Vi bytte hem - flytta om du vill ha ditt ideala rådhus

Privatekonomi

Ditt Horoskop För Imorgon

Lulu Rushfirth

Lulu Rushfirths hus i Norwich, som hon hyrde av fullmäktige



I och med att återtag av hem ökar, kommer många fler familjer sannolikt att vända sig till rådsbostäder för att hålla tak över huvudet.



Men det finns redan fyra miljoner människor på väntelistor för boende.



gerard butler och morgan brown

Så även om du har turen att erbjudas ett hus eller en lägenhet är det kanske inte riktigt vad du hoppades på - eller till och med i ett lämpligt område.

Och som de miljoner människor som redan finns i ett råd eller bostadsrättsförening hem kan det vara en lång, svår process att flytta till en mer lämplig.

Svaret är att byta med en annan hyresgäst - något hundratals familjer gör varje vecka i hela Storbritannien - med hjälp av en process som kallas ömsesidigt utbyte.



Mike Griffin, uthyrningschef på Southern Housing, säger: Det finns stora fördelar med att göra ett ömsesidigt utbyte. Det utvidgar dina alternativ, förlänger avståndet du kan flytta och låter dig ställa in din egen tidtabell.

Mandy Rowe, 27, som flyttade från Birmingham till Woking i en sexvägsbyte förra året, visar att om du är tillräckligt bestämd är det möjligt att få ditt drömrådhus. Hon förklarade: Jag gick med på HomeSwapper -webbplatsen och hittade ett hus i Woking i Surrey som jag ville byta till.



Så jag började hjälpa dem att hitta en lägenhet att flytta till i London. Det var enkelt och kort innan hade jag en trevägsbyte i handen.

Den tredje personen i kedjan gillade inte mitt hem men det dröjde inte länge innan vi hittade ytterligare tre personer som alla letade efter byten.

Efter några förhandlingar om flyttdatum flyttade vi alla i juni 2007.

Med 45 000 familjer som förväntas förlora sina hem genom återtagande 2008, befaras det att huslistans väntelistor kommer att växa till fem miljoner år 2010.

Situationen är så hemsk att regeringen överväger att skaka om rådsbostäder. Det kan innebära att befintliga hyresgäster står inför regelbundna granskningar och till och med vräkning för att se till att de mest behövande får boende.

En talesman för en lokal regeringsförening påpekade att förutom att hjälpa människor att ta kontroll över var de bor kan ömsesidigt utbyte också hantera väntelista -krisen.

Han sa: Det hjälper många människor att flytta till en plats där de vill vara och det kan vara ett sätt att hjälpa ner väntelistorna.

Hur man byter

Det första steget är att hitta någon vars hem du vill bo i - och som vill bo i ditt.

Vissa officiella hyresvärdar har sin egen ömsesidiga utbytestjänst, antingen online eller på papper, och råd har listor över personer som vill flytta till området. Du kan kontakta dem direkt för att se om de vill byta eller försöka annonsera i skyltfönster, stormarknader eller lokala tidningar.

Men oftast är det snabbaste och enklaste sättet genom att registrera dig för en matchmaking -webbplats. De två statligt ackrediterade webbplatserna är www.

homeswapper.co.uk och www.houseexchange.org.uk . Båda är gratis att använda förutsatt att din hyresvärd har registrerat sig med dem. HomeSwapper kostar £ 6,95 för tre månader om din hyresvärd inte är registrerad.

Ange dina uppgifter och vart du vill flytta och om du har tur hittar du en möjlig matchning. HomeSwapper säger att fyra av fem nya medlemmar får matcher inom 24 timmar men ibland kan det ta mycket längre tid. Lulu Rushfirth fick till exempel vänta mer än två år.

Om du har hittat någon vars hem du vill flytta till, men som inte vill flytta till ditt, är det fortfarande möjligt att ordna en flytt. Om du kan hitta någon för att slutföra slingan kommer du att göra en trevägsbyte. Det är också möjligt att byta fyra eller fler hem.

När du letar efter en byte Mike Griffin, från Southern Housing, ger råd: I stället för att bara ange dina detaljer och vänta på att andra människor ska närma dig, rekommenderar vi alltid att du surfar på webbplatsen så mycket som möjligt för att få en uppfattning om vad som är tillgängligt och vad det är realistiskt att hålla ut för.

När du tror att du har hittat en byte, kontakta personen som du vill byta med och ordna med att titta runt i deras egendom. Be därefter din hyresvärd om tillstånd att byta - de säger inte nej om det inte finns en bra anledning, men du kan bli vräknad om du byter utan tillstånd.

Din hyresvärd kommer att kontrollera din egendom och förutsatt att bytet är överenskommet (enligt lag bör du höra inom sex veckor) måste du underteckna en uppdragshandling - samtycka till att bli den andra hyresvärdens hyresgäst. Kontrollera hyresavtalet: hyran kan gå upp eller ner, till exempel, och dina rättigheter och skyldigheter kan vara annorlunda. Kom slutligen överens om ett flyttdatum, hyra en skåpbil och börja packa.

BYTE

3-bädds terrass, Norwich

Maddy Johannes, 30, är ​​administratör på deltid och har tvillingflickor i tvåårsåldern. Hon bodde i ett bostadsföreningshus med två sovrum i Fakenham, Norfolk.

Jag HAR hyr ett tvåbäddshus i Fakenham, Norfolk, från Broadland Housing Association, men jag ville verkligen flytta till Norwich centrum.

Mitt hus var sött men det var verkligen inte tillräckligt stort för oss. Alla mina vänner och familj är i Norwich, och jag ville flytta dit för bättre arbetsmöjligheter. Min syster berättade om House Exchange -webbplatsen. Jag registrerade mig och ringde hundratals och hundratals människor.

Jag var verkligen bestämd, men det var frustrerande eftersom inte alla håller sina detaljer uppdaterade. Vad jag ville var också ganska specifikt. Jag hade ingen tur i två eller tre månader, men då kontaktade en dam mig om Glenda, i Swannington, och vi försökte ordna en trevägsbyte. Det föll igenom men Glenda var verkligen angelägen om att flytta till mitt hus, så allt jag behövde göra var att hitta någon som ville gå från Norwich till hennes hus.

Jag tittade på webbplatsen igen och hittade Lulu, som hade försökt flytta i ett par år. Hon kunde inte hitta någon som ville ha sitt hus i Norwich på grund av den lilla trädgården.

Vi var alla nöjda med bytet, så vi kontaktade våra hyresvärdar. Till slut kom de bara tillbaka till oss inom den lagstadgade gränsen på 42 dagar och vi tre var ivriga att gå.

Mitt nya hus är perfekt.

Jag har tre anständiga sovrum, det finns en innergård och parken ligger precis runt hörnet. Läget är perfekt för skolor, affärer och arbete.

3-bädds terrasshus, Norfolk

Lulu Rushfirth, 27, hennes partner Mark Brown, 35, en kylrumstekniker, och deras barn Connor, 10, och Megan, sju, bodde i ett radhus med tre sovrum i Norwich som de hyrde av stadsfullmäktige.

VI hade varit där i sju år och när barnen blev äldre ville vi ha en större trädgård.

charlene vit make bild

Rådet berättade om House Exchange -webbplatsen och jag anmälde mig för ett par år sedan. Många människor var intresserade av vårt hus på grund av platsen men drog sig ur när de såg hur liten trädgården var.

Jag hade gett upp och glömt att jag fortfarande var registrerad när jag fick ett telefonsamtal från Maddy.

Hon frågade om jag skulle vara intresserad av en trevägsbyte. Vi gick för att se Glendas hus med tre sovrum i Swannington nästa dag och gillade det verkligen.

Vi sorterade pappersarbetet och mitt hus inspekterades inom en vecka men sedan hörde jag ingenting i evigheter.

Vi fick bara reda på fem dagar innan vi skulle flytta att det definitivt var igång, så det var lite hektiskt.

Men nu har vi lagt oss riktigt bra. Det är mycket säkrare i byn och trevligt och tyst.

Barnen älskar den stora trädgården och hunden laddar upp och ner.

Jag tittar på nya skolor för barnen och har köpt en åtta fot lång plaskdamm.

Vi ser verkligen fram emot nästa sommar.

2-bädds terrass, Norfolk

Glenda Wills, 60, bodde i ett parhus med tre sovrum i byn Swannington, Norfolk, som hon hyrde av ett bostadsrättsförening.

Jag hade bott i byn i cirka 20 år men mina döttrar flyttade ut för mer än tio år sedan och min son gick med i armén för fyra år sedan.

Det finns inga faciliteter i byn och bara två bussar om dagen.

Jag kan inte köra bil och till slut blev jag riktigt nere.

Min familj brukade komma och träffa mig men jag kunde inte göra någonting.

Jag var tvungen att få någon att lyfta mig och göra en veckas shopping på en gång.

Trädgården var också så stor att det var riktigt svårt att ta hand om. Min dotter Debra, som bor i Fakenham, föreslog att jag skulle byta.

Hon skrev in detaljerna på datorn och sedan hittade Maddy mig och organiserade allt.

Det tog ungefär två eller tre månader från det att Debra började leta.

Jag har nu ett tvåbäddshus i Fakenham och jag kan gå till stan på 10 eller 15 minuter.

Jag är ungefär tre minuters promenad från Debra och hennes familj och mina barnbarn Louis och Callum dyker upp hela tiden.

Hyran är cirka £ 8 i veckan mer men jag kan hantera trädgården nu, och huset har centralvärme så det är mycket mysigare.

Flytten har fått mig att må så mycket bättre - det har verkligen förändrat mitt liv.

DU KAN INTE Byta om du ..

- Har en hyresrätt.

- HAR ett domstolsbeslut för innehav av egendomen.

- HAR brutit din hyresrätt.

- ÄR bakom med hyra.

brian may dotter bröllop

- HAR INTE gjort reparationer som är ditt ansvar.

- Bytet skulle leda till trångboddhet, eller att en hyresgäst har för stor fastighet (men du får vanligtvis ett extra sovrum).

- EN av fastigheterna har anpassats för funktionshindrade och den nya hyresgästen behöver inte de faciliteterna.

Se Även: