Vad händer med GameStop? Frågor som besvaras mitt på Reddit -börsen

Reddit

Ditt Horoskop För Imorgon

Vad

Fram till nu var GameStop helt enkelt en annan kämpande amerikansk återförsäljare(Bild: REUTERS)



Aktierna i den amerikanska återförsäljaren GameStop ökade kraftigt i veckan efter att en grupp amatörhandlare riktade sig mot spelkedjan, vilket fick professionella Wall Street -investerare att förlora miljarder dollar.



High street -jätten, som kämpade ekonomiskt, hamnade i en 'kort press', vilket utlöste en internet -sammanbrott.



Och många av dem som tog ett spel har tjänat stora pengar - trots att de visste väldigt lite om hur aktie- och aktiemarknaden fungerar.

Wall Street -kommentatorer har kallat det ett 'fenomen', 'vansinnigt' och gillar 'ingenting [de har någonsin sett'.

Om du ser rubrikerna och undrar vad som händer - och om du ska investera - här är vad du behöver veta.



Den som funderar på att lägga ner pengar bör för det första vara medveten om att aktier och aktier är en otroligt volatil verksamhet.

Din investering kan krascha så snabbt som den kan stiga så se till att du känner till riskerna och har råd med eventuella förluster i god tid.



Är du engagerad i GameStop? Hör av dig: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk

Vad är GameStop?

Vad händer med Gamestop? Dina frågor bland Reddit -börsen

För många Reddit -investerare gjordes det enbart för underhållning (Bild: NurPhoto/PA -bilder)

GameStop är en amerikansk high street -spelkedja som specialiserat sig på videospel, konsoler och teknik.

Liksom många fysiska återförsäljare har det kämpat sedan starten av coronaviruspandemin, med dess ekonomiska problem förvärrade när konsumenterna vände sig till onlineshopping.

Faktum är att den 37-åriga kedjan nyligen tillkännagav planer på att stänga 450 butiker permanent.

Det är naturligtvis innan dess aktier började skjuta på nätet - ett drag som vissa säger kan förändra sitt öde helt.

Vad handlar GameStop -dramat om?

Kan detta markera återupplivningen av GameStop? (Bild: Getty)

Allt är kopplat till ett forum som heter & apos; wallstreetbets & apos; på en social media -plattform online som heter Reddit.

Forumet har cirka 4 miljoner medlemmar som regelbundet diskuterar aktier och aktier och där de ska investera sina pengar nästa.

Under de senaste sex månaderna, accelererande under de senaste veckorna, har användarna nollat ​​in ett huvudlager - GameStop - och en taktik som involverar den 'korta pressen'.

På aktiemarknaden kan du satsa på att en aktiekurs faller snarare än att stiga, genom att 'låna' aktier och sälja dem till det aktuella priset, med skyldighet att köpa dem vid ett senare tillfälle, till vilket pris de sedan har nått.

GameStop, före vansinnet, var en av de mest korta aktierna på den amerikanska marknaden, eftersom en rad medel satsade på att det skulle sjunka under pandemin.

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Men under de senaste veckorna och månaderna började Reddit -användare köpa in.

GameStops låga aktiekurs tack vare shorterna gjorde det relativt enkelt för ett stort antal människor att engagera sig med lite pengar.

När aktiekursen steg och steg, köpte fler in - både för att utlösa den korta klämmen, och för att själva kursen nu var ett sätt att tjäna pengar.

Det ökade GameStops aktiekurs med mer än 700% på en vecka.

Professionella handlare som kortade aktien måste nu köpa tillbaka aktien för att uppfylla sina skyldigheter enligt den korta - vilket kommer att driva priset ytterligare.

Som ett resultat har de tappat miljarder, vilket har fått en hel hedgefond att gå i konkurs.

Varför investerade människor?

För vissa var det enbart för underhållning (vissa investerare donerade till och med sina vinster till välgörenhet), för andra var det en hämndattack på Wall Street. I andra fall var det helt enkelt en chans att tjäna några seriösa pengar.

Vad hände med aktier den här veckan?

De växte - mycket (Bild: Getty)

Aktierna i GameStop steg med svindlande 359%, från $ 96,80 (£ 70,83) till $ 347,50 (£ 254,25).

Faktum är att aktierna har stigit med otroliga 10 692% sedan april 2020 då de prissattes till bara 3,25 dollar (2,38 pund).

Det betyder att investerare som köpte till April låga pris och sålde dem i veckan skulle ha gjort en vinst på $ 344,25 (£ 251,88) per aktie.

Kan jag investera?

Vissa mäklare har stängt av sina plattformar på grund av efterfrågan

Vissa handelsmäklare, inklusive Robinhood och Interactive Brokers, har tvingats sluta ta emot nya kunder medan de hanterar en eftersläpning i efterfrågan.

Investeringsplattformen Trading 212 sa: ”På grund av efterfrågan utan motstycke har vi tillfälligt slutat ta ombord nya kunder.

'När vi har bearbetat den befintliga kön kommer vi att vara öppna för nya registreringar.'

Ska jag investera?

Att investera är i huvudsak spel och det finns inga garantier för att dina pengar kommer att generera någon avkastning.

Det finns faktiskt en stor chans att aktiekurserna kommer att sjunka, vilket innebär att du kommer att göra en förlust.

GameStop -aktier har redan börjat gå ner i värde trots hypen. Reddit -forumet har också stängts tillfälligt.

Höjder håller inte för evigt, och ofta slutar en kort kläm i att priserna sjunker tillbaka till de var innan, även om efter hur lång tid det varierar.

Rick Eling, investeringsexpert på Quilter, sa: ' När en börshistoria går i mainstream kan det finnas en känsla av att missa. Men att köpa en enda aktie är otroligt hög risk och eftersom denna aktie i synnerhet stiger kommer du troligare än inte att förlora sina pengar. Bubblor sprack alltid. Detta är lika sant idag som det var i USA 1929, Storbritannien på 1700 -talet eller Holland på 1600 -talet. Girighet förändras inte.

'Bekantskap med ett företag kan ge en falsk känsla av dess risker. Om folk en gång ägde en Nokia, eller handlade i en GameStop, kan de känna sig mer bekväma att spekulera i dessa företag.

”GameStop -situationen är långt ifrån bara investeringar, men det uppmärksammar investeringsförmågan. Siffror från Bank of England visar att överskottsbesparingar på cirka 100 miljarder pund har byggts upp av hushåll i Storbritannien under Covid-19. Frestelsen för uttråkade människor som fastnar hemma för att 'spela marknaderna' i en app är verklig, men många kommer att ta reda på till sin kostnad att det inte finns några gratis pengar.

behöver du tv-licens för netflix

”Att investera är kraftfullt, men som med det mesta fungerar det bara för dig om du vet hur du använder det. Om du ville börja investera är det bästa alternativet att välja en diversifierad fond med flera tillgångar. En rådgivare kan hjälpa dig att hitta något som passar din riskprofil, dina ESG -preferenser och mer. '

Se Även: