Dags att köpa vinterdäck? Allt du behöver veta om kostnader, reglerna och vad dina vinterdäckalternativ är

Snö

Ditt Horoskop För Imorgon

I Österrike kan körning utan vinterdäck från november till mitten av april innebära böter på 5 000 euro (4 411 pund) samt att din bil skjuts.



I Tyskland är vinterdäck obligatoriska i vinterförhållanden, och i Schweiz, Bulgarien, Italien och Andorra kan du få böter för att hindra trafik om din bil inte är utrustad för att resa genom snö.



I Storbritannien finns det inga lagkrav för att sätta på dem - även om du är försiktig om du reser utomlands - men de kommer att förbättra din bils prestanda.



Vinterdäck är konstruerade för låga temperaturer, deras mjukare gummiblandning ökar greppet på asfalten, såväl som i våta och torra förhållanden, snö och is.

Vågformade segment i slitbaneblocket ökar däckets greppkant och förbättrar greppet i snö och is - vilket bidrar till bromsprestanda och körstabilitet.

Däckets mönsterdjup är också avgörande. Om mönsterdjupet är mindre än 4 mm, påverkas dina däcks prestanda verkligen. Utöver denna gräns bör du ändra dem utan undantag, säger Thierry Delesalle Dackonline.se .



Men behöver du verkligen vinterdäck i Storbritannien? Vi undersöker vad de är, alternativen och hur mycket de kostar.

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck är speciellt utformade för att förbättra säkerheten i kallt väder. De är utformade för att fungera när temperaturen sjunker under 7 grader Celsius.



Normala sommardäck kan härda i kallt väder och det innebär att de riskerar att vattenplana i vått väder och öka stoppavståndet under isiga förhållanden.

Vinterdäck är tillverkade med en gummiblandning som inte härdar när temperaturen sjunker under 7 grader Celsius och detta kan förbättra greppet och minska stoppavstånden vid ett nödstopp.

Vinterdäck har vanligtvis djupare slitbanor för att ge extra grepp och sprida ytvatten, vilket gör dem säkrare och effektivare än sommar- eller året runt-däck, som vår systersajt Chronical Live rapporterade .

Läs mer

Reseråd på vintern
Topptips för säkrare körning Hur man avisar utan kemikalier Är vinterdäck värda det? Bryter du mot lagen när du avisar?

Rekommenderas vinterdäck?

När passar du dem?

När passar du dem? (Bild: Getty)

Att använda vinterdäck beror på var du bor och hur du kör din bil. Under vintermånaderna sjunker temperaturen i Storbritannien regelbundet under 7 grader Celsius men förare på landsbygden och de i områden med högt snöfall och blött väder kommer sannolikt att behöva däcken.

I europeiska länder som upplever en hög snönivå är de ett lagkrav för förare men vinterdäck är inte ett lagkrav i Storbritannien.

Om det mesta av din körning sker på dagtid i områden där vägarna är relativt tydliga kan det vara så att du inte behöver ta på dig kostnaden för att montera vinterdäck.

Vinterdäck fungerar sämre än vanliga däck i temperaturer över 7 grader Celsius, så det är viktigt att byta tillbaka när vädret blir varmare.

Hur mycket kostar vinterdäck?

Vinterdäckpriserna varierar beroende på tillverkare, men allt över £ 500 är sannolikt för fyra däck. Du kommer också att behöva betala monteringskostnader och att ha dina normala däck förvarade under vintermånaderna.

Vinterdäck kan vara en rejäl kostnad i förskott, men du kommer att spara slitage på dina sommardäck och förlänga användningen under sommarmånaderna.

Vad är alternativen till vinterdäck?

Strumpor för bilar! (Bild: REUTERS)

Om du inte känner att vinterdäck är något för dig finns det några alternativ. För kortare körningar vinterdäckstrumpor , eller snöstrumpor, kan monteras.

Vintersnöstrumpor kostar från cirka 50 £ och kan skjutas över ratten för att ge extra grepp på kortare resor. Dessa är användbara när det snöar lite.

Läs mer

Råd om kallt väder
För kallt på jobbet? Är hunden säker i snön? Vad är snödrivningar? Hur bildas snö?

Var får jag vinterdäck?

Den här är redan tagen

Den här är redan tagen (Bild: Daily Record)

Biltillverkare kommer vanligtvis att erbjuda sina egna officiella vinterdäck och vissa kommer även att erbjuda att lagra dina sommardäck under vintermånaderna, redo att sättas på igen när vädret blir varmare.

paul o gradys dotter

Ett växande antal onlinebutiker erbjuder också billiga vinterdäck inklusive:

Lokala garage erbjuder också vinterdäcktjänster, men det är alltid bäst att shoppa runt för att hitta de bästa erbjudandena.

Se Även: