Amazon Prime Day -varning som '2300' falska webbplatser som är inrättade för bluffkunder

Amazon Prime Day

Ditt Horoskop För Imorgon

Amazon Prime Day startar idag och kommer att pågå i 48 timmar

Amazon Prime Day startar idag och kommer att pågå i 48 timmar(Bild: NurPhoto via Getty Images)



pankreascancer fruktansvärd död

Amazonas kunder uppmanas att se upp för falska webbplatser som har skapats av bedragare före Prime Day .



Bedrägerisexperter hävdar att 2300 nya webbplatsdomäner har registrerats i avsikt att efterlikna Amazon under de senaste 30 dagarna.



Detta är en häpnadsväckande 10% ökning från förra Amazon Prime Day försäljning i oktober 2020, enligt IT -mjukvaruföretaget Check Point.

Fake webbplatser varierar alla när det gäller hur de ser ut, men de kommer ofta alla att ha Amazon -logotypen för att försöka verka legitim.

I ett vanligt exempel kontaktas kunden via e -post och ombeds att verifiera sitt konto. Detta tar dem sedan till en bedräglig Amazon -webbplats där de ombeds att ange sina uppgifter.



Experter säger att vanliga tecken att hålla utkik efter på falska webbplatser inkluderar 'för bra för att vara sanna' fynd - till exempel toppnamn som har minskat avsevärt till ett otroligt lågt belopp - och webbplatser som hävdar att du har vunnit ett pris.

Ett exempel på ett falskt mejl skickat av någon som låtsas vara Amazon

Ett exempel på ett falskt mejl skickat av någon som låtsas vara Amazon



Du kan vanligtvis upptäcka en osäker webbplats genom att kontrollera webbadressen eller se upp för allt som inte verkar helt rätt, som stavfel och grammatiska fel.

Prime Day körs varje år och ser att miljontals artiklar sänks i pris under en begränsad tid, inklusive el och leksaker till vardagsvaror.

Försäljningen startade idag (måndag 21 juni) och kommer att pågå i 48 timmar och slutar vid midnatt tisdagen den 22 juni - du kan följ vår liveblogg om evenemanget här .

Men med bedragare ute för fullt påminns kunderna om att inte bli offer för bedragare, som kommer att försöka dra nytta av fyndjägare.

Amber Burridge, chef för bedrägeriunderrättelse på Cifas, sa: Kriminella kommer att försöka dra nytta av den årliga Amazon Prime Day -händelsen och locka konsumenterna att lämna ut sina personliga och ekonomiska detaljer.

Evenemanget är utformat för att ge konsumenterna erbjudanden om de senaste märkena och produkterna, vilket innebär att kriminella försöker lura intet ont anande konsumenter kommer att framstå som mer äkta.

Det är viktigt att konsumenterna är på sin vakt när de klickar på länkar eller annonser.

Genom att tillhandahålla enkla personuppgifter till en bedragare, till exempel namn, födelsedatum och adress, kan det hända att personer som utsätts för kriminella blir offer för identitetsbedrägeri.

Tusentals falska Amazon-webbplatser har skapats inför Prime Day

Tusentals falska Amazon-webbplatser har skapats inför Prime Day (Bild: Getty)

Hur man upptäcker falska Amazon -webbplatser

Amazon har följande tips på sin webbplats för att hålla dig säker under Prime Day.

Länkar till legitima Amazon -webbplatser börjar alltid med https://www.amazon.co.uk, eller motsvarande om du besöker en internationell Amazon -webbplats.

Om du till exempel tittar på den franska Amazon -webbplatsen börjar adressen med https://www.amazon.fr.

Verkliga Amazon -webbplatser har också en prick före 'amazon.co.uk' som https: //www.'something'.amazon.co.uk eller 'something'.amazon.co.uk.

Formuleringen före pricken kommer aldrig att vara IP -adress, till exempel http://123.456.789.123/amazon.co.uk.

Den legitima Amazon UK -webbplatsen

Den legitima Amazon UK -webbplatsen

Om en webbplats ser misstänkt ut för dig kan du använda tipsen ovan för att kontrollera om det är en riktig Amazon -webbplats.

Viktigast av allt - lämna inte ut några kontanter eller personuppgifter förrän du är säker på att det är säkert.

Ray Walsh, digital integritetsexpert på ProPrivacy, sa: 'Under Prime day kan länkar till falska versioner av Amazons webbplats framgångsrikt bedra människor, så det är viktigt att konsumenterna fortsätter att besöka den officiella Prime -webbplatsen i sin webbläsare.

'Ta alla möjliga försiktighetsåtgärder och låt dig inte luras att följa länkar som kan leda dig till skadliga webbplatser som är utformade för att stjäla dina data eller infektera dig med skadlig kod.'

Hur man upptäcker falska e -postmeddelanden och telefonsamtal från Amazon

Amazonas e-post kommer alltid från en adress som slutar @amazon.co.uk om den köps från den brittiska webbplatsen.

Om du köpte något från en annan Amazon internationell webbplats bör e-postadressen återspegla landet du köpte varan från.

Till exempel @amazon.de för beställningar från Danmark.

Du bör notera att Amazon aldrig kommer att be om personlig information eller lösenord via e-post eller textmeddelande.

I synnerhet säger Amazon att de flesta bluffmeddelanden eller textmeddelanden felaktigt kommer att hävda att det finns ett problem med ditt konto - så håll utkik efter den här typen av korrespondenser.

När det gäller att ringa dig säger detaljhandelsjätten att den aldrig kommer att begära betalning eller erbjuda dig en återbetalning som du inte förväntade dig via telefon.

Du bör inte heller bli ombedd att göra en betalning utanför den officiella Amazon -webbplatsen, eller bli ombedd om någon kan ta fjärrkontroll över din dator eller enhet.

Walsh fortsatte: ”Användare måste vara extremt försiktiga med alla meddelanden som påstås vara från Amazon, eftersom dessa kan vara falska.

'Titta noga för att kontrollera avsändarens adress, och kom ihåg att Amazon aldrig kommer att be dig om ditt lösenord, ekonomisk information eller att ange ett engångslösenord någon annanstans än i inloggningsportalen.

'Alla som någon som låtsas vara från Amazon måste kontakta måste komma ihåg att Amazon -anställda aldrig ber att ta kontroll över din dator med ett fjärråtkomstprogram.'

11 ängelnummer betydelse

Hur man rapporterar bedrägeri

Om du har blivit offer för en bluff, rapportera det till Actionbedrägeri online eller genom att ringa 0300 123 2040.

Dess telefonlinjer är öppna måndag till fredag, 08:00 till 20:00.

Du bör också meddela din bank omedelbart - ju tidigare du berättar för dem, desto större chans har de att stoppa bedragaren i sina spår.

Slutligen rapportera bedragare till plattformen som de använde för att kontakta dig.

Om du är orolig kan ditt Amazon -konto vara i fara, har återförsäljaren tips på sin webbplats för att skydda din information.

Se Även: