Christopher Halliwell avslöjades som en 'seriemördare' med ett enkelt andetag

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Den vridna mördaren Christopher Halliwell riktade sig mot unga kvinnor, mördade dem brutalt och begravde sedan deras kroppar i grunda gravar.



Hans offer, Sian O & apos; Callaghan och Rebecca Godden, var i sin bästa tid när Halliwell mördade dem.



Om det inte hade varit för en polisens uppmärksammade handlingar kanske Beckys rester aldrig har hittats och hennes mördare kunde ha undgått rättvisa för hennes död.



Sian hade varit på en utekväll med vänner den 19 mars 2011, när hon försvann när hon tog sig hem.

Det var en resa - från nattklubb till hemmet hon delade med sin pojkvän - som borde ha tagit bara 15 minuter.

Men efter att ha lämnat Suju i Swindon fångades Sian på CCTV en sista gång innan hon försvann.



Sian O & apos; Callaghan mördades av den vridna mördaren

Sian O & apos; Callaghan mördades av den vridna mördaren (Bild: PA)

Hennes pojkvän, Kevin Reape, larmade klockan 09.45 följande morgon när Sian inte hade dykt upp hemma.



Han hade meddelat sin flickvän klockan 3.24, drygt en halvtimme efter att hon lämnat klubben, och mobiltelefonrekord avslöjade att Sians telefon ahd fick detta meddelande i Savernake Forest.

Men 12 kilometer från klubben var det enda sättet Sian kunde ha tagit sig dit med bil.

En enorm sökning inleddes med polis och allmänhet, men avbröts fyra dagar senare när poliser sa att de följde 'betydande utredningar'.

För allmänheten släppte polisen CCTV -bilder av en grön Toyota Avensis, men Det Supt Steve Fulcher trodde att han visste vem brottslingen var.

Christopher Halliwell fick ett livstidsstraff

Christopher Halliwell fick ett livstidsstraff (Bild: SWNS)

Han identifierade Halliwell som huvudmisstänkt och satte taxichauffören under konstant polisövervakning.

Eurovision 2019 starttid uk

Men det var Halliwell själv som tvingade polisen att gripa.

När han upptäcktes när han köpte stora mängder piller, befarade polisen att han skulle begå självmord, och de drog in för att anklaga honom för Sians kidnappning och hans gröna Toyota greps.

Under de följande sekunderna fattade Det Supt Fulcher ett beslut som i slutändan inte bara skulle lösa det här fallet utan det mördade Beckys fall - och avslutade polisens egen karriär.

Istället för att varna Halliwell för tredje gången och ta honom direkt till en polisstation försökte Det Supt Fulcher något helt annat som inte fanns i regelboken.

Det Supt Steve Fulcher slängde regelboken

Det Supt Steve Fulcher slängde regelboken (Bild: PA)

Om Halliwell hade förts till Gablecross polisstation i Swindon, hade han haft tillgång till en advokat innan han formellt förhördes.

Istället sa Det Supt Fulcher sina officerare att ta Halliwell till Barbury slott. Järnåldersberget var där detektiven valde att ifrågasätta Halliwell.

rösten av peppa pig

Han insisterar på att han trodde att Sian fortfarande levde och om det fanns någon chans att rädda henne och ta hem henne säkert skulle han ta det.

Det Supt Fulcher trodde också på en polisens tarminstinkt och trodde att om han kunde se Halliwell i ögonen skulle han veta om han var skyldig eller inte.

Halliwell sprack till slut och gick med på att ta polisen dit han hade dumpat Sians kropp.

Halliwell erkände slutligen var han dumpade Sians kropp

Halliwell erkände slutligen var han dumpade Sians kropp (Bild: PA)

Medan hon återhämtade sig satt Det Supt Fulcher på svansen på kritahästen, känd som White Horse, i närliggande Uffington, Oxfordshire,

När de två männen fortsatte att prata erbjöd Halliwell ett annat offer - Becky Godden -Edwards.

Han frågade Det Supt Fulcher 'vill du ha en till?' innan han ledde laget till fältet där han begravde Becky 2003.

Den 20-årige kroppens kropp hittades i en grund grav.

Hans skrämmande brott inspirerade ITV -kriminaldramat, A Confession, och nu har experter avslöjat exakt när Halliwell av misstag gav bort att han var en seriemördad i den nya Quest Red -serien, Faking It: Tears of a Crime.

Halliwell erkände också att han dödade Becky Godden

Halliwell erkände också att han dödade Becky Godden (Bild: Roland Leon Sunday NEWSAM)

En panel av brittiska experter inom psykologi, kroppsspråk och tal analyserar videofilmer från Halliwell som förhandlar med polisen och pekar på det kraftiga andningsintaget, en tvåsekunders paus och en distanserad stirring som potentiellt avslöjade sanningen.

I februari 2015 hade Halliwell dömts för Sian O'Callaghans mord, men på grund av en teknisk sak ansågs Halliwells erkännande av mordet på Rebecca Godden vara otillåten.

Ytterligare en annan utredning beställdes och poliser försökte få en ny bekännelse från mördaren.

Halliwell bad i sin tur om nåd för alla framtida åtal som riktas mot honom.

Rättspsykologen Kerry Daynes säger att Halliwell tyckte om att leka med polisen.

En expert har sagt att Halliwell tyckte om att leka med polisen

En expert har sagt att Halliwell tyckte om att leka med polisen (Bild: SWNS.com)

jag är en kändis 2018

Hon sa: Jag tror att han går in i förhandlingsläge för att det är roligt. Det finns väldigt, väldigt lite för Halliwell att förhandla med polisen; han har ytterligare 25 års fängelse så varför bryr han sig?

”Det är som att pruta om några pund. Jag tror att det är för att han tycker om det.

När man undersöker Halliwells rörelser föreslår kroppsspråksexperten Cliff Lansley att sadistiska Halliwell behandlar sin situation som ett spel.

Han sa: Handsrörelsen tyder på att han gestikulerar ett kortspel. Han drar armarna mot bröstet, nästan som om jag har information, om du ger mig något, ger jag dig något & apos ;.

Medan han intervjuas av polisen Halliwell skramlar fram en lista över mindre brott som han har känt för att ha begått tidigare, till exempel bilstöld, och hänvisar tvetydigt till 'allvarligare' brott han har begått.

Halliwell tyckte om att leka med polisen

Halliwell tyckte om att leka med polisen (Bild: PA)

Professor i Linguistic Dawn Archer uppmärksammar Halliwells tal och antyder att han säger mer än vad som möter ögat när han diskuterar sin kriminella historia.

Hon förklarar: Vi vet att han redan har dömts för mord, så det finns ett förslag här att det finns mer än en allvarlig händelse - potentiellt mord - som han fortfarande måste redogöra för.

Avgörande, när han talar, betonar Halliwell de 'allvarligare brotten' med en grupp beteenden, inklusive ett kraftigt andetag, en paus och en lång stirring i fjärran.

Som Cliff hävdar, tyder denna grupp av beteenden på att Halliwell skyltar med vad hans allvarligare brott är och potentiellt återkallar andra mord från sitt förflutna som ett förhandlingsverktyg.

Han sa: Han lyfter fram de allvarligare sakerna med en paus i cirka två sekunder. Han tar ett andetag och fokuserar i en distanserad stirring som om han visualiserar vad de 'allvarliga frågorna' är.

Halliwell dömdes så småningom också för Beckys mord

Halliwell dömdes så småningom också för Beckys mord (Bild: PA)

Så, är det positiva effekter eller visualiserar han verkligen några av de fall som han har i fickan som han är beredd att avslöja?

Dawn tillägger: Alla förslag finns här, med tanke på hans historia, då är det möjligt att det 'något allvarligare' avser andra mord, plural. '

Men Halliwells lek med polisen misslyckades när poliser upptäckte fler bevis mot honom i mordet på Rebecca.

Arrogant Halliwell bestämde sig till och med för att avskeda sitt eget lag och representera sig själv i rätten.

Han fann sig enhälligt skyldig till Rebeccas mord och fick ett livstidsstraff.

vem vann im a celeb 2017

Journalisten Rob Chaynor var i rätten när Halliwell dömdes.

Han sa: 'Halliwell tittar över på Becky Goddens familj i det offentliga galleriet och fnissar, ler och ler och sankar från kajen. Bara ren ondska.

”Polisen tror att Halliwell är en seriemördare. Frågan är, hur många?

Efter hans andra mordfångade polis hittade kvinnors kläder, några som tillhör både Becky och Sian, dumpade i en damm.

För Kerry Daynes pekar alla tecken på Halliwell som en potentiell seriemördare.

Hon sa: 60 föremål är många artiklar av damkläder att hitta utspridda i ett mycket litet geografiskt område. Har han använt detta område inte bara som en bortskaffningsplats, utan som ett slags troféskåp?

Om du ser på honom som en potentiell seriemördare, här är någon som är mobil, han kör för att leva. Så var börjar du ens leta efter potentiella nya offer? Jag har mycket svårt att tro att det inte finns fler offer för Christopher Halliwell.

  • Den helt nya serien Faking It: Tears of a Crime sänds klockan 22 på lördagar exklusivt på Quest Red och finns på dplay

Se Även: