Vem var Mary Wilson? Hustru till premiärminister Harold var underbar poet och tyst rock under turbulenta politiska tider

Politik

Ditt Horoskop För Imorgon

Mary tyckte aldrig om att bo ovanför butiken på Downing Street(Bild: Daily Herald)



Harold Wilsons hustru Mary var den tysta klippan i hans premiärskap under turbulenta politiska tider.



Hennes död vid 102 års ålder bryter den sista länken med 1960- och 70 -talen - år då Labour krigade lika mycket mot sig själv som med Tories.



Mary var en duktig poet och en stark sinnad kvinna i sig själv, hon trivdes aldrig ovanför butiken i Downing Street.

Men den CND-stöttande dottern till en församlingsminister stod vid sin man inför intensiv mediekritik och förrädiska komplott mot hans ledarskap.

love island sophie grad

Mary träffade Harold på en tennisklubb 1934 (Bild: PA)



Född Gladys Mary Baldwin 1916, i Diss, Norfolk, arbetade hon som stenografskrivare på Lever Brothers tvålfabrik i Port Sunlight, Cheshire, där Harolds far var en industriell kemist.

Mary träffade Harold på en tennisklubb 1934 och efter tre veckor meddelade den kärleksfulla tonåringen och framtida PM att han skulle gifta sig med henne.



Harolds förstklassiga hjärna tog honom till Oxford och akademin och Mary måste ha sett fram emot ett fredligt liv efter deras bröllop på nyårsdagen 1940.

Men Harold togs in i tjänsten och i stället för att återvända till det akademiska livet efter kriget återvände han som Labour -MP för Ormskirk i Attlees jordskredsseger 1945.

europeiska kandidater i mitt område

Med två unga söner - Robin, född 1943 och Giles, 1948 - var Mary tvungen att anpassa sig till livet i politikens malström, med en man som blev den yngsta ministerministern, 31 år.

Mary var tvungen att anpassa sig till den politiska världen när hennes man blev statsråd vid 31 års ålder (Bild: PA)

vilken tid öppnar vallokalerna i Storbritannien

Hon var vid hans sida vid politiska evenemang, även om hon inte alltid höll med Harold, som senare var MP för Huyton. Till exempel röstade hon emot Storbritanniens medlemskap i EG 1975.

paret bodde tyst i Hampstead Garden Suburb, norra London, och semestrade på deras Scilly Isles stuga, där Mary var tvungen att stå ut med tidningsfotografer som knäppte henne på stranden.

Hon uppmärksammade inte publicitet och gav sällan intervjuer. Hennes första diktvolym publicerades under Harolds första premiärtid 1970, och sålde 75 000 exemplar.

Mary beskrev en gång sig själv som ensam och framställdes senare som en politisk änka som levde på armlängds avstånd från de politiska krångel som hennes man utmärkte sig med.

När rykten sprids om en komplott mot hans ledarskap sa Wilson: Jag vet vad som händer - jag pågår!

Men efter sin tredje och oväntade valseger under gruvarbetarstrejken i februari 1974 satte Mary foten och de bodde i sitt eget hem i Lord North Street, inte ovanför butiken i No10.

Mary uppvaktade inte publicitet och gav sällan intervjuer (Bild: PA)

933 ängelnummer betydelse

Mot slutet av sin premiärperiod 1976 visade Harold tydliga tecken på demens och hon uppmanade honom att gå i pension.

Hans beslut att avgå chockade alla utom några nära medhjälpare och Mary såg efter honom resten av livet tills han dog 1995.

Med Harolds upphöjning till Lords 1983 blev hon Lady Wilson från Rievaulx men undvek till stor del det offentliga livet och bodde blygsamt i en lägenhet på Victoria Street.

Mary dog ​​på onsdagen på St Thomas ’Hospital, London.

1919 nummer betydelse

Dame Margaret Beckett MP hyllade och sa: Hon var en extremt intelligent och jag skulle säga en formidabel kvinna men det låter som om hon var hård. Hon var en riktigt härlig person.

Arbetsledare Jeremy Corbyn twittrade: Trist att höra om Mary Wilsons död.

En underbar poet och ett stort stöd i Harolds allmänna valsegrar.

Se Även: