Varför är jag så uppsvälld hela tiden? De främsta orsakerna och hur man behandlar dem

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Oavsett om det är en anfall av semestermage, halsbränna efter en tung måltid, eller bara ibland känner dig uppsvälld, är problem med ditt matsmältningssystem en av de fem främsta anledningarna till att vi besöker vår husläkare.



Siffror visar att 70 procent av människorna regelbundet lider av magbesvär, med Irritabel tarmsyndrom ( IBS ), sura uppstötningar och vanlig gammal förstoppning tre av de vanligaste orsakerna.



Det är inte många av oss som är bekväma med att prata om våra tarmproblem, oavsett om det är matrelaterat till barn eller något mer allvarligt som fördröjer att vi får hjälp.



Det kan hjälpa att veta vad som är orsaken till din uppblåsthet - men kom ihåg att ingenting ersätter en läkares råd.

Här är vanliga orsaker och hur man blir av med en uppsvälld mage.

Vilka är symptomen på en uppsvälld mage?

1. Irritabel tarm

Irritabel tarm, förstoppning

Irritabel tarm kan vara smärtsamt (Bild: Getty)




Kan vara orsaken om: Du har varit uppsvälld under lång tid och har även upplevt symtom som smärta, förstoppning och/eller diarréanfall.



Ett vanligt tarmtillstånd, IBS är en funktionell störning, vilket betyder att det inte är något fel med själva tarmens struktur, men hur tarmen fungerar är onormalt.

Peter Whorwell , professor i medicin och gastroenterologi vid University of Manchester, säger: Vi tror att tarmen är överkänslig hos IBS-drabbade så dess normala processer orsakar symptomen.

Uppblåsthet är en av de mest störande biverkningarna av IBS. Vissa kvinnor går upp ett par klänningsstorlekar och behöver till och med olika kläder beroende på om de är uppsvällda eller inte.

För många tenderar det att förvärras mot kvällen, så det kan störa ditt sociala liv.

Det finns inget botemedel mot IBS, men du kan hantera symptomen.

Att skära bort spannmålsfibrer lindrar symtomen med mellan 30 % och 40 % hos majoriteten av de drabbade, säger professor Whorwell.

Det innebär att undvika fullkornsbröd, havre, müsli, digestive kex, flingor och alla andra frukostflingor än Rice Krispies, men vitt bröd, kakor, kex och de flesta kex är bra.

Försök att göra detta i tre månader för att se om det hjälper. Probiotika kan också lindra symtomen - Holland och Barrett lager dessa tuggbara probiotiska tabletter .

Du kan också prova Activia yoghurt, eftersom den probiotiska stammen de innehåller har visat sig hjälpa IBS - Sainsbury's har förpackningar med 4 Activia yoghurtar .

Du kan också prova ett tillskott som t.ex BioCare Acidophilus (£21,27 för 60 kapslar, på Amazon ), och det är värt att träffa din husläkare.

Läkare kan ordinera medicin till dig, såsom krampstillande medel, laxermedel och antidiarrémedel.

Det är inga problem att ta laxermedel och anti-diarréer på lång sikt om du har IBS, tillägger professor Whorwell.

2. Flatulens kan vara en orsak till uppblåsthet

Kan vara orsaken om: Du släpper igenom mycket vind, men märker inga andra symtom.

Vi upplever alla gasbildning då och då – det är helt normalt att göra det upp till 15 gånger om dagen – och ibland kanske du inte ens märker att du gör det.

Även om det inte finns någon medicinsk definition av överdriven flatulens, om det stör dig och gör livet besvärligt eller känns obekvämt, finns det åtgärder du kan vidta för att minska den.

Försök dra ner på mat som innehåller mycket icke-absorberbara kolhydrater. Vanliga syndare är bönor och baljväxter, broccoli, kål, katrinplommon och äpplen och livsmedel som innehåller sockerersättningen sorbitol.

Dessa tenderar att smältas mycket långsamt och kan frigöra små mängder svavelgas medan de passerar genom tarmen.

Kostrådgivare Ian Marber säger: Ät mat långsamt och kom ihåg att tugga. Utan att tugga är det mer sannolikt att mat passerar in i tarmen delvis nedbruten och det finns en större chans att den kommer att jäsa och producera gas.

Var medveten om att ibland kan ett underliggande hälsotillstånd – inklusive de som listas här – också orsaka gasbildning.

Om problemet kvarstår kan du använda Activated Charcoal Saver Pack här , eller Sage Leaf tabletter .

3. Celiaki aka glutenintolerans

Kan vara orsaken om: Du känner dig ofta trött; du har gått ner i vikt utan någon uppenbar anledning; du lider av buksmärtor.

Celiaki är en negativ reaktion på gluten, som finns i vete, korn och råg och all mat som innehåller dem – allt från pasta och bröd till pajer och vissa såser och såser.

Det är ett autoimmunt tillstånd där kroppen förväxlar ämnen i gluten som ett hot och attackerar dem, vilket leder till skador på ytan av tunntarmen, vilket sedan påverkar din förmåga att ta upp näringsämnen från maten.

Det brukade främst diagnostiseras hos barn, men det är nu känt att människor kan gå odiagnostiserat till medelåldern.

Om du har dessa symtom, kontakta din läkare och be att få ta ett blodprov för celiaki. Riktlinjerna från National Institute for Health and Clinical Excellence säger att alla med uppblåsthet och andra symtom av IBS-typ bör testas för det.

röd telefonbox till salu

Om du får diagnosen kommer du att må bättre när du börjar undvika all mat som innehåller gluten.

För mer information om det besök www.coeliac.org.uk .

(Bild: GETTY)

4. Hormonella fluktuationer kan orsaka uppblåsthet

Kan vara orsaken om: Du är premenstruell eller i ett tidigt skede av graviditet .

Under graviditeten, och strax före din mens, höjs nivåerna av hormonet progesteron.

Detta kan sakta ner tarmens rörlighet eller rörelse, vilket innebär att maten passerar långsammare genom kroppen, vilket leder till uppblåsthet och eventuellt förstoppning.

Du burk slå svullen. Motion kan hjälpa till att förbättra tarmens rörlighet och att gå 30 minuter om dagen kan vara tillräckligt för att göra skillnaden.

Tänk på att även dricka mycket vätska och äta mycket frukt, grönsaker och fullkorn för att undvika förstoppning.

5. Äggstockscancer uppblåst symptom

Kan vara orsaken om: Uppblåsthet är ihållande och du har andra symtom som en evig mätthetskänsla och buksmärtor.

Symtomen på äggstockscancer tenderar att vara ganska vaga, vilket ofta är anledningen till att den diagnostiseras sent när den är svårare att behandla, så det är viktigt att vara medveten om potentiella tecken. Det är viktigt att gå till din läkare istället för att självdiagnostisera.

Mål äggstockscancer vd Annwen Jones säger: Nyckelsymptom är uppblåsthet som är ihållande snarare än att komma och gå och ökad bukstorlek. Se upp för ihållande och frekventa buksmärtor, ätsvårigheter och urinvägssymtom.

Det är osannolikt att dina symtom orsakas av ett allvarligt problem, men det är viktigt att kontrolleras.

Ta reda på mer online genom att besöka www.targetovariancancer.org.uk .

6. Icke-coeliac glutenkänslighet

Kan vara orsaken om: Samma som celiaki, men kan också innefatta ledvärk, muskelkramper, domningar i benen, viktminskning och kronisk trötthet.

Ett nyligen identifierat tillstånd, NCGS, uppstår när du har symtom på celiaki orsakad av en känslighet för gluten, men inga antikroppar dyker upp i blodprover och tarmslemhinnan ser normal ut.

Gastroenterolog Dr Kamran Rostami uppskattar att för varje person med celiaki kan det finnas sju med NCGS - det är upp till sju miljoner människor.

Inte alla läkare tror att NCGS existerar som ett separat tillstånd - och det finns inget diagnostiskt test för det ännu.

7. Lär dig dina triggers

Att veta vad som sätter igång magen som blossar upp kan hjälpa till att minska deras frekvens. Buscopan IBS Relief har skapat en gratis app för 'matdagbok' som kan hjälpa dig att identifiera dina mat- och stresstriggers. Du kan ladda ner appen på www.ibs-relief.co.uk/download.htm .

8. Lägre stressnivåer

Forskning visar att stress kan gå direkt till magen, vilket är anledningen till att antidepressiva medel används för vissa personer med resistenta IBS-symtom, säger kolorektalkirurg Herr West . Andra drogfria metoder är värda att testa först, såsom hypnosterapi, avslappningstekniker och att titta på sätt att hantera din stress från dag till dag.

9. Boosta dina goda bakterienivåer

Att börja dagen med en daglig probiotisk dryck eller kosttillskott kan höja tarmens goda bakterienivå, vilket kan hålla ditt matsmältningssystem friskt och kan hjälpa till att lindra eventuella obehag. Prova Healthspan Super20 Pro (£16,95, från healthspan.co.uk ).

10. Ät tidigt för att undvika halsbränna

Sura uppstötningar tenderar att slå till på natten när du ligger ner, så undvik att äta senare än kl. Försök att sova med en extra kudde för att minska tillbakaflödet av syra och ta en tablett som Nexium Control (£6,99, från apotek) som blockerar syraproduktionen.

11. Öka ditt vätskeintag

När det gäller att bekämpa förstoppning kan åtta glas vätska om dagen hjälpa genom att spola ut avfall ur ditt system och minska vattenretention. Och den goda nyheten är vilken vätska som helst duger. Vi trodde att det måste vara så vatten , men vi tror nu på vilken dryck som helst, även te och kaffe är bra, säger Mr West.

12. Prova lågFODMAP-dieten

Först nyligen utarbetat har detta hjälpt många människor med IBS, även om det är ganska restriktivt och kan vara svårt att följa. Det innebär att undvika livsmedel – särskilt frukt och grönsaker – som innehåller jäsbara sockerarter som kallas FODMAPs. Dessa matar de dåliga bakterierna i din tarm, släpper ut gasen som orsakar obehaglig uppblåsthet, magsmärtor och diarré för vissa. FODMAP livsmedel inkluderar lök, vitlök, blomkål, äpplen och kål. Men se till att du får råd från en registrerad dietist först för att säkerställa att du inte går miste om viktiga näringsämnen.

13. Ät mindre socker

Socker får skulden för många saker, och att störa tarmhälsan är en av dem.

'Det är inte känt exakt varför socker kan leda till en obalans mellan nyttiga bakterier och icke-nyttiga bakterier, och uppblåsthet, men det är värt att behålla som en behandling', förklarar Jeannette Hyde .

Men ersätt inte socker med ohälsosamma sockerersättningar.

'Konstgjorda sötningsmedel, som de som finns i dietdrycker, har visat sig orsaka obalans av bakterier hos djur, så det kan vara värt att undvika om du vill ha en platt mage', varnar Jeannette.

Försök att minska mängden socker genom att dra ner på kolsyrade drycker och godis. Det är fortfarande bra att ha dessa då och då som en behandling, men i överskott kan de orsaka matsmältningsproblem.

14. Fasta i minst 12 timmar

Att ha en fastetid på 12-14 timmar mellan middag och frukost kan främja viktminskning och uppmuntra nyttiga bakterier att frodas i tarmen, vilket kan förbättras ämnesomsättning och balansera hungerhormoner, säger Jeannette.

'Det är lätt att göra om du äter gott och tidigt - säg 19.00 till middag och sedan bara dricka vatten mellan då och en frukost kl. 07.00 nästa dag.'

15. Ät en regnbåge av frukt och grönt

(Bild: Getty)

'Ofta när människor har kronisk uppblåsthet blir de nervösa för många livsmedel och skär ut massor som innehåller fibrer', säger Jeannette.

'För en långsiktig tarmhälsa är det viktigt att inkludera många olika grönsaker och lite frukt.'

Vi har alla cirka ett och hälften av bakterierna i matsmältningskanalen, främst i tjocktarmen.

'För god hälsa måste din kolon frodas med många olika typer av bakterier, och sättet att främja det är att mata bakterierna med många typer av fiberrika livsmedel.'

Slå uppblåsthet på en vecka

Näringsterapeut Natalie Lamb har skisserat en sjudagarsplan för att hjälpa till med uppblåsthet. Här är de sju stegen:

  1. Börja ta en multi-stam probiotika.

  2. Använd äppelcidervinäger före varje måltid för att stödja matsmältningsfunktionen.

  3. Minska enkla sockerarter och raffinerade kolhydrater.

  4. Börja äta mer fibrer.

  5. Drick koppar hemgjord benfond eller inkludera den i soppor och grytor.

  6. Låt baljväxterna dra väl över natten. Det kommer att underlätta deras matsmältning om de orsakar dig uppblåsthet.

  7. Slappna av mer. Stress är känt för att minska nivåerna av nyttiga bakterier i tarmen.

För en mer detaljerad översikt över sjudagarsplanen, klicka på länken nedan och titta på att skapa din egen matdagbok.

När ska jag oroa mig?

Även om de flesta matsmältningsproblem beror på obekväma men inte livshotande tillstånd som IBS eller halsbränna , kan vissa symtom indikera allvarligare tillstånd som tarmcancer – särskilt om du är över 50.

Generalkonsulten och kolorektalkirurgen Nick West råder: Kontakta din läkare omedelbart om du upplever något av följande varningssymtom för 'röd flagga':

  • En ihållande förändring i avföring (förstoppning, diarré eller båda)
  • Eventuella klumpar eller knölar runt botten eller magen
  • Blöder från botten
  • Oförklarlig viktminskning
  • Ny och ihållande uppblåsthet bör alltid kontrolleras hos kvinnor över 45 för att utesluta äggstockscancer

Verkliga fall

Vi skickade fyra läsare med ihållande magbesvär för att träffa Nick West, generalkonsult och kolorektalkirurg på Spire St Anthony's Hospital i Surrey, för en grundlig undersökning för att undersöka deras problem.

(Bild: Adam Gerrard/)

Jag blir så uppsvälld att jag ser gravid ut

(Bild: Adam Gerrard/)

Hannah Lewis, 36, är en modell, som är singel och bor med sin åttaårige son i Ascot, Berks.

Magundersökning: Vanligt

Diagnos: IBS

Hannah säger: Jag har lidit av överdriven uppblåsthet i mer än 10 år och kan se gravid ut efter att ha ätit vissa livsmedel .

Jag får också fruktansvärda magkramper, förstoppning och kraftig gasbildning. Min husläkare har inte erbjudit mycket hjälp.

Vissa dagar är min mage så dålig att jag inte vill gå ut. Om jag har en viktig händelse att delta i äter jag antingen inte alls eller bara äter chips som inte får mig att bli svullen. Jag har testat receptfria läkemedel, men ingen har hjälpt särskilt mycket.

Herr Wests bedömning: Hannah har klassiska IBS-symtom. Hennes mamma led tydligen av det och det kan spridas i familjer.

Jag försäkrade henne att det inte är förknippat med en högre risk för några andra allvarligare tillstånd.

Behandling för Hannah handlar om symtomkontroll, eftersom hennes uppblåsthet blir värre med vissa livsmedel, inklusive grillade middagar och curryrätter.

Jag har rådet henne att undvika dessa och föra en matdagbok för att upptäcka andra triggers.

Att följa en låg FODMAP-diet kan förbättra IBS genom att undvika gasproducenter som lök, broccoli och äpplen.

Jag har bara ett bajs en gång i veckan

Michelle Nixon, 37, från Morden, Surrey, arbetar för en medicinteknisk firma och är en gift tvåbarnsmamma.

(Bild: Adam Gerrard/)

Magundersökning: Vanligt

Diagnos: Kronisk förstoppning

Michelle säger: Jag har lidit av förstoppning så länge jag kan minnas och öppnar bara mina tarmar en gång var sjunde dag.

Jag har provat flera laxermedel, som hjälper mig att gå på toa oftare.

Min kost är ganska hälsosam, även om jag förmodligen inte dricker tillräckligt med vätska under dagen och mina träningsnivåer kan vara bättre. Problemet oroar mig.

Herr Wests bedömning: Michelle har inga 'röd flagga'-symtom som kan tyda på cancer.

Hennes vikt och aptit är normala och hon har ingen familjehistoria av tarmsjukdomar.

Hon har helt enkelt idiopatisk kronisk förstoppning, på grund av ett trögt matsmältningssystem.

Det skulle vara värt att ta ett blodprov för att kontrollera hennes sköldkörtelnivåer, eftersom förstoppning är ett klassiskt tecken på hypotyreos när kroppen inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon.

Det receptbelagda laxermedlet Dulcolax kan hjälpa henne. Träning är också viktigt, liksom att dricka mycket vätska.

Jag kan bara inte låta bli att rapa

Angie Chace, 66, är en pensionerad redovisningsansvarig från Portsmouth, Hants.

37 ängelnummer betydelse

(Bild: Adam Gerrard/)

Magundersökning: Vanligt

Diagnos: IBS – med ytterligare tester rekommenderas

Angie säger: De senaste tre åren har allt jag äter eller dricker fått mig att rapa, med smärta och obehag bakom bröstbenet.

Jag har nyligen haft en mycket uppsvälld mage och tycker att båda dessa symtom blir värre med mat som lök, broccoli och bröd. Mina tarmar har aldrig varit regelbundna.

Herr Wests bedömning: Angie röker inte, tuggar tuggummi, dricker inte kolsyrat eller tar kokt godis – allt detta kan ge upphov till gas i magen.

Det kan vara hennes rapning beror på sura uppstötningar. Jag skulle rekommendera att kontrollera för gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) och hiatusbråck med en gastroskopi.

Hennes uppblåsthetssymtom låter som IBS - men på grund av deras nyligen uppkomna och hennes ålder, en ultraljudsundersökning för att utesluta äggstockscancer skulle vara klokt.

Mina magsmärtor sista dagarna

Edson Chace, 74, är en pensionerad kreditchef från Portsmouth, Hants.

(Bild: Adam Gerrard/)

Magundersökning: Vanligt

Diagnos: Refluxsjukdom eller hiatusbråck – kräver ytterligare tester

Edson säger: Jag lider av överdrivet rapning ungefär en timme efter att ha ätit, vilket började för cirka 10 år sedan, men har blivit värre nyligen.

Jag får också anfall av magsmärtor som kan vara flera dagar. Jag tar Omeprazol (som minskar syranivåerna) varje dag eller så har jag mycket ont.

Herr Wests bedömning: Trots sitt obehag hade Edsons ingen förändring av avföringsvanan, vilket är betryggande.

Men han är i en åldersgrupp med högre risk och, med tanke på hans tidigare historia av refluxsymtom, rekommenderar jag att han gör en gastroskopi (en kamera som skickas ner i magen via munnen) för att se om han har gastroesofageal refluxsjukdom (GERD).

Detta inträffar när magsyra rinner tillbaka in i matstrupen och orsakar halsbränna.

Eller det kan möjligen vara ett uppehållsbråck – när en del av magsäcken klämmer sig upp i bröstet genom en öppning i membranet, vilket får magsyra att flöda upp igen.

Hur du stärker din hälsa

Se Även: