Din Line of Duty-återhämtningsguide som hit-topp-polisdrama återvänder till våra skärmar

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Line of Duty -nykomlingen Kelly Macdonald säger att hon kämpade för att förstå några av seriens komplexa manus ... och tittarna kommer att veta exakt hur hon känner.



Skottens skådespelare - som gästar DCI Joanne Davidson i den efterlängtade sjätte serien - medger öppet: Det är en sådan detaljerad kriminalteknik som, även när jag säger orden, jag bara är halvmedveten om vad jag faktiskt menar .



Till och med genomläsningen lämnade henne ett skal av en kvinna-men det är ingenting jämfört med hur vi känner när vi sitter kvar med högt blodtryck efter varje briljant intensivt avsnitt.



Om du har varit lika förvirrad över de första fem säsongerna, här är vår Sunday NEWSAM-inhämtningsguide för allt drama inför serien sex som debuterar nästa söndag.

Martin Compston som DS Arnott

Martin Compston som DS Arnott (Bild: BBC)

Serie ett

DS Steve Arnott ansluter sig till specialpolisens anti-korruptionsenhet AC-12 efter att ha vägrat hjälpa till att dölja en polisattack där en oskyldig man skjuts.



jodie marsh före nose job

Med hjälp av sin chef Ted Hastings och undercover officer Kate Fleming inleder enheten en utredning av detektiven Tony Gates (Lennie James) som har ett anmärkningsvärt högt arresteringsrekord.

AC-12 upptäckte Gates hjälpte till att dölja en hit-and-run med sin älskare Jackie, som senare dog.



Kelly Macdonald går med i showen som DCI Joanne Davidson

Kelly Macdonald går med i showen som DCI Joanne Davidson (Bild: BBC)

Men Gates befinner sig inramad av underjorden gangster John Tommy Hunter (Brian McCardie). I slutändan visar det sig att han trots allt inte var en korrupt koppar men hade fattat dåliga beslut för att försöka dölja sin affär med Jackie.

I finalen av den gripande säsongen arresterar Gates Tommy men inser att hans karriär är över och går in på en mötande lastbils väg.

Vi upptäcker också att en annan officer i Gates team - DS Matthew Dot Cottan (Craig Parkinson) har varit en insnick för gangstern Tommy.

Lennie James som Tony Gates

Lennie James som Tony Gates (Bild: BBC)

Serie två

I dramatiska öppningsscener ligger ett polisfordon - som vi senare upptäcker bär Tommy under vittnesskydd - i ett hinder.

Han dödas, tillsammans med ett antal poliser, men svalkande DI Lindsay Denton (Keeley Hawes) överlever, vilket får AC-12 att ifrågasätta om hon var på något sätt inblandad.

Det visar sig emellertid att bakhållets ledare var ingen mindre än att ansluta Cottan, som försökte skydda sin identitet som The Caddy.

Pitiful Denton hade en liten roll att spela i attacken, men det visar sig att han inte hade insett hela omfattningen av handlingen.

Irriterande får hon skulden för det hela och skickas till fängelse så att den verkliga boven-Cottan-kommer undan med det, till och med packar ett nytt jobb i AC-12 i fyndet.

Hastings är fast besluten att gå till botten med det hela och upptäcka The Caddys sanna identitet - omedveten om att han just rekryterat honom!

En poliskonvoj ligger i bakhåll

En poliskonvoj ligger i bakhåll (Bild: BBC)

Serie tre

När Sergeant Danny Waldron (Daniel Mays) dödar en obeväpnad misstänkt under en polisattack börjar AC-12 utreda honom.

Men i ett chockerande slut på avsnitt ett blir Waldron stödd av en av hans kollegor.

Innan han dog berättar han för DI Fleming om en barnmisshandelring som fungerade i ett hem som han placerades i som barn.

Han försöker vidarebefordra en lista med namn men den fångas upp och förstörs av Cottan.

Den korrupte tjänstemannen inramar sedan Arnott som The Caddy - men en nyfrikänd DI Denton räddar dagen. Hon lyckas få en kopia av Waldrons lista till AC-12, vilket avslöjar att Cottan faktiskt är The Caddy. Han spårar senare upp Denton och dödar henne.

I en dramatisk final grillas Cottan av AC-12 men flyr och jagas av Fleming.

Just när vi tror att hon är på väg att bli skjuten av en av hans kriminella kompisar, tar han en kula för henne. I sina döende ögonblick avslöjar Cottan en viktig information, som Fleming spelar in på sin telefon.

Daniel Mays som Sgt Danny Waldron

Daniel Mays som Sgt Danny Waldron (Bild: BBC)

Serie fyra

AC-12 lyfter fram DCI Roz Huntley (Thandie Newton) efter att hennes kriminaltekniker-chef Tim Ifield (Jason Watkins) väcker oro.

Han insisterar på att det har förekommit ett rättsligt missförhållande vid lagets gripande av en misstänkt seriemördare.

Strax efter att Huntley konfronterat Ifield hemma hos honom, hittas han död och hon dyker upp på jobbet med en bisarr handskada.

Så småningom visar det sig att Huntley dödade Ifield under ett slagsmål hemma hos honom. Hon erkänner oavsiktligt mord och sitter fängslad - efter att ha fått sin gamla hand amputerad.

Ungefär samtidigt skjuter en man i en balaclava Arnott ner för en trappa. Han återhämtar sig mirakulöst men hamnar i rullstol en tid.

Vi upptäcker också att han i Cottans sista ögonblick sa till Fleming att det finns en korrupt kopparledare som bara är känd som H.

Hastings och en annan topp koppar som heter Derek Hilton - som slutar dö - är bland de många möjligheterna.

Thandie Newton som DCI Huntley

Thandie Newton som DCI Huntley (Bild: BBC)

Serie fem

Gåten om vem som kan vara H fortsätter att förvirra nationen-särskilt efter att AC-12 tagit sig an en organiserad brottsgrupp som ligger i bakhåll mot en poliskonvoj.

De upptäcker att mannen bakom det är undercover polis DS John Corbett (Stephen Graham), som hävdar att han infiltrerade det kriminella gänget för att ta reda på vem H är.

Men Corbett korsas dubbel av gängmedlemmen Lisa McQueen (Rochenda Sandall) och får halsen skuren.

Efter Corbetts död utreds Hastings - vilket leder till hans avstängning och en konspirationsanklagelse. Men efter att ha avslöjat advokaten Gill Biggeloe (Polly Walker) som medlem i kriminella gänget, tas han in igen.

Corbetts mördare Ryan Pilkington (Gregory Piper) fortsätter att anställa som polisstudent.

Men mysteriet om vem H fördjupas när Arnott föreslår att morskoden för H (fyra punkter) är en ledtråd H är fyra personer, inte bara en.

Corbett, spelad av Stephen Graham, kvadrerar upp till DS Arnott

Corbett, spelad av Stephen Graham, kvadrerar upp till DS Arnott (Bild: BBC)

Serie sex

Skådespelarna Adrian, Vicky och Martin kan ha blivit virala på TikTok med roliga pappadanser under inspelningen i oktober förra året, men låt dig inte luras-det finns väldigt lite lättnad i Jed Mecurios manus för säsong sex.

Trainspotting-skådespelerskan Kelly Macdonald, 45, debuterar som DCI Joanne Davidson, vars uppförande i ett olöst mordfall väcker misstanken om AC-12. Tidigare Our Girl-skådespelerskan Shalom Brune-Franklin går också med i teamet som DC Chloe Bishop.

McClure som DI Kate Fleming

McClure som DI Kate Fleming (Bild: BBC)

AC-12-tjänstemän tar emot polis- och brottskommissarie

AC-12-tjänstemän tar emot polis- och brottskommissarie (Bild: BBC)

Släpvagnar antyder att polis- och brottskommissarie Rohan Sindwhani (Ace Bhatti) kan vara korrupt, eftersom Hastings tycks kännas som en lögnare som lyfts till vårt högsta kontor.

Men den största chocken av allt är tanken att Fleming faktiskt kan vara korrupt. Är hon H?

Låt oss hoppas att efter sju stressframkallande avsnitt har vi fler svar än frågor.

Se Även: