Bilar måste visa ett GB -klistermärke när de besöker Europa och Irland efter Brexit

Bilar

Ditt Horoskop För Imorgon

Alla bilar måste visa en



Brittiska bilister som kör in i Irland - och Europa - efter Brexit kan behöva visa ett GB -klistermärke på sina bilar för att undvika att bryta mot lagen, har regeringen varnat.



De nya reglerna kommer att gälla för alla registrerade bilar i Storbritannien när de beger sig ut ur landet efter Storbritanniens föreslagna EU -avgång nästa månad.



Enligt nuvarande riktlinjer kan brittiska bilister komma in i Irland så länge som fordonets registreringsskyltar har GB -bokstäverna på sig.

Detta räcker dock inte efter Brexit.

Om Storbritannien lämnar EU nästa månad måste förare från England, Nordirland, Skottland eller Wales, som besöker Irland eller EU, se till att de köper och sätter på ett GB -klistermärke på sin motor för att komma in.



Rådet gäller alla Storbritannien-registrerade bilar, inklusive de från Nordirland.

Etiketten, en vit oval med bokstäverna GB, måste visas på baksidan av ditt fordon när du besöker någon av de 27 EU -länderna.



Bilister kan hämta en för mindre än 3 £ hos återförsäljare som Halfords.

Du kan bli nekad inträde utan en (Bild: Alamy Stock Photo)

Även om regler alltid har föreskrivit att motorer i Storbritannien kommer att behöva visa en GB -logotyp, kommer en registreringsskylt med GB på den blå kanten att anses lämplig för ändamålet i Republiken Irland.

Men inte alla bilar har dessa plattor, och de utan kommer att behöva visa en av de avtagbara klistermärkena.

I råd från regeringen anges att reglerna kommer att kunna verkställas enligt Genèvekonventionen om vägtrafik från 1949 när Storbritanniens skilsmässa från EU är klar.

RAC -talesman Simon Williams varnade för att den nya lagen kan orsaka problem för dem som reser utomlands - särskilt de som regelbundet passerar den irländska gränsen.

”Vi är oroliga för att många förare som regelbundet reser till Europa lätt skulle kunna fångas efter Brexit om de fortsätter att lita på att deras nummerplåtar har bokstäverna” GB ”på en blå bakgrund.

- Även om det kan tyckas löjligt att detta inte längre kommer att räcka för att låta myndigheterna veta att ett fordon är registrerat i Storbritannien, är de senaste råden från regeringen tydliga, säger Williams.

'Alla som reser till ett EU -land, inklusive Irland, måste visa en separat vit oval GB -klistermärke på baksidan av sitt fordon.'

Association of British Insurers (ABI) sa att underlåtenhet att visa en av dekalerna inte skulle göra en bilistförsäkring ogiltig, men rådde ändå alla förare att följa kraven.

Det följer varningar om att förare kommer att behöva visa internationella körkort (IDP) när de reser utomlands när Storbritannien lämnar EU.

IDP: er kostar £ 5,50 och kan köpas över disken på postkontor i hela Storbritannien . För att ansöka måste du vara bosatt i GB eller Nordirland, ha ett fullständigt brittiskt körkort och vara 18 år eller äldre.

Se Även: