The Vanishing: Mystisk sann historia om tre fyrvaktare som försvann

Holby City

Ditt Horoskop För Imorgon

Det är ett riktigt mysterium vad som hände med tre fyrvaktare - och The Vanishing lovar att berätta sin egen mörka version(Bild: Graeme Hunter Pictures)



I århundraden nåddes den steniga ön bara med rädsla och oro.



Hebrideanska herdar färdade över sina får för att beta på den rika gröna hagen, men vägrade stanna en natt.



När vågorna kraschade våldsamt mot de klippiga klipporna, regnade det och stormvindar skrek över den skotska ön Eilean Mor på Flannan-öarna, det var mycket lätt att tro på det övernaturliga.

Vissa sa att en kuslig aura bevisade att den obebodda ön var hemsökt av andar, små människor och älvar.

Vissa sa att det var spöken från skeppsbrutna sjömän, eller de sju jägarnas fasansfulla fantom, som lockade män över klipporna till deras död.



Andra sa att det var djävulen själv.

Thomas Marshall, James Ducat och Donald MacArthur försvann spårlöst (Bild: Daily Record)



Den sticker ut från den stormigaste delen av Atlanten, vilket gör dess fyr till en bokstavlig räddning för förbipasserande fartyg.

Den enda konstgjorda strukturen på ön, bar en tumbledown-kyrka, den är nu bara känd som platsen för ett av Storbritanniens största mysterier.

Året var 1900 och innanför fyrens vitkalkade stenmurar bodde och arbetade tre män och gjorde sitt bästa för att ignorera eventuella lokala vidskepelser.

Om deras gaslyktor flimrade, kökspannor skakade och hår på huden steg, skulle det säkert bara vara drag från de ylande stormarna.

jessie j channing tatum

Flannan Islands Lighthouse, där försvinnanden ägde rum (Bild: Glasgow Herald)

Donald MacArthur, James Ducat och Thomas Marshall var vana vid sådana vilda förhållanden och betalade för att trotsa dem.

Alla tre var erfarna fyrvaktare och det här inlägget, på den största av Flannanöarna, i Yttre Hebriderna, var ett jobb de behövde för att mata sina familjer tillbaka till fastlandet.

Som alltid, på morgonen den 14 december, kritade 40-årige Donald, James, 44 och Thomas, 39, tavlan för att logga de jobb de hade slutfört-lampan var trimmad, oljefontänerna fyllda och jätten linser rengjorda.

Efter lunch och ångande heta muggar te tvättades diskarna noggrant. Sedan försvann alla tre helt enkelt, inget spår av dem någonsin att synas eller höras om igen.

Precis som den tjocka dimman som driver in så farligt snabbt i dessa delar, är ingenting klart om deras öde.

Den kusliga fyrinredningen fotograferades 1971 (Bild: Glasgow Herald)

Vad som än hände dem, historier har förts vidare genom generationer och förevigats i böcker, dikter och till och med en sång av Genesis.

Nu använder en ny film med Gerard Butler, Peter Mullan och Connor Swindells huvudrollen Flannan Isles fyr gåta som grund för en psykologisk thriller som heter The Vanishing.

Det väver samman tillfällig vansinne, girighet och mord för en mörk och blodig förklaring till vad som kan ha hänt.

Karaktärerna i filmen delar samma namn som de tre saknade männen. Men vad är egentligen känt om den verkliga historien bakom trionens försvinnande?

Sanningen är att ingen riktigt vet vad som hände, säger Keith McCloskey, som forskat mycket på historien för sin bok The Lighthouse: The Mystery of the Eilean Mor Lighthouse Keepers.

Inställningen är nu i fokus för en film - The Vanishing (Bild: Alamy)

Han säger: Det är därför generationer har varit så fascinerade. Vi vet att rapporter om att hitta en oavslutad måltid på köksbordet och en vänd stol är skräp, men eftersom dessa detaljer först skrevs 1912 i en berömd dikt, Flannan Isle av Wilfred Wilson Gibson, har folk blandat det med sanningen för över 100 år.

Det rapporterades om mycket känslomässiga loggboksposter, som berättade om en man som grät och alla tre bad. Det tillförde stor fascination till historien.

Men dessa mycket välskrivna loggboksuppgifter dök upp första gången 1965 i en bok av en sensationell amerikansk författare, så jag känner att de nästan säkert är falska.

dennis hotfigurerna

Enligt sjöfartsnoteringar var den första som insåg att något var fel på Flannans var när ett lastfartyg på väg till Edinburgh från Philadelphia rapporterade att fyren inte fungerade den 15 december 1900.

Thrillerfilmen The Vanishing väver samman tillfällig galenskap, girighet och mord (Bild: Graeme Hunter Pictures)

Stormigt väder försenade resan för hjälparvakten Joseph Moore, som nådde Eilean Mor den 26 december.

Han hittade ingångsporten till föreningen och huvuddörren båda stängda och klockorna stannade.

Ett oljeskinn låg kvar på sin vanliga krok, vilket tyder på att en man hade gått ut i skjortärmar. Men det fanns inga tecken på Donald, James eller Thomas.

Joseph var så upprörd över vad han hittade, han måste tas från ön.

Tre dagar senare anlände Northern Lighthouse Board -överintendenten Robert Muirhead för att genomföra en officiell undersökning.

Han hittade omfattande skador på den västra landningen, en liten hamn på ön, där järnräcken vridits och förskjutits, ett stenblock som beräknas väga ett ton lossnade och fördes vidare till stigen och en livboj slits från rep.

Fyrvakter (Bild: Graeme Hunter Pictures)

Han drog slutsatsen att en oväntat stor våg uppslukat männen och sopat bort dem med motståndskraftig kraft.

Teorin tvättar inte med författaren Keith, som har tillbringat tid på ön.

Han säger: För mig fungerar inte jättevågsteorin. Det verkar självklart, så teorin verkar bekväm.

Keith tror att det finns mer övertygande teorier bakom mysteriet.

Långa vänskap med fyrvaktare har gett extra inblick i det ovanliga vädret på de dimlindade öarna och stämningen mellan arbetarna som samlas ihop.

Keith säger: En fyrvaktare berättade för mig att vinden kan ligga bakom försvinnandet av männen. Han var 16 sten och bar ett kylskåp en dag och vindens kraft lyfte honom och kylskåpet och bar honom cirka 30 fot.

peaky skygglappar cillian murphy

Peter Mullan, med huvudrollen i The Vanishing (Bild: Graeme Hunter Pictures)

Eileen Mor är väldigt utsatt - jag har stått där. Så hans uppfattning var att två av männen förmodligen tog med leveranser från östlandningen, men det behövde någon strax utanför fyren för att hjälpa till med vinschen.

Han tror att vinden tog dem över muren i fyren, som är mycket nära en 300 fot droppe.

Keith säger att det finns en annan, mycket mörkare, teori.

Han säger: Målvakterna sa till mig att du arbetar med två andra män, och speciellt om du befinner dig på en klippfyr kan du inte ens gå en promenad.

En av dem har makten över de andra två och om du inte fortsatte med honom skulle du ha svårt. Det var en tinderbox -miljö, där humöret lätt tändes.

Jag har pratat med tre ättlingar till Donald MacArthur. Han hade ett flyktigt humör och hade fastnat där ute i två och en halv månad.

Det är fullt möjligt att han fick en riktig ilska, ett slagsmål utbröt nära klippkanten och de gick alla över. Eller så mördade han de andra två och dödade sig själv efter det han hade gjort. Det är den teorin jag är mest övertygad om.

Meteorolog Dr Eddy Graham, från University of the Highlands and Islands, tror att föreställningar om en kraftig vind och brinnande humör är ett stort gäng balony.

Gerard Butler som James Ducat (Bild: Graeme Hunter Pictures)

Han sökte strikt till vetenskapen för svaret.

Dr Graham säger: Jag använde en ny väderdatabas, en modell som kallas modellen för omanalys av data, som går tillbaka till 1873 och den sammanställdes under de senaste åren.

Den använder gamla väderrekord som har digitaliserats - som gamla barometrar som används för att mäta havsnivåstryck.

Dr Graham analyserade de detaljerade väderförhållandena under dagarna kring de tre männens försvinnande. Hans fynd utmanar datumet för den enorma stormen.

Han säger: Den sista utredningen sa att männen försvann den 15: e, men jag tror att det hände två dagar tidigare. Eftersom stormen den 13: e var värre. Det var ett yl. Kanske inte en orkan men en ordentlig, bra vinterstorm.

Mellan Flannanöarna och Färöarna är den stormigaste platsen i Nordatlanten och det är en stor lång sträcka av sydvästliga vindar, som löper 2000 till 3000 miles under flera dagar och kommer hela vägen upp från Bermuda och Bahamas.

När den rör sig norrut ökar den hastigheten eftersom något som kallas Corioliskraft ökar vindhastigheten och vänder vinden.

Jag tror att någon fick problem, de andra gick för att hjälpa till och en galen våg tvättade bort dem.

Det fanns skador på 100 fot över havet på plattformen, så du har Atlanten galet i flera dagar och ganska bra anekdotiska bevis på att det finns freakvågor två eller tre gånger höjden av normala vågor.

Så ur vetenskaplig synvinkel är den enda teorin som har dragkraft en stor storm och det finns riktigt bra bevis på en. Jag tror att det förmodligen var det som hände.

Kanske är lösningen lika jordnära som vindkraften eller en gigantisk våg.

bay city rollers medlemmar

Men det förklarar inte varför, under åren som följde på deras försvinnande, hävdade andra fyrvakter att de hade hört röster i den salta luften som skrek ut namnen på förlorade Marshall, Ducat och MacArthur.

  • The Vanishing finns på brittiska biografer nu.

  • THE VANISHING är nu också tillgängligt på digitala plattformar

Se Även: