Upp till 20 miljoner Android -användare kan få ersättning från Google - se vem som påverkas

Google

Ditt Horoskop För Imorgon

Google

Google står inför ett juridiskt krav på flera miljoner pund på grund av sina 'överdrivna och olagliga' avgifter för appar och tjänster som köps via Play Store(Bild: NurPhoto via Getty Images)



Mer än 20 miljoner Google -kunder kan få ersättning om ett nytt rättsligt krav på Android -appkostnader lyckas.



Kravet har lämnats in för personer i Storbritannien som har laddat ner en app via Google Play Butik under de senaste sex åren.



Skadorna kan uppgå till i genomsnitt £ 47 per person - och kommer sannolikt att bli mycket högre för dem som använder återkommande betaltjänster.

Den totala räkningen till Google kan uppgå till 920 miljoner pund, säger kärandena.

när är svart fredag ​​2020

Grupptalan har väckts av konsumentmästaren Liz Coll i Competition Appeal Tribunal i London.



tinder

Google står inför potentiella skador på upp till 920 miljoner pund - motsvarande cirka 50 pund för varje fordringsägare (Bild: REUTERS)

Coll anklagar Google för att kräva 30% tillägg på alla digitala köp som görs via Play Store, marknadsplatsen för appar och tjänster för enheter som använder företagets Android -operativsystem.



Avgiften genererar 'massiva och stigande vinstnivåer' för Google, enligt stämningen, vilket motsvarar en 'olaglig och ointjänad skatt som läggs på vanliga människor utan motivering'.

saturnus ringar på nära håll

De som laddade ner populära appar som Tinder och Candy Crush Saga i butiken kommer sannolikt att vara berättigade.

Liz Coll, tidigare chef för digital policy på Citizens Advice, har mer än tolv års erfarenhet av kampanjer för konsumenträttigheter.

Hennes utmaning hävdar också att avtalsenliga och tekniska begränsningar har till följd att konkurrensen om appdistribution på Android -enheter stängs av.

Coll sa: 'Google har gjort ett bra jobb med att öppna tillgång till alla fördelar med smartphones för miljontals människor, inklusive mig i Storbritannien.

Är Googles appar överpris? Låt oss veta i kommentarerna nedan

Men det påstår sig vara ett öppet system som erbjuder val, men i verkligheten har Google stängt av konkurrensen och låst konsumenterna i sin egen appbutik och sitt eget betalningssystem.

Google är en portvakt till så många digitala tjänster, och det har ett ansvar att inte missbruka den positionen och överbelasta vanliga konsumenter.

”Dessa dolda avgifter är olagliga och Googles kunder förtjänar ersättning och bättre behandling från Google i framtiden.

Men Google sa: Denna stämning ignorerar fördelarna och valet Android och Google Play ger.

Android ger människor fler valmöjligheter än någon annan mobilplattform för att bestämma vilka appar och appbutiker de använder - faktiskt är de flesta Android -telefoner förinstallerade med mer än en appbutik.

Teknikjätten hävdar att de flesta appar är gratis för konsumenterna.

jim davidson fru michelle cotton

Är du berättigad till utbetalning?

I denna typ av juridiska ärenden har alla kunder lagts fram, vilket innebär att om ärendet lyckas kommer du att kunna registrera dig för en andel av vad du är skyldig.

Du måste ha köpt en app eller prenumeration i den brittiska versionen av Google Play Store efter oktober 2015 för att kvalificera dig.

Se Även: