7 saker du inte visste om Man Uniteds ökända grå kit, 21 år efter DEN halvtidskitbytet

Rad Zed

Ditt Horoskop För Imorgon

Ryan Giggs bär två olika Man United -kit ... i samma spel(Bild: Getty Images)



Det är utan tvekan det mest ökända garderobsfelet i Premier League -historien.



Den 13 april 1996 - för exakt 21 år sedan - hade Manchester United en mardröm mot Southampton. Efter en hemsk första 45 minuter på The Dell, befann de sig 3-0 ner till Saints, som var mitt i en nedflyttningskamp.



Vad som hände sedan har gått ner i fotbollens folklore. Sir Alex Ferguson marscherade in i omklädningsteamet och skällde omedelbart: 'Ta av dig det här paketet, du håller på att byta ut ... ... och säkert kom United fram för andra halvlek med en helt ny blå och vit remsa.

Matthew Le Tissier skjuter i mål när Ryan Giggs gör en utmaning under matchen mellan Southampton och Manchester United den 13 april 1996

Nu ser du det ... (Bild: Shaun Botterill/Getty)

Barry Venison utmanar Ryan Giggs för lösbollen under matchen mellan Southampton och Manchester United den 13 april 1996

... nu gör du inte (Bild: Shaun Botterill/Getty)



vad gör jason orange nu

För att vara rättvis mot Fergie fungerade kitbytet ... typ. Även om United var mycket bättre i den andra perioden, förlorade de ändå med 3-1.

Men du visste allt det, eller hur? Som ett dedikerat Premier League -fan var du redan väl medveten om detaljerna i en av de mest bisarra incidenterna i tävlingens historia, var du inte?



Det var därför vi, 21 år efter evenemanget, tänkte att vi skulle berätta några saker om det grå kit -debaclet som du förmodligen inte visste ...

1. Den grå remsan var Uniteds första försök till en outfit som kunde fungera som fritidskläder för supportrar, samt ett kit för spelarna.

Det räcker att säga att Sir Alex Ferguson inte var ett fan av strategin.

(Bild: Getty)

2. United hade burit bandet fyra gånger tidigare ... och hade inte vunnit en gång.

I grå färg hade de dragit mot Nottingham Forest och förlorat mot Aston Villa, Arsenal och Liverpool. Kitens femte framträdande skulle bli det sista.

Eric Cantona i aktion för Manchester United under matchen mot Nottingham Forest på City Ground den 27 november 1995

(Bild: Popperfoto/Getty)

3. Satsen var & pensionerad & apos; (dvs skrotas och kastas i papperskorgen) två dagar efter matchen, vilket betyder att det fanns i mindre än en säsong.

Efter bytet av satser sänkte Umbro priset på den nya bortalistan med 10 pund, i ett försök att mildra slaget mot upprörda föräldrar som redan hade tagit ut ett United -kit för sina barn.

David Beckham i aktion mot Aston Villa på Villa Park den 19 augusti 1995

(Bild: Dave Rogers/Allsport)

4. Konstigt nog hade United inte ens på sig 'rätt' & apos; grå kit den dagen.

Istället för den grågrå-grå-skjorta-shorts-strumporna, använde de bara tröjan mot Southampton, som var kombinerad med vita shorts och strumpor som vanligtvis användes med hemmapaketet.

Eric Cantona i väggen under matchen mellan Liverpool och Manchester United den 17 december 1995

(Bild: Allsport)

5. Tidigare under samma säsong hade Leeds United ett liknande problem.

Under en 2-0 bortaseger på Bolton i december 1995 bar Leeds sin gröna och blå bortalista. Leeds -spelarna klagade senare på att de inte hade kunnat se varandra under strålkastarna.

Lyckligtvis för dem valde tränaren Howard Wilkinson emot en dramatisk byte av mittspel.

(Bild: Getty Images Europe)

6. Det kan tyckas dumt nu, men på den tiden verkade det som om den här farsen skulle avgöra en Premier League -titel.

Före matchen hade United varit sex poäng klart överst i tabellen. Dagarna efter deras nederlag slog Newcastle Aston Villa för att minska klyftan till tre poäng med bara tre matcher att spela. Lyckligtvis för Fergie gick Keegan in i sitt berömda 'Jag skulle älska det om vi slog dem & apos; rant bara två veckor senare ... och Newcastle föll bort.

Kevin Keegan med Alex Ferguson

(Bild: PA)

7. Medan Fergie var snabb att skylla på remsan, såg spelarna inte riktigt (förlåt ordspelet) problemet.

En tid senare sa Lee Sharpe till The Guardian: 'Jag är inte säker på om någon av spelarna nämnde satsen. Personligen kände jag att vi spelade riktigt dåligt och att vi inte riktigt kunde skylla på någonting eller någon annan än oss själva. '

(Bild: Ebay)

Den kommentaren kan ha förtjänat Sharpe en sista Fergie -hårtork ...

Se Även: