Avbrott på Currys PC World efter att kunderna får falsk information om garantier

High Street

Ditt Horoskop För Imorgon

CMA fann att många av återförsäljarens villkor var förvirrande - med till och med arbetare omedvetna om hur garantierna fungerade(Bild: PA)



Currys PC World har fått beskedet att städa upp sina handlingar över sina utökade garantier som kan lämna kunderna ur fickan.



Det kommer efter att mystery shoppare funnit att cirka en fjärdedel av personalen inte kunde ge korrekt information om utökade garantier - inklusive om kosmetisk skada täcktes som en del av villkoren.



Utökade garantier ger människor chansen att betala för ökat skydd vid köp av produkter, utöver standardgarantin.

Enligt konkurrens- och marknadsmyndighetens villkor måste alla elhandlare som säljer utökade garantier tillhandahålla korrekt information till sina kunder så att de kan fatta välgrundade beslut om huruvida det extra värdet är värt att köpa.

lindsey dawn-mackensie

Som en del av dessa villkor ordnade Currys PC World att mysterybutiker skulle äga rum i 100 av sina butiker - vilket avslöjade några stora bekymmer.



Till exempel fick kunderna veta att produkterna skulle bytas ut om de skadades men fortfarande fungerade när detta inte var fallet.

Kunder kan betala för policyer som de inte behöver [stock image]



hur fungerar dynamo magi

Läs mer

Topppengar
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

CMA har sedan dess arbetat med Currys för att förbättra sättet att sälja denna typ av garanti.

Återförsäljaren gör nu flera förändringar, inklusive att införa extra utbildning för personalen; och affischer och broschyrer runt dess butiker kommer att bli tydligare när de förklarar vad som inte är täckt.

Currys kommer också att implementera ett nytt månadsvis mystery shopping -program för att se till att personalen följer reglerna.

peppagris framifrån

Kunderna berättar att de uppskattar fördelarna med vår reparations- och supportplan, och våra kollegor är utbildade i att hjälpa dem att fatta ett välgrundat beslut om huruvida planen är rätt för dem, säger en talesperson för Dixons Carphone.

'Vi har aktivt samarbetat med CMA för att säkerställa att försäljningsprocessen i våra butiker konsekvent uppfyller kraven. Som CMA lyfter fram i sitt brev till oss har vi redan vidtagit ett antal åtgärder för att ta itu med deras rekommendationer, och vi instämmer i CMA: s kommentar att dessa åtgärder bör leda till fördelar för våra kunder.

Förutom att säkerställa att återförsäljare säljer utökade garantier rättvist har CMA idag publicerat en guide om vad människor bör tänka på innan de utfärdar en utökad garanti.

Det varnas för att:

jodie marsh före nose job
  • Utökade garantier är valfria - du behöver inte köpa en

  • Du kanske redan är täckt, så kolla andra försäkringsprodukter, t.ex. heminnehåll

  • Fundera på om du verkligen behöver skydd. Skulle det vara mer kostnadseffektivt att köpa en ersättare än att betala för en utökad garanti?

  • Det kan finnas bättre alternativ än att köpa en förlängd garanti. Om du till exempel har massor av prylar kan det i det långa loppet vara billigare att köpa flera försäkringar.

  • Om du vill köpa en utökad garanti behöver du inte bestämma dig för när du köper

  • Du kan shoppa runt. Kontrollera jämförelsesajter för bästa pris och funktioner

    ellie och izzi gogglebox

Om du tror att du har misssålt en utökad garanti, bör din första kontaktpunkt vara att göra ett klagomål.

Du kan också kontakta Medborgarråd , Konsumentråd Scot och Nordirland Konsumentlinje för ytterligare hjälp.

På tal om tillslaget, Adam French, vilken? konsumenträttsexpert, sade: ”Detta är ett välkommet steg och vi ser fram emot att se Currys PC World snabbt genomföra dessa förändringar för att säkerställa att kunderna är beväpnade med korrekt information när de fattar ett beslut om utökade garantier.

'Vi uppmanar också kunderna att läsa villkoren innan de köper en utökad garanti, eftersom deras rätt att returnera, reparera eller byta ut en artikel redan kan omfattas av lagen om konsumenträttigheter.'

Se Även: