Tonåringar som vape löper fem gånger större risk att få coronavirus, hävdar studien

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Tonåringar som vape är fem gånger mer benägna att få Covid-19, enligt ny forskning.



Och risken skjuter i höjden nästan sju gånger om de också använder konventionella cigaretter. Båda formerna av rökning försvagar lungorna, varnar forskare.



Studien är den första som tittar på kopplingen mellan enheterna och coronavirus fall hos ungdomar som använder befolkningsbaserad data som samlats in under pandemin.



Huvudförfattaren Dr Shivani Mathur Gaiha sa: 'De kan tro att deras ålder skyddar dem eller så kommer de inte att uppleva symtom, men uppgifterna visar att detta inte är sant bland dem som vapear.

'Denna studie visar ganska tydligt att ungdomar som använder vapes eller använder e-cigaretter och cigaretter löper förhöjd risk. Och det är inte bara en liten ökning – det är en stor.

hedbok hur dog han

Resultaten är baserade på onlineundersökningar av 4 351 deltagare över hela USA. Ungefär hälften av 13 till 24-åringarna hade använt e-cigg.



Vaping för unga tonåringar (Bild: Getty Images/iStockphoto)

harry styles och emma watson

Seniorförfattaren professor Bonnie Halpern-Felsher, en barnläkare, sa: 'Tonåringar och unga vuxna måste veta att om du använder e-cigaretter löper du sannolikt omedelbar risk för Covid-19 eftersom du skadar dina lungor.'



Vapers som testades för viruset hade fem gånger större risk att diagnostiseras än jämnåriga som aldrig hade konsumerat några nikotinprodukter, sa hon.

De som hade använt e-cigg och konventionella cigaretter under de senaste 30 dagarna var 6,8 gånger mer benägna.

De hade också nästan fem gånger så stor risk att få symtom på Covid-19 – som hosta, feber, trötthet och andningssvårigheter.

Detta kan förklara varför de också var mer benägna att testas. I maj – när studien genomfördes – begränsade många regioner den till personer med symtom.

Beroende på vilka nikotinprodukter de använde och hur nyligen unga människor som vapade eller rökte hade 2,6 till nio gånger större risk att få Covid-19-tester.

Vaping är särskilt vanligt bland unga vuxna och tonåringar (Bild: Getty)

liverpool v west ham på tv

Teamet vid Stanford University, Kalifornien, hoppas att resultaten kommer att varna tonåringar och unga vuxna om farorna med e-cigg.

De uppmanade också amerikanska Food and Drug Administration (FDA) att ytterligare skärpa reglerna för hur vapingprodukter säljs till unga människor.

Prof Halpern-Fisher tillade: 'Nu är det dags. Vi behöver FDA för att skynda på och reglera dessa produkter.

Och vi måste säga till alla: 'Om du är en vaper, utsätter du dig själv för risk för Covid-19 och andra lungsjukdomar.'

Resultaten stod efter att andra faktorer tagits i beaktande, inklusive ålder, kön, sexualitet, etnicitet, moderns utbildningsnivå och BMI (body mass index).

De justerades också för antalet Covid-19-diagnoser där individer var bosatta - och statliga och regionala trender för användning av e-cigg.

Coronavirus

Studien publicerad i Journal of Adolescent Health stödde tidigare forskning som tyder på att vara fattig eller från en etnisk minoritetsgrupp ökade risken.

söndag sky ferne mccann

Den identifierade inte ett samband mellan en covid-19-diagnos och rökning av konventionella cigaretter enbart.

Detta kan bero på det vanliga mönstret att använda både e-cigg och traditionella cigaretter.

Annan forskning har visat att nästan alla nikotinbrukande ungdomar vaper - och vissa röker också cigaretter. Men väldigt få använder bara cigaretter, förklarade Dr Halpern-Felsher.

E-cigg marknadsförs för att hjälpa rökare att sluta. Traditionell rökning har minskat med cirka elva procent i Storbritannien och USA under de senaste två decennierna.

Video laddasVideon är inte tillgängligKlicka för att spela Tryck för att spela Videon kommer snart att spelas upp automatiskt8AvbrytSpela nu
Coronavirus prevention

Men vaping har mer än tredubblats bland tonåringar under de senaste två åren - med de flesta föredrar smaker som jordgubbar, tuggummi och choklad.

E-cigg förvandlar en vätska till ånga som ska andas in. Uppskattningsvis en av sju 11 till 18-åringar i Storbritannien har använt dem.

Experter är överens om att de är mycket säkrare än att röka tobak. Men tidigare forskning har föreslagit att kemikalierna kan skada hjärtat och lungorna.

Public Health England insisterar på att vaping är ett viktigt verktyg för att sluta röka - och e-cigg är 95 mindre skadliga än rökning.

vad betyder 243
Mest lästa
Missa inte

Se Även: