Apple står inför £ 1,5 miljarder juridiskt krav med miljoner för att få återbetalning för dyra appar

Äpple

Ditt Horoskop För Imorgon

Apple anklagas för att ha överbelastat mer än 19 miljoner kunder på appar

Apple anklagas för att ha överbelastat mer än 19 miljoner kunder på appar(Bild: SOPA Images/LightRocket via Getty Images)



Teknikjätten Apple står inför ett juridiskt krav på en miljard pund påståenden om att det bröt mot brittiska konkurrenslagar genom att begränsa hur kunder kan betala i App Store-kassan.



Företaget har anklagats för överladdning av 19 miljoner människor - i ett drag som kan resultera i utbetalningar för iPhone, iPad och Apple -kunder i Storbritannien.



Sökanden hävdar att företaget avsiktligt blockerade konkurrensen från konkurrerande betalningsföretag, vilket i sin tur tvingade människor att använda sitt eget betalningssystem, vilket genererar överdrivna vinster för sig själva i processen.

Kravet, som väcks för potentiellt miljontals Apple -användare i Storbritannien, har lagts in i tävlingsöverklagandenämnden.

Det kräver att Apple ska betala tillbaka brittiska kunder. Det hävdar att det har överbelastats på grund av företagets praxis, med skadestånd på upp till 1,5 miljarder pund efterfrågas.



Det står att så många som 19,6 miljoner brittiska användare kan vara berättigade till ersättning.

sophie ellis-bextor baby
Wilson använde en meddelande -app för att skicka upprepade meddelanden till tjejen som han trodde var 14

Kravet, som väcks för potentiellt miljontals Apple -användare i Storbritannien, har lagts in i tävlingsöverklagandenämnden (Bild: Getty Images)



Påståendet hävdar att Apples policy att tvinga utvecklare att använda sina betalningssystem för köp i appar och ta upp till 30% provision på dessa transaktioner är orättvist.

Apple är föremål för ett rättsfall i USA som väckts av Fortnite-tillverkaren Epic Games, som har anklagat iPhone-tillverkaren för att använda App Store och 15% till 30% provision som det tar på köp i appen som ett sätt att kväva konkurrens.

Den brittiska kollektiva talan har väckts av Dr Rachael Kent, en föreläsare vid King's College, London, som hävdar att eftersom App Store är det enda sättet att få appar på en iPhone eller iPad, fungerar det som ett monopol.

App Store var en lysande inkörsport för en rad intressanta och innovativa tjänster som miljontals av oss tycker är användbara, inklusive mig själv, sa hon. Men 13 år efter lanseringen har den blivit den enda inkörsporten för miljontals konsumenter.

Apple skyddar tillgången till världen av appar av avundsjuka och tar ut inträdes- och användningsavgifter som är helt omotiverade.

Detta är beteendet hos en monopolist och är oacceptabelt.

Registrera dig för NEWSAM Money & s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Påståendet säger att alla brittiska användare av en iPhone eller iPad som köpt betalda appar, betalat prenumerationer eller gjort andra inköp i appen inom den brittiska versionen av App Store sedan den 1 oktober 2015 kan ha rätt till ersättning för företagets konkurrensbegränsande metoder .

Apple har ännu inte kommenterat de nya rättsliga åtgärderna i Storbritannien.

Ernest Doku, mobilsexpert på Uswitch.com, kommenterar: Konsumenter över hela världen spenderade mer än 78 miljarder pund på appar förra året, med nästan två tredjedelar av det till nedladdningar från Apples App Store.

Vad är dina tankar? Låt oss veta i kommentarerna nedan

Om denna rättsliga åtgärd lyckas kan det innebära att miljarder pund skador återbetalas till brittiska iPhone -användare som har betalat för appar sedan 2015.

Denna rättegång befinner sig fortfarande i ett mycket tidigt skede, men Apple påpekar att 30% nedskärning från utvecklare liknar andra appbutiker.

Om du är en Apple -användare har du inget val om var du laddar ner dina appar så det är osannolikt att du kommer att se några förändringar på kort sikt, och det kan ta lång tid innan dessa rättsliga åtgärder åtgärdas.

Se Även: