De bästa stränderna i Skottland för en strålande sandstrand

Storbritannien Och Irland

Ditt Horoskop För Imorgon

Om du letar efter stränder omgiven av spektakulära vyer och har rent vatten som passar alla, från surfare till barn, behöver du inte våga dig långt.



Skottland har några seriöst vackra sandstränder inbäddat i sitt hisnande landskap, från det skotska höglandet till kuststäder.



Det finns gott om möjlighet att hitta din drömvistelse oavsett om du är efter en rolig familjepaus eller vill ha en lugn tillflyktsort med promenader längs kusten och stränder borta från den livliga folkmassan.



Till exempel är Hushinsh Beach väldigt avlägsen och har vilda djur inklusive delfiner, medan West Sands i St Andrews fortsätter att vara en hit med både turister och lokalbefolkningen för sin livliga atmosfär och utsikt över staden.

Den stora mängden val kan vara överväldigande, så för att hjälpa dig att begränsa dina alternativ har vi skapat den ultimata guiden till Skottlands bästa stränder ...

1. Loch Morlich , Cairngorms nationalpark

Ett aktivitetscenter på Loch Morlich, Glenmore Forest Park nära Aviemore (Bild: www.alamy.com)



Denna sötvattensloch är inte bara omgiven av spektakulära, frodigt gröna landskap, men den har också några mycket vackra sandstränder.

Det finns parkeringsplatser och campingplatser



Det finns ett vattensportcenter och yachtklubb också precis vid Glenmore Forest, så om du är ute efter en aktivitetssemester kan du prova på kajakpaddling, segling och vindsurfing, eller om du föredrar, ta en lång vandring genom den vackra skogen.

De bästa platserna att boka billiga hotell i närheten:


2. Tombolo, St Ninian's Isle

Tombolo St Ninian's ap (Bild: Universal Images Group Editorial)


Denna 500 m långa sandiga tombolo - en naturlig gångväg med hav på vardera sidan - vid St Ninian fortsätter att locka till sig naturälskare och vandrare tack vare sin pittoreska bakgrund och imponerande bildning.

Vid lågvatten kan stranden vara så mycket som 70 meter bred, men under högvatten kan centrum bli nedsänkt!

Det ger också ett oförglömligt dopp - och även om vattentemperaturerna kan vara lite nippy, gör den otroliga miljön mer än det.

Den närmaste staden ligger på Shetlands västkust, Bigton, men trots att den är ganska avlägsen är den definitivt värd en resa för att besöka denna ovanliga strand.

De bästa platserna att boka billiga hotell i närheten:

  • Expedia har rum från £ 83 per natt.
  • Airbnb erbjuder fastigheter från £ 55 per natt.
  • Trivago.co.uk har en mängd hotell på Shetlandsöarna med priser från £ 82 per natt.

3. Luskentyre Beach , Isle of Harris

South Harris stränder vid Luskentyre, Isle of Harris (Bild: Universal Images Group Editorial)

Även om en rättvis del av öns kust är stenig, finns det några dolda pärlor som den här pittoreska stranden.

Med en miles av vit sand och slående blått vatten är det en av Harris största stränder och fortsätter att locka till sig turister som letar efter en lugn men rolig dag ute vid havet.

Har du inte lust att komma in i vattnet? Ön har massor av andra aktiviteter du kan göra för att njuta av landskapet, från cykelleder till vandringar uppför backarna.

De bästa platserna att boka billiga hotell i närheten:

  • TripAdvisor har hotell och semesteruthyrning från £ 77 per natt.
  • Kajak.co.uk erbjuder gott om erbjudanden på Isle of Harris vistelser per natt.
  • HomeAway.co.uk har stugor med självhushåll från £ 55 per natt.

Fyra. Herr Sango , Durness

Sango Bay, Durness, Caithness, Sutherland och Easter Ross, Skottland (Bild: www.alamy.com)


Med sina sanddyner, stenar och turkosa vatten, för att inte tala om ett omgivande landskap med klippor och böljande gröna kullar, är det ingen överraskning att Sango Bay är ett populärt strandmål i Skottland.

Lättillgängligt med bil och med campingplatser i närheten, bukten är särskilt populär bland surfare som utnyttjar bristen på folkmassor att ta till vattnet.

För dem som bor på stranden erbjuder stranden panoramautsikt över North Minch, för att inte tala om att det är ett stenkast från Smoo Cave , den största grottan i Skottland.

De bästa platserna att boka billiga hotell i närheten:

5. Clachtoll Beach , Lochinver

Clachtoll Beach (Bild: www.alamy.com)

Med sin fina vita sand och kristallina vatten kommer du att bli förlåten på en solig dag för att tro att du hade transporterats till Karibien.

Lite avskilt kommer du inte att kämpa för att hitta någonstans att lägga dina handdukar, för att inte tala om det är hundvänligt så att ditt älskade husdjur kan komma också.

En hit med familjer efter en rolig dag ute på stranden, det finns campingplatser som ligger ett stenkast om du tänker göra en långhelg.

Och för dem som inte gillar att spendera en dag på att lata sig på stranden, erbjuder det omgivande området massor av fantastiska promenader längs kusten och otrolig utsikt över dess steniga kust.

De bästa platserna att boka billiga hotell i närheten:

  • Airbnb har fastigheter med utsikt över stranden från £ 92 per natt.
  • Expedia har hotellrum från £ 60 per natt.
  • Clachtoll Beach Camping från £ 5 per natt för vuxenbiljetter per natt.

6. Hushinish Beach , Isle of Harris

Hushinish Beach på Isle of Harris (Bild: Gallo Images)

En annan dold pärla på Isle of Harris, Hushinish ligger på öns västkust, med utsikt över Atlanten samt grannarna Taransay och Scarp.

Dess avlägsna läge betyder att det erbjuder den perfekta flykten från mängderna av strandbesökare som du vanligtvis hittar under högsäsong.

Samtidigt kan naturälskare försöka upptäcka några av de lokala vilda djur - inklusive delfiner och sälar - som har varit kända för att se ut.

De bästa platserna att boka billiga hotell i närheten:

  • Booking.com har hotell på Isle of Harris från £ 90 per natt.
  • TripAdvisor har en sammanfattning av regionens bästa hotell per natt.
  • Expedia har rum från £ 83 per natt.

7. West Sands , St Andrews

En vy över St Andrews från West Sands beach (Bild: David Cannon Collection)

peter kay fru och familj


Om du alltid har velat utforska den pittoreska staden St Andrews, var noga med att stanna till vid den här familjen stranddagens hotspot.

West Sands sträcker sig ut i miles och har gott om plats för varje strandbesökare, oavsett om de är simmare, volleyboll, hundvandrare, vandrare eller små barn.

Det finns livräddare som flaggar när vattnet är tillräckligt lugnt för att simma, och det finns gott om tidvattenspooler för barn att besöka djurlivet.

De bästa platserna att boka billiga hotell i närheten:

8. Camusdarach -stranden , Arisaig

Camusdarach Beach, Arisaig (Bild: Moment Open)

Om du letar efter någonstans lugn för att slippa liv och rörelse i det dagliga livet, kan detta vara stranden för dig.

Tänk hisnande vyer över det svepande landskapet, gott om små pooler för barn att utforska, fin sand och lugnt vatten - och om du kan, försök att stanna kvar i en av de spektakulära solnedgångarna.

Medan stranden är avskild behöver du inte våga dig långt för att hitta civilisationen: det finns otaliga campingplatser och billiga hotell bara ett stenkast bort.

De bästa platserna att boka billiga hotell i närheten:

9. Sandwood Bay , Sutherland

(Bild: Robert Harding World Imagery)

Denna avlägsna strand är cirka en mil lång, sträcker sig längs sötvatten Sandwood Loch och har några mycket imponerande sanddyner.

Det finns ingen direkt vägåtkomst, men du kan nå sandstränderna längs en fantastisk kuststig - perfekt om du vill göra det mesta av det stora utomhus.

På grund av sitt avskilda läge är bukten omgiven av myter och legender med allt från sjöjungfrun till spöken och skeppsvrak.

De bästa platserna att boka billiga hotell i närheten:

10. Eoropie Beach , Isle of Lewis

(Bild: James Stringer/Flickr)

Denna vackra sandstrand ligger på öns nordkust och är populär bland både surfare och fotografer tack vare de stora vågorna som kraschar mot stranden från Atlanten.

Samtidigt utforskar naturentusiaster regelbundet i de omgivande sanddynerna, om du har tur kan du upptäcka ett brett utbud av sällsynta vilda djur och växter.

De bästa platserna att boka billiga hotell i närheten:

Se Även: