Santander och RBS bryter fortfarande rättsliga regler om PPI för tusentals kunder

Ppi

Ditt Horoskop För Imorgon

Två av Storbritanniens största banker har beordrats att vidta åtgärder mot PPI efter att de inte har skickat tusentals kunder juridiskt bindande årsredovisningar.



Konkurrens- och marknadsmyndigheten (CMA) sa att de två bankerna misslyckades med att skicka eller skicka felaktiga, årliga PPI -påminnelser till kunder som går så långt tillbaka som sex år tillbaka.



De har nu blivit beordrade att utse ett oberoende organ för att hantera sina PPI -processer istället.



Enligt nuvarande regler bör PPI -kunder få en årlig påminnelse från sin leverantör som anger hur mycket de har betalat för sin försäkring, vilket skydd de har och deras rätt att säga upp.

Men RBS misslyckades med att ge påminnelser till nästan 11 000 av sina kunder i upp till sex år.

Långivaren har nu skrivit till de drabbade och påminner om deras rätt att säga upp sin försäkring, och den har hittills betalat ut över 1,5 miljoner pund i återbetalning till dessa kunder.



(Bild: Getty)

Santander skickade under tiden ut årliga påminnelser med felaktig information till över 3400 av sina PPI-kunder för bolån under en femårsperiod.



Det är andra gången som båda bankerna har visat sig bryta mot PPI -reglerna, var och en varnade för att förbättra sin praxis under 2016.

Betalningsskyddsförsäkring, eller PPI som den är allmänt känd, säljs tillsammans med lån, kort, checkräkningskrediter, bolån och katalogkonton, för att täcka återbetalningar om du inte kan. Missförsäljningen av den har blivit en av historiens största bankskandaler.

Det säljs vidare lån, bolån, kreditkort och till och med butikskort genom high street -kedjor, katalogföretag, banker, byggföreningar och till och med stormarknader.

Under de senaste åren har dock banker och byggnadssällskap gripits för massivt överbelastning och felförsäljning - ofta berättat för kunder att det var obligatoriskt för det lån de behövde.

Nu den deadline för de felsålda närmar sig (29 augusti) - och 10 miljarder pund i ersättning förblir oförklarade.

Adam Land, vid CMA, sa: ”Det är oacceptabelt att vissa banker inte tillhandahåller PPI -påminnelser - eller skickar felaktiga - åtta år efter att vår order trädde i kraft. De juridiskt bindande anvisningarna vi har utfärdat idag kommer att se till att både RBS och Santander nu följer reglerna.

”Det här är allvarliga frågor som i framtiden kan resultera i böter om regeringen ger oss de befogenheter vi har bett om. För närvarande förväntar vi oss att RBS snabbt ska betala tillbaka alla berörda kunder och att både RBS och Santander ska se till att liknande överträdelser inte händer igen. '

En talesman för Santander sa: ”Vi är ledsna att ett litet antal kunder som var i efterskott som en del av ett meddelande om deras PPI -policyer fick felaktig information om sitt bolånesaldo.

'Kunderna påverkades inte ekonomiskt som ett resultat och skulle ha varit medvetna om sitt korrekta bolånebalans genom sitt årliga inteckning och annan kommunikation. Vi informerade CMA så snart vi blev medvetna om problemet och har vidtagit åtgärder för att se till att det inte händer igen. '

Adam French på vilken? tillade: 'Detta är ännu ett exempel på bankernas sorgliga inställning till PPI. Att inte följa nya åtgärder som infördes för 8 år sedan gör inget för att förbättra förtroendet för en bransch som fortfarande hanterar en felförsäljningsskandal.

'Betalningsskyddsförsäkringen såldes fel till miljoner människor i över två decennier, och sedan dess har miljarder återbetalats till konsumenterna. Med tidsfristen för att göra anspråk på knappt en vecka bort, börjar tiden ta slut för människor som tror att de kan ha sålt PPI fel - det är nu eller aldrig. '

streaker på planen

Se Även: