Uber -förare kan få 12 000 pund vardera efter domstolens regler om minimilön och semesterlön

Uber

Ditt Horoskop För Imorgon

En förare som tittar från en Uber självkörande bil

Högsta domstolen upprepade den kontrollnivå Uber har över sina förare, inklusive att fastställa priser och tilldela arbete baserat på prestationshantering(Bild: AFP)



Uber-förare är inte egenföretagare, har en domstol beslutat i dag, i ett genombrott för miljontals anställda som spelar ekonomi som för närvarande arbetar utan pension, minimilön eller semesterersättning.



min mormor eskorten

På fredag, Storbritanniens högsta domstol slog fast att förare är anställda arbetstagare & apos; vilket innebär att de ska få en rättvis rätt till anställningsrätt .



Nu sa en advokatbyrå som representerar 2 000 förare i domstol, att de kan vara skyldiga upp till 12 000 pund vardera i ersättning och ersättning.

Dagens rättsfall inleddes 2016 när två förare tog taxigiganten till en domstol för orättvisa rättigheter - och vann.

Uber överklagade dock resultatet på grund av att förare är & apos; partners & apos; och därför inte rätt till anställningsrättigheter som betald semester och rätt att få minst minilön.



Högsta domstolen röstade dock i dag för Employment Tribunal: s utfall.

Förare måste nu klassas som arbetare, inte oberoende tredje parts entreprenörer (Bild: PA)



I domen skrev Lord Leggatt: 'Arbetsnämnden hade enligt min mening rätt att dra slutsatsen att genom att logga in på Uber -appen i London, kom en förare som hade krav på att omfattas av definitionen av en' arbetare 'genom att ingå ett avtal med Uber London varigenom han åtog sig att utföra körtjänster för Uber London. '

Lord Leggatt sade också att domstolar noggrant bör granska arbetsarrangemang för att säkerställa att individer inte nekas dessa rättigheter bara för att de kallas & apos; partners & apos; eller & apos; entreprenörer & apos ;.

Han förklarade att syftet med sysselsättningslagstiftningen är att skydda 'arbetstagare från att få för lite betalt för det arbete de utför, kräva att arbeta för mycket timmar eller utsättas för andra former av orättvis behandling'.

molly mae hårförlängningar

Högsta domstolen upprepade den kontrollnivå Uber har över sina förare, inklusive att fastställa biljettpriser, inte informera förare om passagerarens destination förrän de har plockats upp och använt de betyg som förare ges av förare som ett sätt att hantera prestanda.

Ärendet återkommer nu till Employment Tribunal som avgör hur mycket ersättning förare har rätt till.

Advokatbyrån Leigh Day, som representerar mer än 2 000 kunder, anser att Uber -förare kan ha rätt till i genomsnitt 12 000 pund vardera i ersättning.

Nigel Mackay, en partner i sysselsättningsteamet på Leigh Day, sa: ”Våra kunder har kämpat för arbetstagarnas rättigheter i många år, så vi är glada att slutet äntligen är i sikte.

'Redan en arbetsdomstol, arbetsdomstolen och hovrätten har beslutat att Uber -förare har rätt till arbetstagares rättigheter, och nu har Högsta domstolen kommit till samma slutsats.

'Uber har konsekvent föreslagit att domarna bara påverkar två förare, men Leigh Day kommer att kräva ersättning för de tusentals förare som har anslutit sig till dess påstående.

Uber måste nu ändra sin policy (Bild: Getty Images)

'För många av förarna som Leigh Day representerar kan kraven vara värda tusentals pund i ersättning.'

Mark Cairns, en Uber -förare i London i fem år, sa att det ger lättnad för tusentals arbetare.

- Det har gått länge men jag är glad att vi äntligen har fått den seger vi förtjänar.

'Att vara en Uber -förare kan vara stressande. De kan förbjuda dig att köra för dem i en droppe av hatten och det finns ingen överklagandeprocess.

'Åtminstone borde vi ha samma rättigheter som alla andra arbetare och jag är mycket glad att jag är en del av påståendet.'

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

man utd v colchester på tv

Se Även: