Det stora försäkringsfelet som hälften av oss gör - och det kan lämna dig tusentals pund ur fickan

Husförsäkring

Ditt Horoskop För Imorgon

Översvämningsvatten omger hus i Staines-Upon-Thames

Miljontals av oss tar ett stort spel med vår försäkring, vilket skulle vara en katastrof vid en översvämning(Bild: Getty Images)



champions league pitch invader

Katastrofen har slagit till. Ditt hem har översvämmats och nästan allt du äger har kasserats helt.



Visst, du kommer inte att kunna ersätta den sentimentala bilagan du har till några av dessa tillhörigheter, men åtminstone kommer försäkringen att täcka kostnaden för nya.



Förutom att för många av oss kommer de inte att göra det.

Enligt analys av Direktlinje av de fordringar som de har mottagit under de senaste fem åren hade mer än hälften av sökandena antingen underförsäkrat sitt innehåll, eller hade underskattat deras värde när de ansökte om en försäkring.

Detta är ett stort misstag att göra, eftersom det kan lämna dig allvarligt ur fickan.



Varför underförsäkring är viktigt

Underförsäkring kan leda till att din försäkring avbryts helt

Underförsäkring kan leda till att din försäkring avbryts helt

När du gör en anspråk på din hemförsäkring kan en skadebedömare skickas ut för att se över ditt krav och se till att summorna summeras.



Om de upptäcker att du var underförsäkrad, har de ett par alternativ. Det första är att 'tillämpa genomsnitt', vilket i huvudsak betyder att de bara kommer att betala ut en procentandel av det skydd du har tecknat, baserat på hur underförsäkrad du är.

Med andra ord, om dina tillhörigheter är värda 70 000 pund men du bara har 50 000 pund täckning, skaffa inte dig själv att i händelse av ett anspråk får du hela beloppet!

Det andra, mer dramatiska alternativet är att upphäva policyn helt. I det här fallet kommer de att återbetala alla dina premier, men det kommer inga extra utbetalningar.

Det är tillräckligt illa att förlora en mängd av dina tillhörigheter i en översvämning eller kanske ett inbrott. Att sedan få din försäkring helt avbokad, och kanske ett par hundra pund i premier återbetalas, skulle göra det ännu värre.

Helt klart underförsäkring är en risk som inte är värd att ta.

Hur mycket skydd behöver jag egentligen?

Du måste sammanfatta hur mycket det skulle kosta att byta ut alla dina tillhörigheter, från soffan till tv: n

Du måste sammanfatta hur mycket det skulle kosta att byta ut alla dina tillhörigheter, från soffan till tv: n (Bild: Getty)

Ingen tycker verkligen om att köpa en försäkring, men det är verkligen viktigt att göra det ordentligt för att undvika problem med underförsäkring.

Men hur räknar du ut hur mycket skydd du verkligen behöver?

Det enklaste sättet är att gå igenom varje rum i ditt hus och räkna ut exakt hur mycket det skulle kosta att byta ut varje föremål där.

Vi pratar inte om väggar och tak - dessa kommer att täckas av byggnadsförsäkring. Men det bör innehålla saker som gardiner, vitvaror, möbler och mattor.

Glöm inte att ta med trädgårdsmöbler eller tillhörigheter i ditt garage också, till exempel gräsklippare och cyklar.

ta av dig trosorna

Jämförelsesajt Confused.com har en trevlig innehållsförsäkringsräknare som kan vara till nytta när det gäller att räkna ut det totala omslaget du behöver.

Enstaka föremål

Dyr enskilda objekt måste anges på policyn

Dyr enskilda objekt måste anges på policyn (Bild: Getty)

Innehållspolicyer har i allmänhet en 'enda artikelgräns'. Det är precis vad det låter som - det högsta som försäkringsgivaren kommer att betala ut för att byta ut en enda vara och tenderar att ligga på cirka 1 000 till 1 500 £.

Om du har något som är värt mer än så - kanske några smycken eller avancerade prylar - måste du namnge dem från början. Detta kan leda till en dyrare premie, men undviker hjärtesorg om det är dags att göra anspråk.

Läs mer

Fler konsumenträttigheter förklaras
Långsamt - eller obefintligt - bredband Betald semesterrätt Flygförseningskompensation Leveransrätt - få tillbaka dina pengar

Gå obegränsat

Det exakta värdet på dina ägodelar kommer att förändras med tiden, så det innebär att du omprövar exakt hur mycket skydd du behöver.

Du kan ta bort den osäkerheten från ekvationen genom att gå efter en policy som erbjuder obegränsat innehållsskydd, vilket eliminerar risken för att fångas med otillräckligt skydd.

myra och dec lördag kväll takeaway affisch

Detta är tillgängligt från försäkringsgivare inklusive Direct Line’s Välj Premier Insurance , Santander , Aviva och AA .

Nick Brabham, chef för Select Premier Insurance, kommenterade: Obegränsat skydd täcker krångel för hushållen samtidigt som de erbjuder sinnesfrid att de är helt skyddade vad som än händer. Genom att erbjuda en heltäckande produkt, med höga gränsvärden för smycken och konst, kan människor vara säkra på att de kommer att få hela värdet av föremål om de måste göra anspråk.

'De kan också slappna av med vetskapen om att de inte behöver fortsätta att uppdatera sitt omslag under hela policyn.

Ta det till ombudsmannen

Om din försäkringsgivare behandlar dig orättvist, klaga till ombudsmannen

Om din försäkringsgivare behandlar dig orättvist, klaga till ombudsmannen (Bild: Getty)

Om du tror att din försäkringsgivare har behandlat dig orättvist genom att tacka nej till att betala hela en fordran till följd av underförsäkring, kan du ta ditt ärende till Finansiell ombudsmannaservice .

Ombudsmannen är helt oberoende och kan beordra försäkringsgivaren att ompröva ditt ärende eller till och med erbjuda dig ersättning.

Du måste först klaga direkt till försäkringsgivaren och sedan ge dem åtta veckor för att svara på din tillfredsställelse. Efter det kan du gå till ombudsmannen.

Se Även: