Thomas Cook går sönder - vad det betyder för din semester

Thomas Cook Kollapsar

Ditt Horoskop För Imorgon

Storbritanniens äldsta resebyrå har gått sönder efter att ökande skulder tvingat det till likvidation.



Thomas Cooks bortgång har utsatt mer än 20 000 jobb, inklusive 9 000 i Storbritannien, och lämnat 150 000 britter strandade utomlands.



Och det är innan vi kommer till de hundratusentals människor som har bokat men ännu inte tagit sina resor.



Företaget har infört obligatorisk likvidation och alla dess flygningar har ställts in, även om Civil Aviation Authority (CAA) har lovat att få britter utomlands tillbaka till Storbritannien.

Thomas Cook har cirka 600 butiker på Storbritanniens stora gator, som nu förväntas stänga.

Har du påverkats eller arbetade du för Thomas Cook? Maila NEWSAM.money.saving@NEWSAM.co.uk



Jag har bokat en Thomas Cook -semester - vad behöver jag veta?

Ungefär 150 000 britter har lämnats strandsatta utomlands

x-factor temalåt

Thomas Cook -flygningar och semestrar har ställts in - med kunder som sagt att de inte ska åka till flygplatsen.



Om du bokat ett paket hos dem får du tillbaka dina pengar tack vare ATOL -skydd.

Om du bokat en ATOL -skyddad semester med Thomas Cook - men dina flyg är med ett flygbolag som inte är kopplat till Thomas Cook Group - kan dina flyg fortfarande vara tillgängliga, men ditt boende och transfer kanske inte är det - du bör kontakta dem direkt om dina arrangemang .

En CAA -tjänst för att hantera alla ATOL -återbetalningar kommer att inrättas senast måndagen den 30 september, med ytterligare uppdateringar att publiceras på thomascook.caa.co.uk .

Detta täcker inte aktiviteter eller tillägg som biluthyrning som du har bokat separat på din destination.

Om du har en reseförsäkring, som inkluderar 'leverantörsfel' bör dessa täckas där.

king box burger king

Om semestern kostar mellan £ 100 och £ 30 000 och du bokat någon del av den på ett kreditkort, bör du kunna ta tillbaka pengarna från dem tack vare avsnitt 75 i konsumentkreditlagen.

Vi har en fullständig guide till dina rättigheter enligt detta här . Här är vad du ska göra om du har en autogiro bokad hos företaget för att undvika att den registreras som en missad betalning i din kreditfil.

Hur vet jag om jag har ATOL -skydd?

Om ditt flyg eller din semester är ATOL-skyddad borde du ha fått ett ATOL-certifikat så snart du betalade mot bokningen, antingen via e-post eller post.

Det finns exempel på ATOL -certifikat som visas nedan.

Vi råder dig att kontrollera dina bokningsdokument för att kontrollera om du har fått ett.

Exempel på Atol -certifikat - för ett paket inklusive flyg

Jag har bokat ett flyg med Thomas Cook, vad kan jag göra?

Om du bara har bokat ett flyg får du normalt sett inte samma skydd som du får med en hel semester.

Du kan fortfarande göra anspråk på reseförsäkring - kolla efter frasen 'Schemalagda flygbolagsfel' för att se om du är täckt.

niall horan hailee steinfeld

Som med resten av semestern kan du också täckas om du betalat för en del av din flygning med ett kreditkort och det kostar mellan £ 100 och £ 30.000.

Kontakta ditt kortföretag om återbetalning.

Jag är på en Thomas Cook -semester - vad händer nu?

Vad händer om du redan är på semester

Kunder med ATOL -skydd kommer att kunna se resten av semestern och flyga hem - om inte på ett Thomas Cook -plan.

Under normala omständigheter skulle passagerare som inte är ATOL -skyddade uppmanas att hitta och betala för sin egen väg hem.

Men i det här fallet sa Transportdepartementet att alla på en Thomas Cook -semester med ett flyg tur och retur till Storbritannien inom de två veckorna kommer att hämtas hem gratis, oavsett om de är ATOL -skyddade eller inte och oavsett nationalitet.

Luftfartsverket kommer att samarbeta med regeringen för att föra de 150 000 britterna utomlands med Thomas Cook tillbaka till Storbritannien.

Transportdepartementet (DfT) sa att alla kunder för närvarande utomlands med Thomas Cook som är bokade att återvända till Storbritannien under de kommande två veckorna kommer att hämtas hem så nära som möjligt till deras bokade returdatum.

Hemtransportprocessen kommer att äga rum under de kommande två veckorna, från 23 september till 6 oktober, med hjälp av en flotta av flygplan från hela världen.

Richard Moriarty, VD för CAA, sa: Nyheter om Thomas Cooks kollaps är djupt sorgligt för företagets anställda och kunder, och vi uppskattar att mer än 150 000 personer utomlands för närvarande kommer att vara oroliga för hur de nu kommer att återvända till Storbrittanien.

Regeringen har bett oss att stödja Thomas Cook -kunder om vad som är Storbritanniens största återvändande i fred någonsin.

Thomas Cook har gått in i obligatorisk likvidation

lejonkungens släppdatum i Storbritannien

Läs mer

Thomas Cook går sönder
Omkring 15 000 britter räddade hittills Memorabilia från senaste flygningar på eBay Bröllopsfest på 45 strandade på flygplatsen Vad det betyder för dig och din semester

Vi har lanserat, med mycket kort varsel, det som faktiskt är ett av Storbritanniens största flygbolag, med en flotta av flygplan som är säkrade från hela världen.

- Typen och omfattningen av operationen innebär att tyvärr vissa störningar kommer att vara oundvikliga. Vi ber kunderna att bära med oss ​​när vi arbetar dygnet runt för att få hem dem. '

Thomas Cook -paketresekunder kommer också att se kostnaden för sitt boende som täcks av regeringen via Air Travel Trust Fund eller ATOL -systemet.

ATOL -systemet skyddar de flesta resor som bokats som ett paket, till exempel flyg och boende, eller flyg och biluthyrning.

Det gäller också för vissa flygbokningar, särskilt när biljetterna inte tas emot omedelbart.

Se Även: