Granskning av XCOM 2-konsolversion: 'Tusen strider, tusen segrar'

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Från Mass Effect till Telltales The Walking Dead (och inte att förglömma Dead Space 2:s brutala Severed story DLC), jag är inte främmande för att bli utsatt för den känslomässiga vridaren av en TV-spel .



Men hur fängslande dessa spel än var, ledde de dig ofta längs en uppsättning förutbestämda vägar, där du lämnades maktlös för att undvika alla nervkittlande händelser.



I XCOM 2 sätts dock varje enskilt ögonblick av kvardröjande tragedi och flyktig glädje igång av dig. Varje soldat under ditt befäl börjar som en främling, men efter varje magslitande skottlossning, varje knapp seger, blir de levande, andande människor.



Du kommer att fostra dem från fräscha nybörjare till grisliga veteraner, hitta på bakgrundshistorier för dem i ditt huvud och till och med namnge dem efter vänner och släktingar om du är så sugen.

XCOM 2

Berättelsen är direkt från TV-programmet Earth: Final Conflict

Deras segrar blir dina segrar, och du kommer att känna varje sår som om det vore ditt eget. Ett fel drag från dig, ett enda förhastat beslut, och någon tar sig inte tillbaka till basen för det där festliga glaset varm mjölk. En soldats död blir lika mycket en psykologisk förlust som den är en taktisk.



amsterdam rött ljus fönster

Kort sagt, om du föredrar att dina spel lämnar dig utan en genomträngande skuldkänsla, bör du nog undvika.

Ursprungligen släppt för PC i februari och nu äntligen på väg till konsoler, XCOM 2 är uppföljaren till 2012 års XCOM Enemy Unknown, (i sig själv en omstart av en 90-tals PC-franchise).



Ett turbaserat strategistridsspel, du har i uppdrag att besegra några främmande besökare med ganska otäcka, planeterövrande avsikter. Om du spelade och slutförde Enemy Unknown, kanske du blir ledsen över att höra att allt ditt hårda arbete var förgäves, eftersom din framgång med att avvärja de ovänliga ETs var kortlivad.

XCOM 2

De formskiftande ansiktslösa fiendetyperna kommer att ge dig mardrömmar

Två decennier har gått, under vilken tid mänskligheten har förlorat kriget mot inkräktarna, som nu ockuperar jorden under sken av en fredlig och välvillig kraft med hjälp av ett antal förrädiska människor. Om du har sett 1980-talets sci-fi-miniserie V, kommer du att förstå kärnan.

För den oinvigde ligger spelets kött i stridsuppdragen du tar dig för, guidar din trupp in i strid tur för tur och försöker överträffa dina utomjordiska fiender med taktisk positionering och noggrann användning av soldaternas förmågor.

Karaktärsklasser förblir liknande den tidigare titeln, med prickskyttar, specialister för helande och hackning och grenadjärens tunga ammunition. Assault-klassen finns inte längre, men Ranger tar dess plats. (Du kommer att få låsa upp ett par till när spelet fortsätter, men jag kommer att överraska dem)

XCOM 2

De tidigare ogräsiga Sectoids har tydligen varit på gymmet

Mellan sorteringarna förvandlas spelet till en bashanteringssim, eftersom du tilldelar resurser för att förbättra din utrustning och dina trupper. Du får också bestämma när och var du utökar din verksamhet för att förena motståndsfickor till en global kraft som kan återta planeten.

Hittills så XCOM. Men även om mer av samma sak inte nödvändigtvis skulle vara så dåligt, lyckas uppföljaren bygga på formeln tillräckligt för att den ska kännas fräsch. Den där nya Ranger-klassen jag nämnde tidigare? De är utrustade med ett svärd, vilket betyder att närstrider nu är på bordet.

Tidigare var det bara utomjordingar (och sena MEC-soldater i Enemy Within-expansionen) som kunde komma på nära håll. Att rusa fram en bråte robot eller skrämmande människa-orm hybrid kommer fortfarande att lämna dig ute i det fria, men ditt blads kraftfulla skiva kan skära fiender i strimlor.

XCOM 2

Uppdragen är lika spända som alltid

XCOM 2 introducerar också konceptet med döljande. Istället för att blint behöva vandra in i ett läger av fiender som väntar på din ankomst, startar din trupp denna gång uppdrag med utomjordingarna helt omedvetna om din närvaro tills du vandrar in i tydligt markerade zoner. Genom att använda detta fönster av smygande kan du sätta upp några verkligt episka bakhåll, och lämnar skurkarna på bakfoten när de går ut i sina affärer utan att bry sig i världen.

Det finns också ett nytt loot-system på gång, med besegrade fiender som med jämna mellanrum släpper användbara bitar och guppar. I likhet med Meld-behållarna från Enemy Within, kommer begagnade godsaker att förfalla om du inte får en soldat att nå dem inom ett visst antal varv.

På tal om turräknare, du kommer att se dem en hel del under kampanjen. Medan XCOM: EU (och i större utsträckning, EW) sällan presenterade uppdrag som hade en gräns för antalet varv du kunde ta. detta känns snarare som regel än undantag i XCOM 2.

XCOM 2

Denna fredsbevarande styrka verkar inte särskilt fredlig

Detta extra lager av tryck tvingar fram ett mer pragmatiskt tillvägagångssätt, vilket innebär att du vill skjuta på fördelen när du kan. Detta sträcker sig till det strategiska metaspelet, där utomjordingarna nu lanserar motoffensiver beroende på vilka val du gör. Det bidrar verkligen till känslan av sista dikets desperation från din trasiga gerillastyrka.

Ändå är spelet inte perfekt. I tekniska termer kan det kännas grovt runt kanterna - åtminstone på Xbox One-versionen - med mellansekvenser som ibland skakar och långa laddningsskärmar som bryter upp flödet lite för mycket.

Menyer på skärmen kommer ibland att flimra och spraka i vad som verkar vara ett försök att få dem att verka som faktiska holografiska menyer i världen. Även om detta bidrar till den grova och klara känslan av din kullerstensteknik, är det obehagligt för ögonen och otroligt häftigt med tanke på hur lång tid du kommer att spendera på att stirra på dessa skärmar under en genomspelning.

Bortsett från dessa problem är XCOM 2 en värdig efterträdare. Med mer dramatik än EastEnders omnibus - och en snabb kampanj som belönar den djärva spelaren - den höjer spänningen, frustrationen, vånda och glädje på sätt som måste spelas för att verkligen förstås.

Plattform: Xbox ett , PS4

Pris: £39,99

Kevin Lynch recenserade tidigare PC-versionen av XCOM 2, du kan läsa hans tankar här.

Senaste spelrecensioner
Mest lästa
Missa inte

Se Även: