Britter blockeras från att skicka eller ta emot pengar eftersom deras namn är 'för långa'

Banker

Ditt Horoskop För Imorgon

Elektriker James säger att hans kunder har fått varningsskyltar när de försöker överföra pengar till honom(Bild: NEWSAMPix)



Oskyldiga kunder har inte kunnat skicka eller ta emot pengar på grund av nya regler för överföring som är avsedda att blockera bedrägliga transaktioner.



topp tio resebyråer i Storbritannien

NEWSAM Money har hört från kunder som har fått sina inkommande betalningar flaggade, helt enkelt för att deras namn är & apos; för långa & apos ;.



I andra fall säger kunderna att de har fått varningsskyltar vid överföring av pengar, trots att mottagarens uppgifter är korrekta.

I ett fall kunde en liten företagsägare inte ta emot en betalning eftersom hans namn innehöll en bindestreck som banken inte kände igen.

I en annan fick betalningsmottagaren besked om att fortsätta med försiktighet eftersom mottagarens namn innehöll mer än 16 tecken.



Problemet

Det ska vara enkelt: om en kund anger namnet på en individ eller ett företag, som det visas på deras bankkonto, bör en matchning - eller en delmatchning - bekräftas (Bild: Getty Images)

Fram till nyligen behövde du bara ange mottagarens kontonummer och sortera kod för att göra en banköverföring.



Detta gav bedragare fria tyglar att maskera sig som en betrodd kontoinnehavare och lura kunder att överföra pengar.

Men nu kan bankerna verifiera namnet på den person eller det företag du överför pengar till innan du slutför transaktionen.

Säkerhetsåtgärden - känd som & apos; bekräftelse av betalningsmottagare & apos; - togs in för att begränsa bedrägerierna mot push -betalningar, vilket kostade brittisk ekonomi mer än 455 miljoner pund förra året.

I teorin ska det vara enkelt: Om en kund anger namnet på en individ eller ett företag som det visas på sitt bankkonto, bör en matchning - eller en delvis matchning - bekräftas.

Problemet är att det är så säkert att vissa kunder inte kan skicka pengar utan att få varningsskyltar som säger åt dem att fortsätta på egen risk.

är charlotte crosby gravid

Vissa system känner inte igen mellanslag mellan initialer, bindestreckade efternamn eller & apos; && apos; symboler.

Vissa kräver ett mellannamn eller en titel, även om de inte finns med på kontoutdrag har andra en fast teckengräns.

Spegelläsaren Adam berättade att han var kvar i en 'löjlig' situation, med sitt småföretag lidande eftersom hans namn innehöll mer än 16 tecken.

Han är en av dussintals läsare som ska ifrågasättas om deras identitet till följd av det nya namnmatchningssystemet.

Han sa att när kunder försökte skicka pengar till honom fick de varningar om att han kanske inte var legitim, trots att hans uppgifter var korrekta.

'Jag bankar med Santander Business och mitt kontonamn är ganska långt och mina kunder ringde mig för att säga att de inte kunde betala mig', förklarade han.

'Jag ringde Santander Business och de berättade att mina kunder var tvungna att skriva mitt kontonamn exakt, men när jag påpekade att de bara tillät 16 tecken i det fältet, och mitt kontonamn var mycket längre än 16 tecken, var det helt ny information för dem.'

Santander bad Adam senare om ursäkt och beskrev det som en 'försummelse'.

'Jag vet att andra egenföretagare påverkades eftersom deras företagskontonamn ofta är deras fullständiga namn plus företagets namn som redan uppgår till 20 tecken eller mer.

'Jag hade fortfarande problem med att människor försökte betala mig efter en vecka efter att jag tog upp frågan med Santander. De föreslog sedan att jag skulle ändra mitt kontonamn till mindre än 16 tecken.

Frågan har sedan lösts, men som ett resultat var Adam tvungen att ändra namnet på sitt konto och uppdatera sina uppgifter med alla sina betalningsmottagare.

BANK MED EN APP / TELEFONBANK

James säger att hans bank inte känner igen sitt eget namn [stock image]

James Newman upplever för närvarande ett liknande problem med Starling Bank.

Elektrikern från London sa att problemet uppstår när pengar överförs från Nationwide Building Society till Starling Bank.

'Varje gång jag har försökt göra en betalning till Starling har jag fått en varning som säger att kontonamnet inte känns igen och att jag bör kontrollera innan jag fortsätter.'

Han sa att han varje gång rekommenderas att fortsätta med försiktighet eftersom banken vägrar att känna igen honom.

När han tog upp frågan med Starling fick han veta att banken är 'fullt operativ inom bekräftelse av betalningsmottagare'.

Men James sa att han använde 100% rätt namn för betalningar.

James sa att varningsskyltarna också var 'väldigt avskräckande' för sina kunder som blev oroliga för att överföra pengar.

Han sa att han nu använde sig av att inte använda bekräftelse av betalningsmottagare vid överföring till Starling Bank.

vad betyder 819

När NEWSAM Money lade dessa bekymmer till Starling upptäckte banken att det faktiskt hade problem med bekräftelse av betalningsmottagarens transaktioner.

Det har nu inlett en fullständig undersökning på baksidan av det.

Starling Bank säger att det nu har inlett en undersökning av felen (Bild: Starling Bank)

'Vi har testat bekräftelse av betalningsmottagare från Nationwide till Starling Bank och det verkar vara ett problem', säger en talesperson till NEWSAM Money.

- Vi arbetar hårt för att få det åtgärdat så snart som möjligt. Vi är mycket tacksamma till dig och din läsare, vår kund, för att du uppmärksammade detta.

'Att lyssna på kunder är hur vi bygger en bättre bank. Jag vill be om ursäkt till kunden för den erfarenhet han hade och för den ofullständiga informationen han fick från vårt kundserviceteam. '

är myra hindley fortfarande vid liv

Starling berättade för oss att bekräftelsen av betalningsmottagaren fungerar bra med de flesta andra banker.

Det sa i vissa småföretag att betalningsmottagaren måste ange namnet på kontoinnehavaren, inte deras handelsnamn för att säkerställa att betalningen går igenom.

Varje bank har sina egna regler - och det orsakar förvirring för kunderna (Bild: Getty)

Har du problem med bekräftelse av betalningsmottagare? Komma i kontakt: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk

De flesta high street -banker säger att för att använda bekräftelse av betalningsmottagare bör namnet anges som det visas på kontot.

Kunder kan välja att åsidosätta ett meddelande utan matchning och fortsätta, men de varnas för att deras pengar inte kan återvinnas om de hamnar på fel konto.

Detaljhandeln, Pay.uk, som fastställde regler och standarder för bekräftelse av betalningsmottagare, sa att det är ett viktigt steg för att skydda kunder som auktoriserade betalningsbedrägerier.

'Det finns en branschövergripande uppsättning regler och standarder för bekräftelse av betalningsmottagare, men inom dessa finns en viss flexibilitet för enskilda banker att utveckla sina egna specifika matchningskriterier', säger en talesman.

'Detta är för att återspegla det faktum att olika banker använder olika namnformat. Fall där kunder har problem är extremt låga jämfört med antalet förfrågningar som behandlats framgångsrikt.

'Som bästa praxis bör kunderna använda det fullständiga förnamnet (inte initialerna) och efternamnet, eller hela företagets namn, de betalar.'

Se Även: