på Irland igen(Bild: Manchester Evening News)



Storbritanniens äldsta varuhus har officiellt gått i administration efter år av sjunkande försäljning och krisförhandlingar.



Debenhams sa att det har utsett administratörer från Frp Advisory för att övervaka processen, efter att ha meddelat att de hade lämnat ett avsiktsmeddelande om att utse administratörer på måndag.



Omkring 22 000 jobb är nu i fara - tillsammans med 142 butiker i Storbritannien.

Alla dess butiker i Irland har stängt permanent utan några planer på att öppna igen efter att spärrperioden är slut.

I ett uttalande sa 242-åriga Debenhams: 'Under dessa oöverträffade omständigheter kommer utnämningen av administratörer att skydda vår verksamhet, våra anställda och andra viktiga intressenter, så att vi kan återuppta handeln från våra butiker när regeringen begränsningar upphävs.



'Vi räknar med att våra starkt stödjande ägare och långivare kommer att göra ytterligare medel tillgängliga för att finansiera administrationstiden.

oförskämda ortnamn uk

”Vi beklagar desperat att vi inte kan behålla det irländska företaget men står inför inga alternativ i den nuvarande miljön.



'Det här beslutet har inte tagits lätt och är inget sätt att reflektera över våra irländska kollegor, vars professionalism och engagemang för att betjäna våra kunder aldrig har ifrågasatts.'

Debenhams är nästa välkända återförsäljare som ansöker om administration under coronalåset (Bild: Western Mail)

Debenhams föll i händerna på sina långivare i april förra året, en grupp banker och hedgefonder under ledning av det amerikanska företaget Silver Point Capital, efter att ha kämpat i flera år för att hänga med i konkurrensen.

Åtgärderna minskade hyreskostnaderna i dussintals filialer - och 20 stängdes permanent.

I sitt senaste drag för att rädda butiker sa företaget att det hade skrivit till hyresvärdar som begär en fem månaders hyra semester.

Varuhusoperatören, som spårar sina rötter till 1778, har arbetat med en plan för att stänga 50 butiker permanent och lämna cirka 110 som kärnkvarter.

Drygt 20 har redan stängt, vilket innebär att ytterligare 28 platser kan identifieras.

Stänger Debenhams?

Debenhams säger att det har för avsikt att öppna så många butiker som möjligt när låsningsrestriktionerna har upphävts - men detta är föremål för hyresförhandlingar och om företaget kan gå med på att spara tillräckligt med pengar genom sina hyresvärdar.

Vissa butiker kanske inte öppnar igen om de inte kan komma överens med hyresvärdar om hyra. Alla butiker i Irland har stängt för gott.

Under tiden fortsätter onlinehandeln som vanligt, även om vissa av dess policyer för returer, presentkort och leveranser har förändrats som svar på COVID-19.

Jag har ett Debenhams presentkort - vilka rättigheter har jag?

Kedjan hedrar fortfarande presentkort för tillfället (Bild: Getty)

Debenhams har stängt alla sina high street -butiker i Storbritannien utan några planer på att öppna igen inom kort enligt regeringens riktlinjer för förebyggande av coronavirus. På Irland har alla butiker nu stängt för gott.

Det betyder att du inte kommer att kunna spendera några presentkort eller kreditnoter på huvudgatan.

Den goda nyheten är dock att dess webbsajt fortfarande är i drift och presentkort och kreditnoter hedras fortfarande som vanligt.

ricky wilson kaiser chiefs flickvän

Om du har en att använda kan du fortfarande handla på Debenhams webbplats - men kom ihåg att det är värt att göra det förr snarare än senare när ett företag går i administration kan företaget stänga sin webbplats när som helst.

Om ett företag kollapsar är det faktiskt upp till administratören som tas in för att avgöra om det kommer att hedra presentkort eller inte. Presentkortsinnehavare ses som borgenärer och när de väl har skrivit av dem går det inte tillbaka.

Villkoren på Debenhams presentkort varnar för att pengarna inte täcks av Financial Services Compensation Scheme och i det osannolika fallet att emittenten av denna produkt skulle bli obestånd kan vissa medel på kortet inte vara tillgängliga att spendera '.

caroline flack och harry

Om du handlar online, kom ihåg att det kommer att bli några förseningar till följd av Covid-19 så att beställningar kan komma något senare än vanligt.

Debenhams säger att onlinebeställningar fortfarande accepteras. Standard hemleveranser kan ta upp till sju arbetsdagar, men leveransservice nästa dag fungerar som vanligt. Om din leverans nästa dag kommer för sent har den förbundit sig att återbetala leveransavgiften.

Budtjänsten Hermes driver en kontaktlös tjänst, så se till att välja en säker plats i MyHermes -appen efter att du gjort din beställning.

Jag har lagt en beställning - kommer den definitivt?

Clarks och Cath Kidston är bara några stora företag som har gått i administration den senaste veckan, och Debenhams följer efter.

Om en återförsäljare du har köpt något av går förlorad beror dina rättigheter på den betalningsmetod du använde.

Om du betalat med kreditkort och spenderat mer än £ 100 kan du göra en fordran hos din kreditleverantör under 75 § konsumentkreditlagen .

Om du betalat med betalkort kan du göra en återkravskrav med din bank - detta kommer att vara bankens bedömning, så ju tidigare du agerar, desto bättre.

Om du betalade online har betalningsleverantörer som PayPal bestämmelser för att skydda dig om en försäljning går fel.

Se Även: