10 miljoner vuxna har hittat fel i sina kreditfiler - hur du kontrollerar din kreditupplysning gratis

Kreditvärdighet

Ditt Horoskop För Imorgon

Endast 15% har försökt rätta till de fel som kan riskera deras chanser att någonsin komma upp på fastighetsstegen(Bild: Taxi)



Att ansöka om inteckning eller lån är tillräckligt stressande utan att riskera att bli avvisad eftersom dina uppgifter inte stämmer överens.



Det är en verklighet som tusentals människor möter varje år, efter att ha ansökt om kontrakt, kredit eller till och med bara ett nytt bankkonto - bara för att få veta att deras ansökan direkt har fått avslag.



Mycket av tiden härrör det från deras kreditpoäng, som långivare använder för att räkna ut hur pålitliga de är i svartvitt.

Faktum är att en ny rapport har visat att i genomsnitt 42% av de som kontrollerar sin kreditrapport hittar misstag. Det motsvarar nästan 10 miljoner människor över hela landet, enligt Amigo Loans.

Detta inkluderar allt från mindre felstavade adresser till felaktiga betalningsmärken som tillsammans kan vara skillnaden mellan att få kredit eller att bli avvisad.



Den goda nyheten är att det finns ett sätt att bestrida och ta bort det - men bara om du kommer dit innan långivarna gör det.

Vi skrev nyligen om Vodafones kund Suchandrika som på grund av en glitch, var kvar med ett mysterium missad betalning och röd flagga på sin kreditfil . Hon bestred det med Vodafone och fick det borttaget.



Om du hoppas kunna ansöka om någon form av kredit i framtiden är det bästa du kan göra att kontrollera din fil och leta efter eventuella fel i god tid.

Om du upptäcker något du inte känner igen kan du sedan prata med byrån om sätt att hantera det, till exempel att väcka talan mot företaget eller lämna ett meddelande om korrigering för att förklara det (långivare måste ta hänsyn till dessa).

Kanske ännu viktigare, det är värt att hålla ett öga på din rapport då och då för bedrägerier. Om någon försöker klona dina uppgifter eller använda dem kommer din kreditupplysning att flagga upp det omedelbart.

Hur man kontrollerar din kreditpoäng gratis

18-24-åringar är statistiskt sett mer benägna att ha fler misstag i sina kreditfiler (Bild: iStockphoto)

molly mae love island

Om du vill kontrollera din kreditpoäng för eventuella felaktigheter, funderar på att ansöka om inteckning eller hyra en lägenhet, eller bara är nyfiken på att ta reda på det vad långivare kan se om dig , kanske du vill komma runt det gratis sättet. Det finns många sätt att kringgå detta.

För det första är det viktigt att veta att det finns tre huvudsakliga kreditreferensbyråer. Långivare kan välja mellan dem, men i genomsnitt använder cirka 55% Equifax, 77% använder Experian och 34% använder CallCredit. Var och en gör poäng på olika sätt, enligt förklaringen nedan.

  1. CallCredit: av 609

  2. Experian: av 999

  3. Equifax: av 459

Läs mer

Allt du behöver veta om kreditupplysningar
Hur du höjer ditt kreditbetyg Kontrollera din kreditupplysning gratis 5 myter om kreditupplysningar Vad banker ser när du ansöker om lån

Kontrollera CallCredit gratis

För att kontrollera din CallCredit poäng och rapportera, kan du registrera dig till webbplatsen Nodda gratis. Du kan också använda denna webbplats för att bestrida alla okända transaktioner och sökningar.

Andra tjänster, som CheckMyFile och CreditAngel erbjud 30 dagars kostnadsfria tester men debitera sedan varje månad - cirka £ 8,99. Om du bara registrerar dig för den kostnadsfria provperioden måste du fortfarande lämna dina bankuppgifter.

För att undvika att betala, avsluta din prenumeration så snart du har sparat/skrivit ut/laddat ner din rapport.

Kolla Experian gratis

Du kan få din Experian -poäng och rapportera gratis i 30 dagar med CreditExpert , men efter det kommer det att kosta dig £ 14,99 i månaden. Återigen, om du inte vill betala för tjänsten, se till att du avbokar så snart du registrerar dig.

Du kan få din Experian -poäng gratis med Experian CreditMatcher - men detta kommer att visa din endast poäng.

Barclaycard -kunder kan också se sina poäng gratis med kreditkortappen.

Kolla Equifax gratis

Du kan kontrollera din Equifax -rapport gratis med Clearscore

Hemsida ClearScore kan ge dig tillgång till din Equifax -poäng och rapportera gratis, för livet.

Men om du föredrar att gå direkt genom Equifax kan du registrera dig för en gratis 30-dagars provperiod med Equifax kreditrapport och poäng uppkopplad. Detta är gratis i 30 dagar och 7,95 £ därefter (om du väljer att fortsätta).

Om du vill ha en engångsrapport kan du begär en via Equifax online här till en kostnad av £ 2. Detta kan göras online eller med posten.

Förbättra din kreditpoäng

Om du har en låg poäng eller något inte stämmer kan du korrigera det (Bild: Getty)

  1. Dubbelkolla att du är med i valsystemet. Långivare använder valregistret för att bekräfta en persons adress och plats och bekämpa identitetsbedrägerier.

  2. Försök att inte ha ett högt saldo på ditt kreditkort. Långivare kan se detta som överdriven skuld och tror att du inte kan betala tillbaka.

  3. Se till att betala dina räkningar i tid, eller i förväg, en god kreditpoäng kommer att byggas upp med tiden.

  4. Gör inte flera ansökningar om kredit eftersom detta kan påverka din post negativt.

    marie lise volpeliere pierrot
  5. Om du märker något oväntat i din kreditupplysning kan du bli offer för identitetsbedrägeri - när någon ansöker om kredit i ditt namn - kontakta kreditreferensbyrån som kommer att försöka lösa problemet tillsammans med långivaren.

  6. Ansök bara om kredit som är nödvändig - att ansöka om mer än fyra om året kan sänka din poäng.

  7. Avbryt gamla kreditkortavtal och inaktuella kreditkort, till exempel butikskort som du inte längre använder, eftersom detta fortfarande visas i din fil. Långivare kommer att vara försiktiga med den möjliga storleken på din skuld.

  8. Om du är skild eller separerad, bryt alla ekonomiska band och se till att din tidigare partners detaljer elimineras från några gemensamma konton. Kredithistoriken för alla du är ekonomiskt associerad med, till exempel ett gemensamt bankkonto med en make, kan påverka ditt kreditbetyg.

Vi har massor av information om vad banker ser när de kontrollerar din kreditpoäng , hur du får din rapport i form och hur du kontrollerar din kreditfil i våra guider. För mer information om kort för att bygga upp dålig kredit, klicka här .

Se Även: