Unga speldesigners i Bafta -finaler för sina innovativa spel

Videospel

Ditt Horoskop För Imorgon

(Bild: BAFTA)



Miljö, könsflödighet, funktionshinder, dödsfall och Covid-19-pandemin är bara några av de idéer som har listats till British Academy of Film and Television Arts (Bafta) Young Game Designers-tävlingen.

Mer än 50 speldesigners, några så unga som 10-åriga, utsågs till finalister i den årliga brittiska tävlingen, som valdes ut av en panel av professionella inom spelindustrin.

Årets vinnare kommer att avslöjas vid en speciell virtuell BAFTA YGD -ceremoni på torsdag klockan 17.00.

Ceremonin kommer att vara värd för programledaren och journalisten Elle Osili-Wood, ett av de mest kända ansiktena i spel som också var värd för BAFTA Games Awards tidigare i år.



Habiballah Butt, 14, skapade ett spel för att förstå hur sorg känns (Bild: BAFTA)





Under fem månader har unga arbetat individuellt och kollektivt för att låsa upp sin fantasi genom att utveckla innovativa spelkoncept och design.

Efter genomtänkta och omfattande överläggningar från virtuella juryer som leddes av Dr Jo Twist OBE, Jodie Azhar, Claire Boissiere och Des Gayle, valdes finalistposter ut för sin kreativitet och vision.

Habiballah Butt, 14, från Slough är en av ungdomarna som hoppas på att vinna högsta priset i kategorin 10-14 år med sitt spelkoncept som kallas ‘Rewind’.


Spola tillbaka ett innovativt spel för att hjälpa människor att bättre förstå hur sorg känns och stadierna av hur det fungerar.

'För att hålla saker korta tror jag att jag kommer att sammanfatta mitt spel med ett citat från JK Rowling:' Förståelse är det första steget till acceptans, och bara med acceptans kan det bli återhämtning ', sa han.

En annan spirande speldesigner som lade sin idé till domarna var Finley Holmes, 11, från Christchurch, Dorset vars spel, Seas of Salvation, fokuserade på problemet med plastföroreningar.

Finley Holmes, 11, tittade på problemet med havsföroreningar (Bild: BAFTA)





I Seas of Salvation måste spelaren ta bort så mycket plast från havet som möjligt för att rädda planeten och rädda marint liv längs vägen.

Spelaren börjar som dykare med dykutrustning och en kniv för att skära djur ur plastavfall. När spelare har samlat in tillräckligt med plast kan de återvinna det och uppgradera till bättre utrustning och båtar för att samla in mer.


Längs vägen kommer spelare att rädda havsliv, samla havsbockar att spendera i varuhuset och lära sig hur deras handlingar räddar planeten.

Jag är glad över att vara en finalist i BAFTA Young Game Designers. Min spelidé inspirerades av att bo nära havet och bry sig om att minska plastavfall i havet. Jag skulle gärna inspirera en ny generation unga människor att bry sig om haven medan de spelar ett underhållande och roligt spel. Jag hoppas verkligen att jag vinner!



Bild från spelet & apos; Tanklös & apos; av Sara Szasz från Barnet (Bild: BAFTA)



I kategorin 15-18 år för speltillverkning hoppas Sara Szasz, 18, från Barnet att deras spel 'Tanklöst' också kommer att bli en vinnare.

I 'Tanklöst' möter du personalen på en herrgård och hjälper dem med sina problem att ta sig till nya rum och komma närmare att lösa mysteriet om vad som verkligen händer.

När du utvecklas avslöjar du sanningen i herrgården, att det inte är riktigt, mer exakt, det är en dröm, en fristad någon skapat för att fly från livet.


Var och en av personalen representerar på något sätt en del av deras personlighet, och det är upp till spelaren att komma till det sista rummet och försöka övertyga drömmaren att befria dem alla genom att vakna.

Jag inspirerades av ett spel som kallas & apos; smile for me & apos ;. Det fångade mig direkt med sin tecknade 2D -grafik och 3D -miljöer.

Ordförande i BAFTA Games Committee och VD för UKIE, Dr Jo Twist OBE (Bild: BAFTA)



Det var en stor inspiration för den konstriktning jag gick i. Jag gillade också de oroväckande undertonerna den hade med historien som stod i kontrast med det färgglada yttre, en atmosfär jag siktade på i mitt eget spel, sa de.

Ordförande för BAFTA Games Committee och VD för UKIE, Dr Jo Twist OBE sa att hon blev förbluffad av talangen i årets tävling.


Under ett år då ungas utbildning blev allvarligt störd är det fantastiskt att se så många underbara idéer komma in.

Spel har spelat en så viktig roll för att ansluta, stödja och underhålla människor under det senaste året och det har varit fascinerande att se hur mycket den bredare industrin har påverkat deltagarna positivt, med flera av dem som citerar sina samtida titlar.

Läs mer

Senaste spelrecensionerna
The Legend of Zelda: Skyward Sword HD Kristaller Game Builder Garage Legend of Mana Remaster


Vi var så imponerade av originaliteten som visades över hela linjen och gratulerar årets finalister.

BAFTA YGD -ceremonin kommer att streamas på BAFTA: s YouTube, med höjdpunkter och klipp från showen att se på Twitter , med hashtaggen #YGD2021.

Se Även: