Högsta domstolen bestämmer att mer än 60 000 brittiska Uber -förare ska klassas som arbetare

Uber

Ditt Horoskop För Imorgon

Tusentals Uber -förare har vunnit en kamp vid Högsta domstolen fyra år efter att ha väckt en tvist om de ska klassas som 'arbetare'.



Högsta domstolens domare dömde idag mot taxigiganten och drog slutsatsen att anställda är arbetare, inte oberoende tredjepartsentreprenörer och därför har rätt till anställningsrättigheter som minimilön, betald semester och vilopauser.



Sju domare avgjorde domen om den senaste omgången av en långvarig kamp mellan Uber-operativa företag och förare på fredagen.



En domare, Lord Leggatt, sa: 'Jag tycker att det är klart att arbetsdomstolen hade rätt att konstatera att de fördragsägande förarna var & apos; arbetare & apos ;.'

Advokaterna sa att domen innebär att Uber 65 000 förare kommer att ha rätt till grundläggande rättigheter, till exempel betald semester, och kommer att få konsekvenser för miljontals andra som arbetar i spelekonomin.

Uber -operativa företag hade överklagat till Högsta domstolen efter att ha förlorat tre tidigare omgångar av kampen.



emily attackerade och jamie redknapp

Är du en Uber -förare? Låt oss veta dina tankar: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk

Uber har cirka 60 000 förare i Storbritannien, varav 45 000 i London (Bild: Getty Images)



Jamie Heywood, Ubers tillsynsman för norra och östra Europa, sa: 'Vi respekterar domstolens beslut som fokuserade på ett litet antal förare som använde Uber -appen 2016.

'Sedan dess har vi gjort några betydande förändringar i vår verksamhet, guidade av förare varje steg på vägen.'

Fallet utlöstes först 2016, efter att en arbetsrätt i London beslutade att två förare skulle ha lika anställningsrätt till normala arbetare.

Det Silicon Valley-baserade företaget överklagade beslutet ända till Storbritanniens högsta domstol.

Det hävdade att förarna inte 'åtog sig att arbeta' för Uber utan var 'oberoende, tredje parts entreprenörer'.

Enligt nuvarande regler behandlas Uber-förare för närvarande som egenföretagare, vilket innebär att de i lag endast får minimalt skydd.

Domen kan lämna Uber inför en rejäl ersättningsräkning och få större konsekvenser för spelekonomin (Bild: NurPhoto via Getty Images)

kapten phillips somaliska skådespelare

Totalt 25 förare ingår i en utökad grupp som ingår i ärendet.

Uber har cirka 60 000 förare i Storbritannien, en av de viktigaste marknaderna.

En vinst kommer sannolikt att få stora konsekvenser för flera transport-, leverans- och kurirföretag som använder en liknande affärsmodell, inklusive taxirivalen Addison Lee.

Spelekonomin, där människor tenderar att arbeta för ett eller flera företag från jobb till jobb, har mött kritik från fackföreningar som säger att det är exploaterande medan företag nämner flexibilitet som en fördel.

Ett Addison Lee -fordon på Londons gator

Det kan få konsekvenser för andra företag som använder en liknande affärsmodell, inklusive taxirivalen Addison Lee (Bild: Jason Shillingford)

Uber såg en utmaning på sin hemmamarknad i Kalifornien i november när väljarna ställde sig bakom ett omröstningsförslag som cementerade appbaserade livsmedelsleveranser och åkförarnas status som oberoende entreprenörer, inte anställda.

jim davidson brian dowling

En advokatbyrå anlitad av GMB -facket för att representera Uber -förare sa att förare nu kan ha rätt till ersättning för förlorad lön.

Leigh Day -advokater tror att tiotusentals Uber -förare kan ha rätt till i genomsnitt 12 000 pund vardera.

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Mick Rix, GMB national officer, sa: 'Detta har varit en utmattande fyraårig juridisk kamp för våra medlemmar-men det slutade med en historisk vinst.

'Högsta domstolen har fastställt beslutet från tre tidigare domstolar, med stöd av vad GMB har sagt hela tiden; Uberförare är arbetstagare och har rätt till raster, semesterlön och minimilön.

'Uber måste nu sluta slösa bort tid och pengar på att förfölja förlorade juridiska orsaker och göra vad som är rätt av förarna som stöder dess imperium.

'GMB kommer nu att samråda med våra Uber -förarmedlemmar om deras kommande ersättningskrav.'

Sysselsättningsexperten Seb Maley tillade att dagens avgörande skapar prejudikat för miljontals arbetare inom spelekonomi.

'Detta är en milstolpe för Uber -förare. Det har potential att skapa prejudikat för alla gigekonomister, varav många behöver och förtjänar anställningsrättigheter, säger han.

'Beslutet bör fungera som en påminnelse för företag om att sysselsättningsstatus inte alltid är tydlig och att beslut måste fattas noggrant. Om ett företag engagerar en person i fel status kan kostnaden - både ekonomiskt och rykte - bli enorm.

'Även om många arbetare inom spelekonomi vill ha större skydd och anställningsförmåner, ska vi inte anta att alla egenföretagare behöver dem. Det finns hundratusentals, om inte miljoner människor som arbetar för sig själva som vill förbli helt oberoende. '

chanelle ta mig ut

Se Även: