Smarta mätare slår 108 £ av energiräkningarna om året - men 1 av 3 är osäkra

Uswitch

Ditt Horoskop För Imorgon

En tredjedel av smarta mätare har haft problem med sina enheter, allt från att de blir 'dumma' till att de inte fungerar helt, men antalet hushåll som sparar pengar på dem har ökat, visar siffror.



De senaste resultaten kommer som ett av fem hushåll säger att de har erbjudits första generationens SMETS1-mätare sedan mars, trots att regeringen och Ofgem säger att de ska installera andra generationens SMETS2-enheter efter detta datum.



Cirka 31% av hushållen har haft problem som att bildskärmar inte fungerar, enheter blir 'dumma' efter byte eller mätare som slutar fungera helt, fann undersökningen för uSwitch.



En tredjedel av hushållen med SMETS2 -mätare - som ska förbli i smart läge oavsett omkoppling och som inte förväntades uppleva tekniska problem - har också stött på problem sedan de installerades.

Mer än hälften av hushållen tror att deras leverantör inte helt förklarade fördelarna med deras mätare före installationen.

Men fler husägare tror nu att att äga en smart mätare har bidragit till att minska sina energiräkningar.



Denna medvetenhet har lett till att 38% av mätaranvändarna säger att de nu släcker lampor när de inte är i rummet jämfört med 33% förra året, och 22% tvättar nu kläder vid en lägre temperatur, upp från 18% förra året.

Men överlag säger smarta mätare ägare att ändra sina vanor har hjälpt dem att spara en liten förmögenhet (Bild: Getty Images/iStockphoto)



Smarta mätare säger att deras vanor har i genomsnitt hjälpt dem att spara cirka £ 108 per år.

Mer än en femtedel av bostäderna rapporterar fortfarande att de känner sig pressade av sin leverantör att ta en smart mätare, även om det är en minskning från 30% förra året.

Cirka 5% sa att deras leverantör försökte installera en mätare utan deras tillstånd, men det är också en minskning från 11% förra året.

Rik Smith, energisexpert på uSwitch.com, sa: 'Även om det är fantastiskt att se smarta mätare förbättra energivanor och hjälpa konsumenterna att spara på sina räkningar, finns det fortfarande alltför många problem med utrullningen som skadar konsumenternas förtroende för hela schemat.

'Det finns en verklig möjlighet att bygga upp mer förtroende för smarta mätare nu, om hushållen får rätt information för att få ut det mesta av sin nya enhet och de bara erbjuds en andra generationens mätare som inte borde bli dum om någon byter leverantör.'

38% av mätaranvändarna säger att de nu släcker lampor när de inte är i rummet jämfört med 33% förra året (Bild: Getty)

Robert Cheesewright, från Smart Energy GB, sa: 'Tusentals andra generationens smarta mätare rullas ut varje dag-under de kommande dagarna kommer två miljoner: e andra generationens mätare att ha installerats.

'I takt med att fler och fler smarta mätare installeras spelar vi alla en roll för att uppgradera och kolsyra vårt föråldrade energisystem.'

VD för Energy UK, Lawrence Slade, sa: 'Kunder med smarta mätare fortsätter att rapportera hög tillfredsställelse och det är glädjande att se från denna undersökning att allt fler rapporterar sin smarta mätare hjälper dem att minska sina räkningar och göra dem mer medvetna om deras energianvändning.

'Dessutom är smarta mätare avgörande för att vi ska kunna leverera det flexibla energisystemet som hjälper oss att nå vårt netto-nollmål 2050.'

En avdelning för företags-, energi- och industriell strategistalesman sade: 'Ersättningen av traditionella gas- och elmätare med smarta mätare är en viktig nationell energiinfrastrukturuppgradering som kommer att göra vårt energisystem billigare och mer effektivt för konsumenterna.

'Alla som upplever problem med sin hemmaskärm bör kontakta sin leverantör, som är skyldig att ersätta den gratis om den inte fungerar som den ska.'

Se Även: