Inuti Roald Dahls mörkaste timmar efter att dotterens tragiska död blev avslöjad på film

Uk News

Ditt Horoskop För Imorgon

Den brittiska författaren Roald Dahl (1916 - 1990) röker ett pip när han använder ett par trädgårdssaxar för att sköta en grav (möjligen den av hans dotter Olivia, som dog 1962), Missenden, Buckinghamshire, England, sent 1965

Att sköta graven i slutet av 1965, en besatthet av honom(Bild: LIFE Picture Collection via Getty Images)



Patricia Neal fick veta att hennes sjuåriga dotter, Olivia, hade dött på det mest brutala sätt.



Den milda lilla tjejen hade förts till sjukhus efter att ha drabbats av en komplikation av mässling, men medan hennes pappa, den då föga kända författaren Roald Dahl, stannade vid hennes sida, återvände Hollywoodstjärnan Patricia hem kort för att kontrollera parets andra barn, Tessa och Theo.



Hon hade ingen aning om hur allvarligt Olivias tillstånd var. Men det var under det snabba strecket hem som telefonen ringde. Det var läkaren som talade med förödande direkthet: fru Dahl, din dotter är död.

Roald var så förbrukad av sin egen sorg, att han antingen inte kände sig i stånd - eller helt enkelt inte trodde - att bryta tragedin mer försiktigt till sin skalskakade fru.

Det var en talande början på en period av djupt mörker för barnförfattaren där han inte ens kunde uttala Olivias namn i flera månader, och som hotade att riva sönder honom och hans fru när han sköt bort henne och störtade i kraftig dricka och strömmar av grym verbala övergrepp som skakade deras hem.



Denna mörka period ligger i centrum för en ny film, To Olivia, med Hugh Bonneville och Keeley Hawes i huvudrollen som det berömda paret, som släpps i morgon kväll - fredag ​​- på Sky Cinema.

Den är baserad på biografin, Patricia Neal: An Unquiet Life, skriven av skådespelerska vän, Stephen Michael Shearer.



Till Olivia, ett Sky -original, med Hugh Bonneville (Downton Abbey) i huvudrollen som romanförfattaren Roald Dahl och Keeley Hawes (Bodyguard, Honor) som hans amerikanska skådespelerska fru Patricia Neal. Baserat på en sann historia släpps filmen på Sky Cinema den här månaden

Till Olivia, ett Sky -original, med Hugh Bonneville (Downton Abbey) i huvudrollen som romanförfattaren Roald Dahl och Keeley Hawes (Bodyguard, Honor) som hans amerikanska skådespelerska fru Patricia Neal. Baserat på en sann historia släpps filmen på Sky Cinema den här månaden (Bild: Thing One Limited / Sky Cinema)

Han såg Patricias ångest när hon påminde om det där kyliga samtalet från sjukhuset, i november 1962, och hörde själv om Roalds destruktiva nedstigning till sorg.

Han störtade in i ett djupt mörker, hans liv blev ett helvete, berättar Stephen för oss.

Han delade inte sin sorg, han drack mycket. Han var kränkande, verbalt, mot Tessa och Pat. Han ignorerade vanliga, vardagliga saker. Han tänkte inte på de andra barnen, han tärdes i sin egen sorg.

Det var flera månader innan han ens kunde säga Olivias namn.

Patricia kände att hon hade förlorat sin man. Hon var inte rädd för honom, men rädd för honom, hon visste inte om han för sin egen förnuft kunde slå igenom.

Hans författarskap om Charlie och chokladfabriken - romanen som så småningom skulle få honom att hyllas som författare - lagrades i ett år.

Hans enda besatthet blev att bygga ett minnesmärke på Olivias grav nära deras hem i Great Missenden, Bucks - en perfekt värld av små figurer, djur och träd för den lilla flickan han älskade.

Roald Dahl (1916 - 1990), brittisk författare, hemma med döttrarna Tessa och Olivia, 1960.

Dahl hemma med döttrarna Tessa och Olivia, 1960 (Bild: Ben Martin/Getty Images)

Han byggde en trädgård, ett monument för henne, och han var tvångsmässig i att han inte släppte henne, förklarar Stephen.

Han höll henne vid liv genom att göra det, det var en besatthet för honom.

Parets yngsta dotter Lucy, född 1965, tre år efter Olivias död, återkallade det magiska landet för att konkurrera med dem i hennes fars berättelser.

Hon beskrev en gång: Graven var täckt av miniatyrbonsai -träd, massor och massor, och vårt ansvar var att hålla dem små. Det var som en liten värld.

avbryt amazon prime rättegången

Miniatyrfigurer han skulle samla och lägga där, hästar och får, små hus. Toppen av graven täckte dem, om du inte visste att de var där skulle du inte se dem.

Vi skulle gå en gång i veckan utan att fråga. Han skulle berätta historier om Olivia. Han skulle säga, 'Se den här lilla hästen jag har köpt henne, hon kommer att älska det'.

Amerikanska skådespelerskan Patricia Neal tillsammans med sin man, den walisiskfödda författaren Roald Dahl (1916 - 1990), vid Screen Directors Awards, cirka 1962.

Dahl med sin fru, amerikanska skådespelerskan Patricia Neal, cirka 1962 (Bild: Getty Images)

Parets var redan ett komplext äktenskap, dåligt utrustat för att stå emot tragedier, påverkat av Roalds ofta kalla, bevakade karaktär - och av Patricias egen erkännande som inte ursprungligen grundades på sann kärlek, åtminstone från hennes sida.

gemma coronation street skådespelerska

Skådespelerskan, som redan var en Tinseltown -stjärna, och Roald, en stilig RAF -officer, blev hemlig agent (vän till Ian Fleming), blev journalist, träffades vid en middag 1952.

Hon var en stor biljettlottning, efter att ha gjort sitt namn i 1949: s kontroversiella The Fountainhead och 1951's The Day The Earth Stood Still, och erkände att han ursprungligen avskydde den kända kvinnomannen för hans oförskämda sätt.

Ändå var hon frisk från sorg efter att hennes affär med den gifta skådespelaren Gary Cooper gick sönder efter abort av deras bebis - ett beslut hon alltid ångrat.

Och Stephen beskriver hur Patricia var desperat efter att skaffa barn och attraherad av den gåtfulla engelsmannen, påminner om detta behov som att driva hennes äktenskap med Roald året därpå.

Paret flyttade så småningom till Great Missenden på heltid för att uppfostra sitt växande barn-Olivia, Tessa, blivande mamma till den tidigare modellen Sophie Dahl och Theo.

Men äktenskapet för de två stora personligheterna kommer aldrig att bli lätt.

Patricia var den främsta försörjaren till en början, med filmer inklusive 1961's Breakfast At Tiffany's, och Stephen föreslår att det inte hade varit lätt att acceptera för sin stolta make.

Hugh Bonneville och Keeley Hawes i en upprörande scen från filmen - vid deras döende dotters säng

Hugh Bonneville och Keeley Hawes i en upprörande scen från filmen (Bild: Thing One Limited / Sky Cinema)

Samtidigt hade han förväntningar på en hemmafru som skulle uppskatta honom.

Stephen förklarar: Hon lagade inte frukost till honom, hon gick inte upp förrän vid middagstid.

Faktum är att författaren alltid kommunicerade mycket lättare med barn än vuxna, inklusive sin fru.

Hans egna barn skulle tas med på magiska bilturer som jagar luftballonger eller väckas på natten för att piska upp häxdrycker från burk, mjölk och matfärg.

Som förälder var han annorlunda - han kunde prata med barn på deras nivå med förståelse, säger Stephen.

Och sedan slog tragedin till.

År 1960, två år före Olivias mässling, fick baby Theo hjärnskador när hans barnvagn var inblandad i en bilolycka. Vätska byggde upp i hans kranialhålighet och lämnade honom blind.

Roald, som någonsin drivits av ett behov av kontroll, kastade sig in i att skapa en 'cerebral shunt' för att tömma vätska tillsammans med leksaksmakaren Stanley Wade och den pediatriska neurokirurgen Kenneth Till, som blev känd som den mycket använda Dahl-Wade-Till (DWT) ventilen.

Men sedan kom den andra tragedin han inte kunde kontrollera - Olivias sällsynta reaktion på mässling, encefalit, vid en tidpunkt då det inte fanns någon vaccination mot sjukdomen.

Framsidan av Charlie and the Chocolate Factory

En av Dahls klassiska barnböcker (Bild: )

Men även om hans sorg utplånade deras hem, i själva verket förklarar Stephen att det ironiskt nog var Roalds slutliga framväxt från hans sorgramade helvete som en mer öppen och sårbar man som gjorde det möjligt för Patricia att bli riktigt kär i honom.

Vändpunkten kom, säger han, när Roald träffade Geoffrey Fisher, hans tidigare rektor, senare döpt till ärkebiskop av Canterbury.

chelsea vs watford livestream

Spelas av avlidne Geoffrey Palmer i To Olivia - hans sista föreställning - Roald gick till honom för vägledning, men det kom på oväntat sätt.

Geoffrey sa 'Tänk på en plats där Olivia var lyckligast', beskriver Stephen. Och Roald sa 'Springa med sina hundar'. Och Geoffrey sa 'Det finns inga hundar i himlen'.

Påståendet skickade Roald till ilsket sammanbrott - men han delade slutligen med Patricia.

Jag tror att det var i det ögonblicket han knäppte och han öppnade slutligen för Patricia i ett släpp efteråt, förklarar Stephen. Han kunde inte förstå att Olivia inte var lycklig, sprang med sina hundar och kanin.

Det var ett genombrott för honom eftersom han grät. Något han aldrig gjort. Och han sa hennes namn.

Jag tror att Patricia älskade honom från det ögonblicket han öppnade upp till slutet av deras äktenskap, fortsätter han.

Hon sa att det var en verklig kärlek, hon kände något annorlunda.

Innan hon avgudade honom hade de ett fantastiskt sexliv, de fick sina barn ... Men det fanns en djupare förståelse när Olivia dog, en sannare kärlek.

Roald Dahl i senare liv

Roald Dahl i senare liv (Bild: Getty)

Det var efter deras sorg blomstrade båda parter kreativt, Roald avslutade Charlie och chokladfabriken och lyckades som barnförfattare och Patricia vann Oscar för bästa skådespelerska för sin roll mot Paul Newman i filmen Hud.

Paret fick en annan dotter, Ophelia 1964.

Men ytterligare en tragedi väntade. 1965, när hon var gravid med parets femte barn, Lucy, bara två år efter hennes Oscar -seger, fick Patricia tre massiva stroke och låg i koma i tre veckor.

Hon lämnades förlamad på sin högra sida, kunde inte gå, knappt tala och var delvis blind.

Otroligt, med fullständig hängivenhet - om än med en ansträngande regim som anses vara grym av vänner - hjälpte Roald att sköta henne tillbaka till nästan full hälsa inom ett år.

År 1968 var hon tillbaka på den stora skärmen i The Subject Was Roses, för vilken hon vann ytterligare en Oscar -nominering.

Kanske var skriften på väggen deras komplexa äktenskap inte kunde bestå.

År 1983 skilde de sig efter att förstörda Patricia upptäckte Roalds 11-åriga affär med sin nära vän, Felicity Crosland-som blev hans andra fru.

Men hon var alltid tacksam mot honom för att hon fick tillbaka hälsan.

Hon lade till och med sin smärta åt sidan för att besöka honom och Felicity strax före hans död 74 år 1990 - efter att ha sålt mer än 250 miljoner böcker.

Hon kallade honom alltid Mr Dahl, påminner Stephen om skådespelerskan som dog 84 år gammal 2010. Det fanns alltid en djup respekt där.

Se Även: