Vem England kan möta i Euro 2020 -åttondelsfinalen efter att ha garanterat plats i knockout -etapper

Fotboll

Ditt Horoskop För Imorgon

England har kvalificerat sig för knockout -etappen i Euro 2020 trots att det fortfarande finns en match kvar i grupp D.



Den invecklade karaktären hos det nuvarande turneringsformatet - med fyra av de sex tredjeplacerade sidorna som avancerade - innebar att Belgiens vinst mot Finland på tisdagen bekräftade utvecklingen av Gareth Southgates sida.



Även om de tre lejonen besegras av Tjeckien på tisdagskvällen, kan de inte sluta lägre än trea i gruppen och ha nått fyra poäng - mer än poängtalen i Finland och Ukraina.



Trots att de säkerställer deras framsteg till åttondelsfinalen finns det tre helt olika vägar beroende på vilken position England slutar i gruppen.

Englands spelare tränar inför deras sammandrabbning mot Tjeckien på tisdag

Englands spelare tränar inför deras sammandrabbning mot Tjeckien på tisdag (Bild: FA via Getty Images)

En seger skulle få dem att toppa gruppen och spela deras åttondelsmatch på Wembley, potentiellt mot en mycket tuffare motståndare, medan oavgjort skulle se dem sluta tvåa och nederlag lämnar dem öppna för en potentiell tredjeplats.



Gruppvinnare

Om England slår Tjeckien vinner de grupp D och spelar på Wembley i åttondelsfinalen klockan 17 på tisdagen den 29 juni.

De kommer att spela tvåan i grupp F-den så kallade 'Dödens grupp'. In på den sista matchdagen kan det vara vilken som helst i Portugal, Frankrike, Tyskland eller Ungern.



Världsmästarna Frankrike toppar för närvarande gruppen på fyra poäng med Tyskland - VM -vinnare 2014 - på andra plats på tre poäng, över tredjeplatsen Portugal, de återstående mästarna, på tre poäng med Ungern på en poäng.

Om den sista gruppspelsdagen blir till, kommer Tyskland, som har hemmafördel, att slå Ungern och Frankrike kommer att gå ut ur Portugal, vilket innebär att Tyskland slutar tvåa - även om detta kommer att byta till Frankrike om de gör oavgjort med Portugal, eller faktiskt portugisiska om de vinner den matchen.

Det mest troliga scenariot är att England är värd för Tyskland eller Frankrike på Wembley i åttondelsfinalen.

Tvåa

England slutar tvåa i gruppen om de spelar oavgjort mot Tjeckien och spelar tvåa i grupp E i Köpenhamn klockan 17 på måndagen den 28 juni.

Alla fyra lag i grupp E kan teoretiskt vinna gruppen eller sluta tvåa med Sverige som för närvarande intar toppositionen i den sista omgången.

Vilket är det bästa scenariot för England inför deras sammandrabbning mot Tjeckien? Kommentera nedan

De kommer att möta Polen, som för närvarande ligger i botten av gruppen med bara en poäng - men som fortfarande kan vinna gruppen om de slår Sverige och Spaniens spel mot Slovakien slutar oavgjort.

För att Spanien ska vinna gruppen måste de slå Slovakien och hoppas att Sverige inte slår Polen.

havsnivåhöjning spådomar i Storbritannien

För att Slovakien ska vinna gruppen måste de slå Spanien och hoppas att Sverige inte slår Polen.

Alla fyra sidorna kan sluta tvåa beroende på kombinationen av resultat på sista dagen.

Tredje plats

Om England förlorar mot Tjeckien och Skottland slår Kroatien, vid sidan av en tremålssving, slutar England trea i grupp D.

England kommer fortfarande definitivt att avancera i detta osannolika scenario, på grund av att vara en av de fyra starkaste tredjeplacerade sidorna.

Det finns tre scenarier i detta fall - beroende på resultat i andra grupper.

England kan möta Nederländerna (grupp C -vinnare) i Budapest kl 17.00 söndagen den 27 juni.

England kan möta Belgien (grupp B -vinnare) i Sevilla klockan 20.00 söndagen den 27 juni.

England kan möta grupp E -vinnarna (en av Sverige, Slovakien, Spanien, Polen) i Glasgow klockan 20.00 tisdagen den 29 juni.

Se Även: